Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Somatizasyon bozukluğu, tıbbi yönden açıklanamayan ancak bedensel semptomlarla kendini gösteren psikiyatrik bir durumdur. Bir kişiye somatizayon bozukluğu tanısı koymadan önce yaşantısı izlenmelidir. Kişi bu rahatsızlıklar yüzünden okul hayatında, profesyonel yaşamında, sosyal ortamında ve aile ortamında engelleniyor olmalıdır. Somatizasyon bozukluğu nedir? Bireyin psikolojik sebeplerle bedeninde değişiklikler yaşamasıdır. Önemli aktiviteleri yerine getirmekte zorlanması, eylemlerinin ciddi anlamda etkilenmesidir. Bu yanıyla somatizasyon bozukluğu tanısı koymak zorlu bir süreçtir.
Somatik rahatsızlık yaşayan bireyler, bedenleri ve organları ile ilgili türlü şikayetlerde bulunurlar. Vücutta sıklıkla yanma hissi, yer değiştiren ağrılar, dilde farklı tat duyumları ve sıklıkla giren kramplardan yakınabilirler. Peki, somatizasyon bozukluğu nedir? Kişinin psikolojik nedenlerle fiziksel ağrılar çekmesi durumudur. Somatik bireylerin ortak özelliği ağrı ve yanmalar yüzünden birçok doktora başvurmalarıdır. Peki, somatizasyon bozukluğunun nedenleri nelerdir?
Somatizasyon bozukluğuna sahip kişilerin psikolojik değerlendirmelerine bakıldığında rahatsızlığın altta yatan stres ile açıklandığı görülür. Çeşitli stres unsurlarının birey tarafından fark edilememesi, göz ardı edilmesi veya çözülememesi gibi sebeplerden kaynaklı olarak kişi psikolojik sıkıntılar yaşar. Bu sıkıntılar kendini somatik şikayetlerle gösterir.
Bilinçaltı, bireyin bedensel yakınmalarını kullanır ve kendini stres unsurlarından korumaya çalışır. Yoğun stres yükü olan birinin beyni, depresyon ya da kaygı bozukluğu geliştirmek yerine bedensel rahatsızlıklara sebebiyet vermeyi tercih edebilir. Somatizasyon bozukluğu nedir? Kişinin travmatik olaylara bedenen reaksiyon göstermesidir.
Travmatik olaylar, kişiyi stres yükü altında bırakan en önemli olaylardandır. Kişinin hayatında güncel olarak stres kaynağı bulunmasa dahi travmatik olarak stres yüküne sahip olabilir. Kişinin geçmişte yaşadığı travmatik olay veya durumlar beyninde stres birikmesine sebep olabilir. Somatizasyon bozukluğu yaşayan kişilerin birçoğunun çocukluk ve gençlik döneminde travmatik yaşantı görülür. Bu travmatik an ya da olay kişi tarafından bastırılarak görmezden gelinir. Kişi bunu çoğunlukla bilinçsiz olarak gerçekleştirir. Psikolog desteği ile yapılan travma çalışmalarında, somatik şikayetlerin azaldığı ve kaybolduğu görülür.
Somatizasyon bozukluğu yaşayan kişiler, beden duyumlarına oldukça fazla odaklanırlar. Bu duruma altta yatan kaygı bozukluğu ya da depresyon sebep olabilir. Kişi, psikolojik rahatsızlıklarla alakalı şikayetlerini dile getirmekten kaçınır, somatik şikayetlerini ön plana sürer. Bu bozukluğu yaşayan kişiler en hafif ağrıları bile beden duyumları ve hisleri ile büyütürler. Kritik hastalıklara yakalanacaklarına dair inanç duyarlar. Online psikolojik danışmanlık desteği alarak rahatsızlıklarınızı tanımlayabilir, sizin için uygun terapi yöntemi ile bozukluğun yarattığı etkileri minimuma indirebilirsiniz.
Psikolojik rahatsızlıkları tanımlamaya ve ayrıştırmaya yarayan bazı belirtiler bulunur. Somatizasyon bozukluğu için de diğer rahatsızlıklardan ayrılan belirtiler vardır. Bu bozukluğu yaşayan kişiler sıklıkla fiziksel şikayet yaşarlar. Bu yanıyla somatizasyon bozukluğu nedir sorusuna kısaca, sosyal yaşantıyı etkileyecek ölçüde görülen fiziksel rahatsızlıklardır, denilebilir. Peki, bu rahatsızlıklar nelerdir? Karın ağrısı, mide bulantısı, nöbet halinde tekrarlayan kusma ve öğürme, karın şişmesi gibi rahatsızlıklar sıklıkla görülen durumlardandır. Bu rahatsızlıklara ek olarak ses kısılması, geçici sağırlık, geçici körlük, yutma güçlüğü gibi durumlar yaşanabilir. Adet periyotlarında düzensizlikler, aşırı kanama yaşanabilir.
Kişi gebeyse kusma şikayeti hekim desteği alma ve hastanede yatmaya kadar büyüyebilir. Cinsel birliktelik sırasında ağrı hissi yaşanabilir, buna bağlı olarak cinsel isteksizlik oluşabilir. Kişi bedeninde daha önce yaşamadığı ölçüde şiddetli ağrılar hissedebilir. Soluk darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve göğüs ağrısı gibi sıkıntılar yaşanabilir. Bütün belirtiler değerlendirdiğinde somatizasyon bozukluğu nedir sorusuna, kişinin travmatik yaşantılar yüzünden bedensel sorunlar yaşamasına sebep olan bir bozukluktur, denebilir. Somatizasyon bozukluğu yaşayan kişi bu belirtilerden birkaçına sahip olabileceği gibi hepsini de yaşayabilir. Psikolog desteği alınarak kişisel yaşantısı takip edilmeli ve yaşadığı belirtiler doğrultusunda kişi bazlı terapi süreci oluşturulmalıdır.
