Kategori Genel

Uzak Mesafe İlişkisi Yürütmenin Yolları

Uzak Mesafe İlişkisi Yürütmenin Yolları

Uzak mesafe ilişkisi yürütmenin yolları kelimesinin ilk duyulduğunda kulağa biraz korkutucu geldiğinin farkındayız. Haksız da sayılmazsınız. Ayrı şehirlerde yaşadıkları için birbirlerini görme imkânı oldukça kısıtlı olan kişiler için uzak mesafede ilişki yaşamak hiç kolay değildir. Bu bir yanınızın da her…

Sosyal Medyada Linç Kültürü (Cancel Culture) Nedir?

Sosyal Medyada Linç Kültürü (Cancel Culture) Nedir?

İngilizce cancel culture ya da yaygın olarak bilinen adıyla linç kültürü; bir kişinin, topluluğun ya da markanın sosyal medya platformlarında eleştirilerek dışlanması veya boykot edilmesi anlamına gelir. Genellikle bir kişinin söylemleri, eylemleri ya da inançları geniş kitleler tarafından ahlaki açıdan…

Savant Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Savant Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bireylerin belirli alanlarda olağanüstü yetenekler sergilemesine neden olan savant sendromu, nadir bir nörolojik durumdur. Bu durum genellikle, gelişimsel bozukluklarla ilişkilendirilir ve en sık otizm sendromu ile birlikte görülür. Savant sendromu, bazı bireylerin sanatsal, matematiksel veya hafızaya dayalı olağanüstü beceriler geliştirmelerine…

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kısaca HBS olarak da bilinen huzursuz bacak sendromu, nörolojik bir bozukluk olarak tanımlanır ve bireyde kontrol edilemeyen bir bacak hareket ettirme ihtiyacına yol açar. Genellikle bacaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma ya da çekilme gibi rahatsız edici hislerle kendini gösterir. Bu hisler,…

İş Hayatında Monotonluk ile Başa Çıkma Yöntemleri

İş Hayatında Monotonluk ile Başa Çıkma Yöntemleri

Şehir hayatının beraberinde getirdiği iş hayatında monotonluk, birçok çalışanın karşılaştığı yaygın bir sorundur. Tekrarlanan işler, benzer görevler ve sürekli aynı ortamda bulunmak, zamanla bireylerin işlerinde motivasyon kaybına uğramasına neden olabilir. Bu durum, yalnızca iş tatminini değil, iş hayatında stres seviyelerini…

Sosyal Medyada Her Şeyi Paylaşmak: Oversharing Nedir?

Oversharing Nedir?

Dijital çağın hızla gelişmesiyle birlikte sosyal medya, yaşamlarımızın merkezi bir parçası haline geldi. Bu platformlar, kullanıcıların düşüncelerini, deneyimlerini ve anılarını geniş bir kitleyle paylaşmalarını kolaylaştırıyor. Ancak sosyal medyanın yan etkileri de göz ardı edilemez. Son yıllarda, sosyal medyada aşırı paylaşım…

Onay Bağımlılığı Nedir, Neden Olur?

Onay Bağımlılığı Nedir, Neden Olur?

Psikolojide onay bağımlılığı, bireylerin dışarıdan gelen övgü, kabul ve beğeni arayışında aşırı derecede bağımlı hale gelmesi durumu olarak tanımlanabilir. Kişinin kendi değerini başkalarının görüşlerine dayandırmasıyla gelişen bu bağımlılık, genellikle düşük öz saygı, yetersiz desteklenmiş bir çocukluk dönemi veya sürekli eleştiriye…

Stendhal Sendromu Nedir?

Stendhal Sendromu Nedir?

Sanat eserleri karşısında yaşanan Stendhal sendromu, kendinden geçme hali olarak tanımlanır. İlk olarak Floransa’da gözlemlenen, Hiperkültüremi veya Floransa sendromu olarak da bilinen bu sendrom, kişinin sanat karşısında sergilediği yoğun duygulardır. Stendhal sendromunda Davut heykeli gibi başyapıtların önünde bireyler, kendinden geçme…

Çalışan Bağlılığı Nedir? Nasıl Artırılır?

Çalışan Bağlılığı Nedir? Nasıl Artırılır?

Çalışan bağlılığı, bir organizasyonda çalışanların işlerine olan bağlılıkları ve motivasyonlarıyla doğrudan ilişkilidir. Peki, çalışan bağlılığı nedir ve bu kavram neden bu kadar önemlidir? İş yerlerinde yüksek çalışan bağlılığı, bireylerin memnuniyetini artırırken, kurumsal başarının da temel taşlarını oluşturur. Mutlu Yaşam olarak…

Dijital Amnezi Nedir? Google Etkisinin Hayatımızdaki Rolü

Dijital Amnezi Nedir? Google Etkisinin Hayatımızdaki Rolü

Günümüzün dijital çağında bilgiye erişim hiç olmadığı kadar kolay. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar aracılığıyla, saniyeler içinde milyonlarca bilgiye ulaşabiliyoruz. Ancak bu kolaylık, beraberinde önemli bir sorunu da getiriyor: Dijital Amnezi. Dijital amnezi, bilginin kolayca erişilebilir olması nedeniyle, bilgiyi hafızamızda…