Günlük Davranışlarımızda Sosyal Medyanın Etkisi

Günlük Davranışlarımızda Sosyal Medyanın Etkisi

Teknoloji geliştikçe onun insanlara sunduğu imkânlar da çeşitli alanlara yayılmaya başlar. Sosyal medya araçları, teknolojinin iletişim üzerindeki etkisinin artmasıyla birlikte ortaya çıkar. Sosyal medyanın varlığı, ilk etapta yabancı bir sistem gibi algılanıp dışlansa da kısa bir süre içinde toplumun her kesimine yayılır.

Herhangi bir kimlik ya da yaş bilgisi fark etmeksizin herkes sosyal medya araçlarını yoğun olarak kullanmaya başlar. Bu da günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisinin belirgin bir şekilde artmasına sebep olur. Özellikle kendini keşfetme çağındaki genç kişilerin sosyal medya üzerinden maruz kaldıkları her türlü tavır hayatlarına yön verir.

Sosyal medya kullanımı kontrol edilmediğinde bir bağımlılığa dönüşebilir. Sosyal medyanın zararlı etkilerinden kurtulmak, varsa sosyal medya bağımlılığını yönetmek ya da sağlıklı bir kullanım sağlayabilmek için psikolog desteği alabilirsiniz. Anne ve babalar çoğunlukla sosyal medyanın olumsuz etkilerinden söz etmeyi tercih eder. Objektif bakışa sahip olan bir psikologla sosyal medyanın olumlu ve olumsuz etkilerini öğrenebilir, davranışlarınızı artı eksi listesi yaparak şekillendirebilirsiniz.

Sosyal Medyanın İnsan Psikolojisine Olumlu Etkileri Nelerdir?

Sosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisi de artar. Özellikle pandemi ve sonrasında sosyal medya kullanımında ciddi bir artış meydana geldi. Instagram, TikTok, YouTube ve Pinterest gibi görsel materyal yoğunluğuna sahip uygulamaların kullanımında büyük bir artış görüldü.

Sosyal medya araçlarının en geniş kullanıcı aralığında genç insanlar bulunduğundan günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisi en çok gençler üzerinde gözlemlenebilir. Peki, sosyal medya sadece zararlı ögeler mi içerir? Sosyal medyanın insan psikolojisine olumlu bir etkisi yok mudur?

  • Kişiler büyüme çağında kendilerine bir rol model seçerler ve bu kişiyi örnek alarak kariyer yolunu çizmeye koyulurlar. Günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisinden biri, bireylerin bu idol kişisini bulma ihtimalinin artmasıdır. Örnek alınan kişiye dair daha fazla bilgi ve somut örneğe ulaşmak mümkündür. Örneğin, dünyaca ünlü bir şefin çalışmalarını takip etmek, kullandığı araç gereçleri ve yiyecekleri görmek sosyal medyanın olumlu etkilerindendir. Böylece kişi, yeni deneyimler elde etmek için motive olabilir.
  • Artan standartlar dâhilinde tersi düşünülse de sosyal medya insan psikolojisini olumlu etkileyen bir mecradır. Bunun temel sebebi, sosyal medya platformu kullanan kişilerin bir telefonla dünyanın diğer ucundaki bir insana ulaşabilmesidir. Yalnızlık hissinin azalması, insana kendisini daha iyi hissettirir.
  • Günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisi artık o denli ileri bir boyuttadır ki reklam ve tanıtımlar sosyal medya üzerinden gerçekleşir. Pek çok sektörün gelişmesi ve iyileşmesi, sosyal medya üzerindeki reklamlar sayesinde meydana gelir. Örneğin, sağlık sektöründe çalışan pek çok kişi, çalışmalarını sosyal medya aracılığıyla paylaşıyor ve doktorun hasta profili sosyal medya vasıtasıyla oluşuyor. Özellikle eczacıların yaptığı ilaç kullanım uyarıları da yanlış ilaç kullanımının önüne geçiyor. Günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisi sayesinde birçok kişi sağlık alanında bilinçlenmeye devam ediyor.
  • Sosyal medya üzerinden birçok arkadaşlık ve ilişki kurulmaya başladığından insanların etkileşim hâlinde ve ulaşılabilir olduklarını söylemek mümkündür. Dolaylı yoldan da olsa yeni insanlarla çok çabuk tanışabilirsiniz.
  • Sosyal medyanın insan psikolojisine bir diğer olumlu etkisi de online olarak hasta görme ve online terapi yapma seçeneklerinin kişilere sunuluyor olmasıdır. Pek çok sebepten bir doktora ya da psikoloğa ulaşamayan kişilerin sosyal medya sayesinde görüntülü olarak iletişime geçmesi mümkündür.

Siz de günlük davranışlarınızda sosyal medyanın etkisini fark etmek ve istemediğiniz noktalara müdahale etmek için online psikolog desteği alabilirsiniz.