Psikolojik rahatsızlıklarda, rahatsızlığı meydana getiren pek çok etmen olabileceğinden tedavi aşamasında da başvurulan çeşitli yöntemler bulunur. Tedaviye başlarken ilk olarak kişi somatizasyon bozukluğu nedir sorusunu sorar. Psikolojik etmenlerden dolayı kişinin bedensel acı yaşamasına sebep olan somatizasyon bozukluğu, görülme sıklığı diğer psikolojik rahatsızlıklar kadar yoğun olmadığından ilk akla gelen seçeneklerden olmaz.
Bilişsel- davranışçı psikotetapide, somatizasyon bozukluğu yaşayan kişinin geçmiş yaşantısı araştırılır. Bireyin negatif düşünceleri ve semptomları belirlenir. Tedavi bu noktada başlar. Negatif düşüncelerin pozitif düşüncelerle değiştirilmesi hedeflenir. Tedaviye başlarken ve özellikte ilk etapta kişi belirtileri yaşamayı sürdürür. Ancak tedavi ile birlikte yaşadıklarını yorumlayış şekli farklılaşır. Değişen bakış açısı ile birlikte kişinin daha az sıkıntı yaşaması amaçlanır. Tanı konduktan sonra somatizasyon bozukluğu nedir sorusu ile karşı karşıya kalan danışan, araştırmalar yapar. Yaşadığı ağrılı sürecin psikolojik arka planını anlamlandırmaya çalışır. Peki, somatizasyon bozukluğu nedir? Bireyin hayat kalitesini düşürecek ölçüde bedensel faaliyetlerinin aksamasıdır. Bu aksamanın ana sebebi yaşanan psikolojik sıkıntılardır.
Kişi psikologlar tarafından gerekli koşullar dahilinde tedavi olduğunda sosyal yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Tedavi sürecinin nihai amacı kişiyi tüm şikayetlerinden arındırmaktır. Bu süreç boyunca kişilerin önceki yaşantısındaki travmatik deneyimleri uzman psikologlar eşliğinde psikoterapide çalışılır. İstikrarlı bir ilerleme ile semptomlar zamanla azalır ve ortadan kaybolmaya başlar.
EMDR yöntemi ile travma çalışması yapılarak somatizasyon bozukluğunun etkileri azaltılır. Bu yöntem ile beraber uygun ilaç tedavisi uygulanırsa süreç daha hızlı ve daha konforlu olabilir. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuzda ya da vücudunuzda bir şeylerin kontrol dışı gerçekleştiğini fark ettiğinizde yardım almaktan çekinmemelisiniz. Tüm psikolojik tedavilerde olduğu gibi somatizasyon bozukluğu tedavisinde de ilk adım kabul etmek ve iyileşmeyi istemektir. Psikologlarla gerçekleştirdiğiniz görüşmeler sayesinde sosyal aktivitelerinize rahatça devam edebilir, hayat kalitenizi artırabilirsiniz. Ayrıca, teknolojiye uyum sağlayan terapilerle online seanslar gerçekleştirebilirsiniz.
Psikolojik rahatsızlıklar gücünü bireysel anlamda hissettirse de rahatsızlığı yaşayan kişilerin etrafındaki insanlar da rahatsızlığın etkilerini hisseder. Bu yönüyle psikolojik rahatsızlıklarda tedavi kişi ve çevresiyle birlikte götürülen, bütünlüğü olan bir süreçtir. Ailenizden ya da çevrenizden birine somatizasyon bozukluğu tanısı konmuşsa rahatsızlığı tanımak adına somatizasyon bozukluğu nedir diye sorarak araştırmalar yapmalısınız. Somatizasyon bozukluğu kişinin geçmiş yaşantısında bastırdığı travmatik anların fiziksel olarak tepkiye dönüşmesi olarak özetlenebillir.
Somatizatizasyon bozukluğu kişide pek çok acı ve ağrı oluşturur. Bu ağrılar çoğunlukla katlanılmaz ölçüde olur. Peki, somatizasyon bozukluğu yaşayan birine karşı nasıl davranılmalıdır? Bu bozukluğu yaşayan kişiye yakınından biri olarak bakım vermeniz oldukça önemlidir. Yakınmalarına karşı sakin ve sabırlı olmalısınız. Güvende olduğunu ve onunla olduğunuzu hissettirmeye çalışmalısınız. Somatizasyon bozukluğu yaşayan kişinin travmatik anılarını ortaya çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Tedavi sürecinin takibini yaparak düzenli bir şekilde sürdürülmesine destek olmalısınız. Psikolojik destek almasının yollarını kolaylaştırmak adına online terapi ve online psikolog desteğinden bahsedebilirsiniz. Psikolojik rahatsızlıkların çok büyük bir kısmı kendi başına geçmez, uzman desteği alarak hayat konforunuzu artırabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere somatizasyon bozukluğu nedir sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımız için https://mutluyasam.com.tr/onay-arayicilik-semasi/ linkine tıklayabilirsiniz.
İçerikler