Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
“Gizli depresyon,” “örtülü depresyon” ya da “maskeli depresyon” olarak adlandırılan gülümseyen depresyon rahatsızlığından muzdarip bireyler, çevrelerine mutlu gözükürler. Yüzlerinde daima bir gülümseme taşıyan bu kişiler, aslında içten içe mutsuzlardır ve acı çekerler. Maskeli depresyon yaşayan kişiler, duygularını önemsemezler.
Duygularını dışarı vurmasalar da derinde bir mutsuzluk yaşayabilirler. Öyle ki bazı vakalarda kişiler, depresyonda olduklarının bile farkında olmayabilirler. Çoğunlukla bu kişilere depresyondan kaynaklanan diğer sağlık problemleri ile alakalı bir teşhis konur.
Gizli depresyonun altında pek çok sebep yatabilir. Bu depresyon çeşidi ile mücadele eden kişiler, sosyal yaşantıdaki statüleri sebebiyle zayıf görünme korkusuna sahiptirler ve depresyonda olduklarını kabul etmek istemezler. Ancak bu inkâr hâli, onların depresyonda oldukları gerçeğini değiştirmez. Hayatın akışında karşılaşılan pek çok sinyal, bir şeylerin ters gittiğine işaret eder.
Gündelik yaşamı idare etmekte güçlük çekiyor, karşılaştığınız sorunlara karşı çözümsüz ve çaresiz hissediyorsanız psikolojik danışmanlık alabilir, yaşadığınız sürecin bilincine varabilirsiniz. Unutmayın ki psikolojik problemleri aşmanın ilk adımı farkındalık edinmektir.
Depresyon, kişinin günlük yaşantısında pek çok değişikliğe sebep olur. Depresyonda olan kişi mutsuz, yorgun, bitkin ve umutsuz hisseder. Duygusal olarak çöküntü yaşar ve tahammülsüz bir hâl alır. Yaşamdan keyif alamaz hâle gelir. Fakat depresyon yaşayan her kişide belirtiler bu şekilde seyretmeyebilir.
Maskeli depresyon yaşayan kişi bu belirtileri içsel olarak yaşasa da dışarıya bedensel hastalık şeklinde gösterebilir. Bu sebeple gizli depresyon, yüzeyde yaşanandan daha zor teşhis edilir. Bu durum, bu hislere maruz kalan kişi için de karmaşık bir süreç barındırır. Çünkü semptomlar olağan dışıdır. Süreç içerisinde görülen belirtiler, depresyondaki kişi tarafından kasten ya da bilinçsizce gizlenebilir.
Teşhis ve tedavisi daha zor olduğu için gizli depresyon, depresyon türlerinin en tehlikelisidir. Bu kişiler uzun süre boyunca depresyona maruz kaldıklarından vücutlarının çeşitli bölgelerinde ağrı, yorgunluk, duymama ve felç gibi çeşitli sağlık problemleri yaşayabilirler. Bu depresyon türü ile mücadele eden pek çok kişi, bu bedensel rahatsızlıkların ortaya çıkması sayesinde teşhis alır.
Bir kişi ailevi nedenlerle çeşitli iç sıkıntılar yaşayabilir, mutsuz sonla biten bir ilişki için üzülebilir. Profesyonel yaşamda karşısına çıkan ve aşamadığı zorluklar yüzünden bitkin düşebilir. Yaşamına doğru bir hedef belirleyemediği düşüncesi kişiyi içten içe yorabilir. Tüm bu sıkıntılara ek olarak devam eden problemler, her şeyin anlamsız olduğu düşüncesi, hiçbir şeyden keyif alamama ve bir şeylerin yolunda gitmediğine dair olumsuz hisler sizin için yol gösterici olabilir.
Online psikolog desteği alarak depresyonda olduğunuz gerçeğini kabul etmeye başlayabilir, böylece sağlıklı bir terapi sürecine geçiş yapabilirsiniz. Mekân sınırlamasını ortadan kaldıran online terapi seçenekleri ile sosyal baskı altında hissetmeden terapi alabilirsiniz.
Televizyon dizileri ve sinema filmleri, depresyon kavramını kolay anlaşılır hâle getirmek adına bu durumu birkaç eylemle sınırlı kılar. “Depresyondaki kişiler nasıl hisseder?” sorusuna cevap olarak pek çok kişi “Mutsuz,” diyebilir. Akıllara ilk olarak gelen görsel, tüm gününü yatarak ve sağlıksız beslenerek geçiren bir insan profilidir. Oysa maskeli depresyon herkes için aynı süreci barındırmaz. Bazı vakalarda kişi, durumunun farkında bile olmayabilir. Kişinin neşeli ve sıklıkla gülümseyen bir yüze sahip olması, gizli depresyon yaşamasına engel değildir.
Çözülemeyen problemlere karşı güçlü bir duruş sergilemek adına kişi, akıl sağlığını yoran bir noktaya gelebilir. Maskeli depresyon yaşayan kişi, kendisinin farkında olmayabilir, ancak çevresindeki insanlar tarafından fark edilebilir. Hiç problemi yokmuş gibi yaşayan pek çok kişinin gizli depresyona sahip olması muhtemeldir. Kendinizde ya da çevrenizde maskeli depresyon belirtilerine rastlarsanız hızlı ve güvenli bir şekilde online terapi alabilir, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Maskeli depresyonu anlamanın yollarından biri, onu bir maske olarak düşünmektir. Gizli depresyon yaşayan kişiler, çevrelerine yaşadıkları problemlerle ilgili hiçbir ipucu vermezler. Normal depresyon akışından farklı olarak bu depresyon türünü yaşayan kişiler, tam zamanlı bir işe sahiptir. Bir evin ve ailenin sorumluluğunu alırlar. Spor yaparlar ve fiziksel olarak aktif bir yaşam sürerler. Maskelerini taktıklarında insanlarla arasındaki her şey kusursuz gözükür.
Bu durumların yanı sıra gizli depresyonda olan kişiler, düşük özgüvene sahiptirler, panik atak ve üzüntü krizleri geçirirler. Genel olarak tatminsizliğin meydana getirdiği keyifsizlikle boğuşurlar ve yaşamı, “rutin alışkanlıkların sıkışmış hâli” olarak algılarlar. Uykusuzluk ve hedefsizlik yaygın olarak görülür. Bu durum, bazı vakaların intihar düşüncesine kapılmasına sebep olur.
İntihar tehlikesi, bilhassa gülümseyen depresyon yaşayan kişiler için ciddi bir tehdittir. Bilindik ve ağır bir şekilde depresyon yaşayan kişilerde de bazen intihar düşünceleri ortaya çıkar. Ancak bu kişilerin düşüncelerine göre hareket edecek enerjileri yoktur. Gülümseyen depresyon yaşayan kişinin intihar planı yapmak ve uygulamaya koymak için yeterli enerjisi ve kabiliyeti vardır. Bu sebeple gülümseyen depresyon daha tehlikeli olabilir.
Durumun sevindirici tek yanı, bu durumun tedavi edilebilir olmasıdır. Online terapi alarak gülümseyen depresyonla baş edebilir ve yaşantınızdaki olumsuz etkisini minimuma indirebilirsiniz.
Online terapi desteği almalarının yanı sıra gizli depresyon yaşayan kişiler, ilk olarak çevreleriyle daha çok iletişime geçmelidirler. Aileden yakın hissettikleri birini ya da yakın bir arkadaşı dert ortağı seçerek yapılan konuşmalar, kişiyi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Gizli depresyon yaşayan kişi, yaşadığı tüm duygu geçişlerini ve endişelerini rahatça paylaşabilmelidir. Bu konuşmaları yapacağı kişiye yük olmadığını bilmek, depresyonla mücadele eden kişi için gereklidir.
Duygu ve düşünceleri paylaşmak, karamsar düşüncelerle mücadele edebilmenin ilk adımıdır. Kişi kendisini boşlukta hissetmesine sebep olan şeyi inkâr ettiği ölçüde çözümden uzaklaşır. Karamsar duygu ve düşünceler, ortaya çıktıkları süreçte gerekli şekillerde ele alınmadığında kişinin iç dünyasında birikir. Oluşan yığılma yüzünden kişi daha kötü hâle gelebilir.
Bazı kişiler, içlerindeki mutsuzluğu maskeleyerek yüzlerine sahte bir gülümseme takarlar. Gerçek olmayan bu gülümseme hâli, uzun vadede beklenmedik zorluklara sebep olabilir. Siz de depresyona karşı online terapi desteği alabilir, güvendiğiniz kişilerle bolca sohbet edebilir ve fiziksel aktiviteyi artırarak bedeninizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/deneyimsel-oyun-terapisi/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler