Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Titreme hastalığı, vücutta istemsiz ve ritmik olarak meydana gelen titreme hareketlerine verilen genel bir isim olarak bilinir. Bir diğer şekilde tremor olarak ifade edilir. Bu hareketler, eller, kollar, bacaklar, baş veya vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkabilir. Titreme, genellikle stres, yorgunluk veya heyecanlanma gibi durumlarda artabilir. Bu durum, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bazı insanlarda genetik faktörler nedeniyle titreme görülebilirken, bazı durumlarda ise altta yatan bir sağlık sorunundan dolayı ortaya çıkabilir.
Titreme, genellikle yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan bir durum olarak düşünülse de her yaşta görülebilir. Ayrıca bazı ilaçlar, alkol veya uyuşturucu kullanımı veya tiroid bezinin düzgün çalışmaması gibi faktörler de tremor hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Titreme hastalığının tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesine bağlıdır. Tedavi planı, hastanın semptomlarının şiddetine, yaşına, sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir.
Genellikle titreme hastalığı tipleri, hangi bölgede ortaya çıktığına veya ne zaman meydana geldiğine bağlı olarak sınıflandırılır. Tremor nedir ve çeşitleri nelerdir diye merak ediyorsanız aşağıdaki sıralamaya göz atabilirsiniz:
Yukarıda yer alan tremor çeşitleri, her bireyde farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve şiddeti değişebilir. Bazı durumlarda, titreme durumu sadece hafif bir rahatsızlık oluştururken, diğer durumlarda günlük aktiviteleri etkileyebilecek kadar şiddetli olabilir. Eğer sürekli bir titreme problemi yaşıyorsanız, bir nörolog veya uzman doktora başvurmanız gerekir. Uzmanlar, titremenin altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini önermek için gerekli değerlendirmeleri yapacaktır. Psikolojik nedenlerden kaynaklı ise doğru psikolog seçimi ile Mutlu Yaşam bünyesinde çalışan uzmanlardan destek alabilirsiniz.
Günlük hayatta sıklıkla kasıldığınızı ve titrediğinizi hissediyorsanız “vücutta neden titreme olur?” diye merak edebilirsiniz. Tremor hastalığı birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Rahatsızlığın sebepleri psikolojik ve fizyolojik olarak ikiye ayrılır:
Titreme kaynaklı hastalığın en yaygın fizyolojik sebeplerinden biri sinir sistemi sorunlarıdır. Sinir sistemi, vücuttaki iletişimi sağlayan bir ağdır ve tremor, sinirlerin düzgün çalışmadığı durumlarda ortaya çıkabilir. Sinir sistemi sorunlarına neden olan bazı durumlar şunlardır:
Günümüzde tremor hastalığının görülme sıklığına etki eden faktörler arasında psikoloji temelli sorunlar da yer almaktadır. Bunlar özetle aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bireylerde görülen titreme hastalığı belirtileri değişkenlik gösterebilir ve genellikle aşağıdaki semptomlar görülür:
Günümüzde titreme hastalığının tanısı için ilk adım, bir nörolog tarafından detaylı bir fizik muayene yapılmasıdır. Nöroloğun, hastanın titreme belirtilerini gözlemlemesi ve titremenin şiddetini, sıklığını ve yaygınlığını değerlendirmesi gerekmektedir. Ayrıca hastanın tıbbi geçmişi ve aile öyküsü de incelenerek rahatsızlığın olası nedenleri hakkında bilgi edinilir.
Fizik muayene sonrasında, nöroloğun laboratuvar testleri istemesi de olasıdır. Kan testleri, tiroid fonksiyonlarını kontrol etmek veya bazı metabolik bozuklukları tespit etmek için yapılabilir. Ayrıca bazı ilaçların hastalığın belirtilerini tetikleyebileceği düşünülerek ilaç düzeyleri de kontrol edilebilir. Tremorun nedenini belirlemek için beyin görüntüleme testleri de yapılabilir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme teknikleri, beyindeki yapısal anormallikleri veya lezyonları tespit etmek için kullanılabilir. Psikolojik sebeplerinin olup olmadığını öğrenmek için de bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak gerekir. Erken tanı, hastanın yaşam kalitesini artırabilir ve uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Günümüz teknolojisinde titreme hastalığının tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, fizik tedavi, terapi veya cerrahi müdahale yer alabilir. İlaçlar, titreme şiddetini azaltmaya destek olur ve sinir sisteminin düzenlenmesine etkin bir rol oynar. Fizik tedavi, kasları güçlendirmek ve koordinasyonu artırmak için kullanılabilir. Terapi, hastaların stresle başa çıkmalarına olanak tanır ve titremenin tetikleyicilerini belirlemelerini kolaylaştırır.
Cerrahi müdahale, nadir durumlarda kullanılan bir seçenektir ve genellikle diğer tedavi yöntemlerinin etkisiz olduğu durumlarda tercih edilir. Tremor ile yaşamak zor olabilir, doğru tedavi yöntemleriyle semptomları kontrol altına almak mümkün hale gelebilir. Tedavi sürecinde doktorunuzla düzenli iletişimde olmanız ve onun önerilerine uymanız gerekir. Ayrıca stresi azaltmak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve düzenli egzersiz yapmak da semptomları hafifletebilir. Söz konusu durumu hafifletmek için psikolojik danışmanlık almak da bireye yardımcı olabilir. Siz de bu süreçte Mutlu Yaşam’ın uzman kadrosundan destek alabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/psikofarmakoloji-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler