İlgi Açlığı: Sürekli İlgi Beklemek Neden Olur ?

İlgi Açlığı: Sürekli İlgi Beklemek Neden Olur? 

Bir iletişimin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için her iki tarafın da birbirine karşı ilgili olması gerekir. Zaman zaman bu ilginin miktarında değişimler olsa da denge hâlinin korunması, iletişimin seyri için önemlidir.

Bazı insanların yaşadıkları çeşitli durumlara verdikleri zihinsel reaksiyonun bir sonucu olarak ilgi açlığı ortaya çıkabilir. Kişi, ilgi bekleme konusunda abartılı bir tavır sergilediğini düşünüyorsa başka insanlardan beslenen bir boşluğa sahip olup olmadığına bakmalıdır. Başka kişilerden ilgi bekleme hâli, masum gibi gözükse de kontrol dışına çıktığında kişiye zarar verebilir. Peki, fazla ilgi istemenin temelinde ne vardır?

Fazla ilgi görme isteği, ilk etapta bir psikolojik problem olarak tanımlanmasa da hayatın akışını etkileyen noktaları hakkında çalışılması gereken bir durumdur. Aşırı ilgi isteme hâli, kişinin kontrol edemediği bir şekilde gerçekleşmeye başlarsa çeşitli psikolojik rahatsızlıklara evrilir. Bu da sosyal yaşantının sekteye uğramasına ve hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir.

Abraham Maslow tarafından ortaya konulan İhtiyaçlar Piramidi’nde sevilmek, saygı ve ilgi görmek doğal bir ihtiyaç olarak kabul edilir. Bu durum aşırı bir hâle geldiğinde ise farklı anlamlar taşımaya başlar ve ardında başka durumları gizleyebilir. Gizlenen ana nedenin fark edilmesi ve çözüme kavuşturulması için psikolojik destek alınabilir.

İlgi Açlığı Neden Kaynaklanır?

Herkes alışkanlıklarının getirdiği doğrultuda takdir eder ve takdir görmek ister. Her insanın ilgi ve değer görmeye ihtiyacı vardır. İlgi açlığı, duygusal yemek yeme davranışıyla benzerdir; savunma mekanizmasının bazı boşlukları doldurması için oluşturduğu bir tepkidir.

Tıpkı açlık hissinde olduğu gibi gereksinim duyulan miktardan az ilgi aldığınızda ilgi açlığı hissetmeye başlarsınız. Sürecin krize dönüştüğü ilk nokta burasıdır. İlgi açlığına egoizm, onaylanma ihtiyacı ya da geçmişteki bir yara da sebep olabilir. Kişi her koşulda her şeyi kendisine getiriyorsa ve daima kendisinin dinlenmesine gereksinim duyuyorsa egoist olma ihtimali yüksektir.

Bazı insanlar tek başına yaşamaya ve dünyanın merkezine kendilerini koymaya alışıktır. Bu sebeple sadece kendi yaşantılarını anlatma isteği duyarlar. Bu durum, iyi niyetli insanlarda da karşılaşılabilen bir hâldir. Oysa egoist insanlar, hayatlarının iyi gidişatını konuşarak ve başkalarına kanıtlayarak var olurlar. Çevrelerindeki insanların ne anlattığını dinlemek konusunda istekli değillerdir. Uzun süren ilişkileri yürütmekte güçlük çekerler.

Kişi kriz anlarında onaylanma ihtiyacı duyabilir. Kendi içinde girdiği gerçekçi olmayan kompleksler, profesyonel yaşamda karşılaştığı zorluklar ve özel hayatında yaşadığı problemler sebebiyle kişi kendinden şüphe duymaya başlayabilir. Tüm bu durumlar kişide özgüven eksikliği ve kendinden emin olmama hâli yaratır.

Kişi dikkat çekmek ve yaşadığı tüm endişelerin yersiz olduğunu bir başkasının ağzından duymak ister. Onaylanma ihtiyacı, ilgi açlığından kaynaklanıyor olabilir. Uzun ve zorlu süreçlerden geçerken güvensiz hissedilen anlarda kişi, yaşamının sağlamasını yapmak için etrafındaki insanlara başvurabilir.

Teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya mecralarının insan hayatına kanalize olmasıyla birlikte kişi, ilgi isteğini bu mecralardan da karşılamaya başlayabilir. Sosyal medya mecralarında beğenildiğini görmek, kişide hayatının şahane gittiği algısını yaratabilir, ancak gerçeği yansıtmayan bu algı, kişide derin yaralara sebebiyet verebilir.

İlgi açlığının temelinde yatan nedenleri keşfetmek ve sağlıklı iletişim kurmak için uzman psikologlardan destek alabilir, online terapi seçeneğiyle sürecinizi mekândan bağımsız yürütebilirsiniz.

İlgi Açlığı Nelere Sebep Olur? 

Kişi, bitmek bilmeyen bir ilgi arayışındaysa bu gereksinimin karşılanması için pek çok hata yapabilir. Örneğin, aile içerisinde yeteri kadar ilgi ve sevgi görmeyen çocuklar, sevilme ihtiyacını sosyal çevreden gidermeye çalışırlar. Çeşitli gruplara dâhil olabilir ve olumsuz alışkanlıklar edinebilirler. Zihin yapıları değişebilir ve hayatlarını başkalarının beğenilerine göre yönlendirmeye başlayabilirler.

Bu durum iletişim geriden masum göründüğünde de sağlıksız sonuçlar verebilir. Örneğin, aile içinde bulamadığı sevgiyi bir arkadaşında bulan kişi, arkadaşını paylaşmak istemez. Kıskançlık gibi yorucu duyguların esiri olabilir ya da arkadaşını takıntı yapabilir.

Yanlış kararlar vermeye eğilimin olduğu ergenlik döneminde yaşanan ilgi açlığı, kişinin hayatını şekillendiren hatalara sebep olabilir. Tüm bu durumlara ek olarak, sevgi açlığı yaşayan insanlar tercih yapmazlar. Kendisine ilgi gösteren birine karşı daima açık ve isteklidirler. Kişi, ona ilgi gösteren kişinin kendisi için doğru bir seçim olup olmadığına bakmadığından yaşantısının ilerleyen süreçlerinde beklenmedik sürprizlerle karşılaşabilir.

Kişi sadece doyum yaşamaya odaklandığı için alabileceği zararın bilincinde olmaz. Tüm bu süreçler çoğunlukla hayal kırıklığı ve hüzün ile sonuçlanır. Gençlik döneminin getirdiği zorluklara ek olarak sevgi açlığı yaşayan biri, psikolojik destek alarak yaşadığı süreci kolaylaştırabilir.

İlgi Açlığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?

İlgi açlığı ortaya çıktığı andan itibaren kişinin huzurunu ve sakinliğini elinden alır. Bu açlıkla başa çıkmak için ilk olarak kendi yaşantınızın lideri olmalısınız. Karşınızdaki insanlardan bir etkinlik düzenlemesini beklemek yerine bir etkinlik düzenleyerek inisiyatif alabilirsiniz. Böylece ilgi beklediğiniz kişiye bir teklifle gitmeniz, içinde bulunduğunuz süreci yönetmenize yardımcı olur.

Eğlenceli bir insan olmayı istemek ve eğlenmek birbirinden farklı iki durumdur. İlkinde zihinsel faaliyet ağır basarken ikincisinde fiziksel hareket çoğunluktadır. Gerçekleştirdiğiniz aktiviteden keyif aldığınızda bu gözle görülür bir hâle gelir. İnsanlar, hayattan keyif alan ve pozitif enerji yayan kişilere yakınlaşma eğilimi gösterirler. Bu sebeple iyiyi ve güzeli yaşamaya odaklanmalısınız. Böylece arzuladığınız ilgiye kendiliğinden erişebilirsiniz.

Aşırı ilgi beklemek, kişide çeşitli özgüven sorunlarına sebebiyet verebilir. Sorunun gerçek çözülme süreci, kişinin kendisini rahat hissettiği gibi yansıtabildiğinde gerçekleşir. Çevrenizdeki insanlar, sizin kendinizi gördüğünüz gibi sizi görür. Kendinize dair sağlıklı bir bakış açısı keşfettiğinizde problemler çözülmeye başlar. Sevgi açlığını kontrol altına almak için bir uzmandan yardım alabilir ve bakış açınızı çeşitlendirebilirsiniz.

İlgi Açlığı Tedavi Edilmediğinde Ne Olur?

Sevgi açlığı, kontrolsüz bir şekilde çoğaldığında psikolojik problemlere dönüşerek hayatın her alanını etkilemeye başlar. Sevgi açlığı, kişiyi histrionik kişilik bozukluğuna sürükleyebilir. Yaşamlarında sürekli olarak dramatik tavırlar sergileyen ve bu yolla dikkat çekmek isteyen kişiler, histrionik kişilik bozukluğu yaşarlar. Bu kişilerde görülen temel belirtiler şunlardır:

  • İlgi odağı kendileri olmadığında aşırı derecede rahatsız olurlar.
  • Yüzeysel ve hızlı değişen duygular sergilerler.
  • İlgi çekmek için fiziksel özelliklerini kullanabilirler.
  • Ayrıntıdan yoksun bir konuşma biçimine sahiptirler. Bütün cümlelerini karşısındaki kişiyi etkilemek üzerine kurarlar.
  • Duygularını aşırı derecede abartılı şekilde gösterirler.
  • Yapmacık davranırlar.
  • Gösteriş yapmaya yatkındırlar.
  • Çevrelerindeki insanlardan kolayca etkilenirler. Telkine yatkın hâldedirler.
  • Sürekli şatafat ve canlılık talep ederler.
  • Çevrelerine istediklerini yapmak için ısrarlı davranışlar sergilerler. Bu tutum zorlamaya kadar gider.
  • İlgiyi kendilerine çekmek için gereksiz isteklerde bulunabilirler.
  • Konuşma içerisinde sürekli olarak sevilip sevilmediklerinin kontrolünü yaparlar. Terk edilip edilmeyeceklerini sorarlar. Konuşmalar çoğunlukla onay alarak yaşanır.
  • Kıyafet, aksesuar ve makyaj malzemesi gibi ürünlere aşırı para harcayabilir, savurgan olabilirler.

Bu belirtilerden dört tanesini ve daha fazlasını kendinizde ya da çevrenizdeki birinde gözlemliyorsanız psikolojik yardım alabilirsiniz. Sevgi açlığının sizin hayatınızdaki karşılığını bulmak ve öncesinde yaptığınız hatalardan ders alarak hayatınıza devam etmek için online psikolog desteği alabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/psikoterapi-hizmetinde-etik-ilkeler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler