Kategori Genel

Spotlight Etkisi (Spot Işığı Etkisi) Nedir?

spotlight etkisi nedir

“Spotlight effect”, ya da spotlight etkisi, bireyin bulunduğu her ortamda bütün gözlerin onda olduğunu hissetmesi, kendisine ait bütün özelliklerin ve davranışların diğer insanlar tarafından fark edildiğini düşünmesi olarak açıklanabilir. Psikolojide spotlight etkisi, bireylerin kendilerine yönelik yüksek düzeyde farkındalığa sahip olması…

Erich Fromm Kimdir? Psikolojiye Katkıları Nelerdir?

Erich Fromm

Erich Fromm, psikoloji ve felsefe dünyasında, insan doğası, toplum ve birey ilişkileri üzerine önemli katkılarda bulunmuş çok önemli bir düşünürdür. Erich Fromm eserlerinde, sadece bireyin iç dünyasına anlamaya yönelik şekilde değildir; aynı zamanda toplumdaki yapıları, kültürel etkileri, bireyin bu etkiler…

İşe Gitmek İstememe Psikolojisi Nereden Kaynaklanır?

İşe Gitmek İstememe Psikolojisi Nereden Kaynaklanır?

Sabah işe gitmek için kalktığınızda tek düşündüğünüz, “Sabahları işe gitmek istemiyorum.” düşüncesi ise kendinizi yalnız hissetmeyin. Çünkü bu durum herkesin iş yaşantısında sıklıkla hissettiği bir duygudur. İşe gitmek istememe psikolojisi, bireylerin hem kişisel hem de profesyonel yaşantısını etkileyen, dozu arttıkça…

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir?

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir?

Günümüzde “Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu” olarak bilinen çoklu kişilik bozukluğu, kişinin iki veya daha fazla farklı kimliğe veya kişiliklerin üremesine sahip olduğu durumdur. Bu kimliklerin her birinin kendi davranışı, hafıza ve düşünce biçimleri vardır. Çoklu kişilik bozukluğunun ismi, kişinin birden fazla…

Ortanca Çocuk Sendromu Nedir?

Ortanca Çocuk Sendromu Nedir?

Ortanca çocuk sendromu, genellikle ailede ortanca sırada doğan çocukların yaşadığı düşünülen duygusal ve psikolojik durumları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ailede, ilk doğan çocuklar evin ilk göz ağrısı ve kıymetlisi olur, bunun beraberinde aile pek çok ilkini de ilk çocukla…

Varoluşçu Psikoterapi Nedir?

Varoluşçu Psikoterapi Nedir?

Varoluşçuluk, 20. yüzyılın ilk yarısının sonlarına doğru Fransa’da ortaya çıkan bir düşünce akımıdır. Bu akım, insanın kendi değerlerini bizzat kendisinin belirleyebileceğini, varoluşunu kendi iradesiyle şekillendirebileceğini ve geleceğini yine kendi çabalarıyla inşa edebileceğini vurgular. Varoluşçu psikoterapi ise insanın varoluşunun temel sorunlarıyla…

Kadına Yönelik Şiddetin Nedenleri

kadına yönelik şiddetin nedenleri

Kadına yönelik şiddetin nedenleri, aslında tek bir faktöre bağlı olmaktan daha çok kültürel, ekonomik, sosyal, psikolojik ve bireysel faktörlerin karmaşık bir etkileşimi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle Türkiye’de kadına yönelik şiddetin istatistikleri son zamanlarda çok daha fazla kendini göstermektedir. Kadın cinayetleri…

Uzak Mesafe İlişkisi Yürütmenin Yolları

Uzak Mesafe İlişkisi Yürütmenin Yolları

Uzak mesafe ilişkisi yürütmenin yolları kelimesinin ilk duyulduğunda kulağa biraz korkutucu geldiğinin farkındayız. Haksız da sayılmazsınız. Ayrı şehirlerde yaşadıkları için birbirlerini görme imkânı oldukça kısıtlı olan kişiler için uzak mesafede ilişki yaşamak hiç kolay değildir. Bu bir yanınızın da her…

Sosyal Medyada Linç Kültürü (Cancel Culture) Nedir?

Sosyal Medyada Linç Kültürü (Cancel Culture) Nedir?

İngilizce cancel culture ya da yaygın olarak bilinen adıyla linç kültürü; bir kişinin, topluluğun ya da markanın sosyal medya platformlarında eleştirilerek dışlanması veya boykot edilmesi anlamına gelir. Genellikle bir kişinin söylemleri, eylemleri ya da inançları geniş kitleler tarafından ahlaki açıdan…