Sosyal Medyanın İnsan Psikolojisine Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisi, hayatın pek çok noktasında olumlu gelişmelere sebep olur. Ancak durum bununla sınırlı değildir. Her şeyde olduğu gibi sosyal medyada da kontrolsüz ve aşırı kullanım, istenmeyen sonuçların doğmasına sebebiyet verebilir.

  • Özellikle genç insanlarda daha sık karşılaşılsa da nüfusun her kesimine yayılmış olan başkalarına imrenme ve hayatını başka insanların hayatlarıyla karşılaştırma durumları, sosyal medya kullanımının popülerleşmesiyle artan bir durum oldu. Hatta bazı kişilerde bu durum kontrol edilebilir olmaktan çıkıp kıskançlık krizlerine kadar varır. Örneğin, evlilik teklifi alan birinin, başkasına yapılan sürprizi görüp kendine yapılanı beğenmemesi, sosyal medyanın aktif kullanımından sonra ortaya çıkan bir durum oldu.

Kendi hayatında oldukça büyük bir yer edinen bu sürprizi başkasının yaşadığıyla karşılaştıran kişi, anın tadını çıkarmadığından mutsuz olabilir. Ayrıca yapılan araştırmalar, çiftler arasındaki kavgaların birçoğunun da sosyal medya araçları yüzünden çıktığını gösteriyor.

  • Günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisinin en çok görülebileceği alanlardan biri de yemek yeme alışkanlıklarıdır. Özellikle kadınların beden algısını bozan ve daha zayıf gözükmeleri için baskı yapan sosyal medya kullanıcıları, insanların yeme bozukluğu yaşamasına kadar giden problemlerin kapısını araladı. Bir cilt bakım firmasının yaptığı özgüven projesine göre 10 ila 15 yaşları arasındaki genç kızların %8’i sosyal medyada fotoğraf atarken filtre kullanıyor ve kendi görüntüsünü beğenmiyor.
  • Empati, insan iletişimini kuvvetlendiren bir iletişim şeklidir. Günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisini görebildiğimiz bir diğer nokta da empati yapma yeteneğinin azalmasıdır. Yüz yüze, jest ve mimiklerle desteklenen bir konuşma, empatiye daha uygun ve aktif bir iletişim sunarken sosyal medyada daima bir yazışma hâli bulunur. Bu da insanların sıklıkla birbirini yanlış anlamasına ve tartışmasına sebep olabilir.
  • Sosyal medyanın aşırı ve kontrolsüz kullanımı kişide tembellik ve uykusuzluğa sebebiyet verebilir. Örneğin, kişi uyumak için 22.00’da yatağa girdikten sonra saatlerce Instagram, Twitter ve TikTok gibi mecralarda zaman geçirerek uykusuz kalabilir. Ayrıca uyku öncesinde alınan mavi ışık, uykuya dalma sürecini zorlaştırdığından uyku bozuklukları da yaşanabilir. Kişi sosyal medya kullanımına kendisini kaptırıp tembelleşebilir. Yapması gereken sorumluluklar dururken sosyal medya araçlarıyla haddinden fazla vakit geçirebilir.

Günlük davranışlarınızda sosyal medyanın etkisini minimuma indirmek ve olumsuz etkileri sınırlayabilmek adına online psikolog desteği alabilirsiniz. Sosyal medya kullanımının bir ihtiyaç değil, istek kategorisinde değerlendirilmesi gerekmektedir fakat sosyal medya sizin için olmazsa olmaz diyebileceğiniz bir noktadaysa psikolojik destek almak zihin sağlığınıza iyi gelebilir.

Dijital Benlikten Vazgeçmeden Psikolojik Sağlığı Korumak 

Sosyal medya araçları herkes için bir inovasyondur ve içinde bulunulan süreç bir adaptasyon sürecidir. Bu adaptasyon dönemini mümkün olduğunca sağlıklı bir şekilde geçirmek ve sosyal medyanın olumlu yanlarını kullanırken olumsuz yanlarından zihninizi korumak için çeşitli stratejiler geliştirmelisiniz.

Zannedilenin aksine kişinin kendisiyle barışık yaşaması ve özgüven sahibi bir birey olması, sosyal medya kullanımı aktifken de mümkündür. Günlük davranışlarınızda sosyal medyanın etkisini fark etmek, mavi ışık kaynaklarına ara verip kendi başınıza vakit geçirmek ve gerçek sosyal yaşamda daha aktif roller üstlenmek psikolojik sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

Sosyal medya kullanımını kapsamayan rutinler oluşturmak, yeni hobiler edinmek, meditasyon ve anda kalma egzersizleri yapmak zihin sağlığınıza iyi gelebilir. Böylece günlük davranışlarınızda sosyal medyanın etkisinden sıyrılıp daha objektif bir düşünce ortamı elde edebilir ve daha sağlıklı kararlar verebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/nefes-ve-gevseme-egzersizleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler