İlişkide Narsist Kişilik Nasıl Anlaşılır?

İlişkide Narsist Kişilik Nasıl Anlaşılır?

Çiftlerin karakterlerinin ilişkinin gidişatı üzerinde son derece önemli bir role sahip olduğu söylenebilir. Bu durum sağlıklı iletişim kurabilmek için dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Bireylerin sağlam bir psikolojiye sahip olmaları ilişkide narsist kişilik probleminin ortadan kaldırılması adına önem taşır.

Narsist ilişki, çiftlerden birinin bu psikolojik rahatsızlığın özelliklerini taşımasıyla ortaya çıkar. Sürekli ilgi ve alaka bekleyen bu kişiler, ilişkinin odak noktası olma isteğini yoğun bir şekilde hissettirirler. Partneriniz düşüncelerinizi önemsemiyorsa ve duygularınızı anlamak adına herhangi bir çaba sarf etmiyorsa ilişkide narsist kişilikli bireyle birlikte olduğunuz söylenebilir. Sıklıkla eleştiriye maruz kalıyorsanız ve kendini sürekli üstün gören bir kişiyle beraber olduğunuzu gözlemliyorsanız ilişkide narsist kişilikte bir bireyle karşı karşıya olabilirsiniz!

Bir Narsiste Neden Aşık Olunur?

İkili ilişkiler birbirinden farklı dinamiklere sahip olabilir. Bu nedenle narsist ilişki evreleri her bireyde aynı şekilde gözlemlenemeyebilir. Fakat genel bir değerlendirme yapıldığında narsist kişilik bozukluğu bulunan bir kişiye açık olmanın temel nedeni ilk aşamada karizmatik ve etkileyici görünmeleri olduğu söylenebilir. Pek çok kadın ve erkeği diğerlerinden ayıran bu özellik ilk etapta ilgi çekici gelebilir.

Son derece güçlü bir imaj çizen narsist bireyler, gaslighting gibi davranışlarıyla da kişinin kendisine aşık olmasını sağlayabilir. Bu aşama ilişkinin başındadır ve genellikle “balayı” olarak adlandırılır. Kişinin gerçek yüzünün ortaya çıkması ise zaman içinde ilişkide kırılmalara neden olur. Özetle “bir narsiste neden aşık olunur?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap dışarıdan görünen güçlü psikolojiden hoşlanmaktır. Kişinin gerçek yüzünü göstermesinin ardından son evre olan ilişkinin bitmesiyle karşılaşılır. İlişkinin başında cazip gelen zevki ve güçlü imajın yıkılması ise kişinin ilişkide narsist kadın veya erkekle karşı karşıya olduğunu anlamasını sağlar. İlişkide narsist kişilikle birlikte olduğunuzu düşünüyorsanız bu bireylerin nasıl davranışlar sergileyeceğini öğrenebilirsiniz.

Narsist Bir Partner Nasıl Davranır?k

Narsist Bir Partner Nasıl Davranır?

Her psikolojik rahatsızlık bireylerde farklı davranışlara yol açar. Hastalığın şiddeti, bireyin psikolojik durumu ve gerek çevresel gerekse genetik faktörler ise rahatsızlığın yansıma şekli üzerinde etki edebilir. Bu nedenle obsesif narsistlerin ilişkide nasıl davranışlar sergileyecekleri hakkında kesin bilgiler vermek doğru olmayabilir.

Genel bir değerlendirme yapıldığında ilişkide narsist kişiliklerin karşısındaki kişiyi küçümseyen ve kendilerinden daha az zeki gören kişiler oldukları söylenebilir. Bu kişiler partnerlerinin duygu ve düşüncelerini anlamak adına herhangi bir çaba göstermeyebilirler. Zaman zaman sevgi yoğunluğu adı verilen ‘love bombing’ yaparak kişinin ilişkide kalmasını sağlarken zaman zaman görmezden gelirler. Bu durum bireyi ilişkide bağlı kılar ve seviliyormuş hissinden uzaklaşmasını engeller.

İlişkide kendilerine özel sınırlar koyan narsist partnerlerin son derece iyi manipülasyon yaptıkları da söylenebilir. Daha fazla ilgi ve sevgi görmek adına değerli hissettirilmeleri gerektiğini karşı tarafa yoğun bir şekilde ima ederler. Karşı tarafa kendini daha ‘yetersiz’ ve ‘ilgisiz’ hissettirerek yoğun bir suçluluk duygusu yaşamalarına neden olurlar. Belirtilere dikkat ederek ilişkide narsist kişiliğin nasıl olduğunu daha kısa süre içinde anlayabilirsiniz.

İlişkide Narsist Kadın Belirtileri 

Narsist kadın belirtileri hastalığın boyutuna ve bireyin karakteristik özelliklerine göre değişim gösterebilir. İlişkide sıklıkla karşılaşılan ve yoğun olarak gözlemlenen ilişkide narsist kişilikteki kadınlarda görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Empati eksikliği
  • Kıskançlık
  • Manipülasyon
  • İlgi odağı olma isteği
  • Şımarıklık
  • Abartı
  • Yüksek tepki
  • Ruh halinde dengesizlik
  • Küçümseyicilik
  • Mükemmeliyetçilik

İlişkide Narsist Erkek Belirtileri

Narsist kadınlarda görülen belirtilerin benzerlerinin erkeklerde de rastlandığını söylemek mümkündür. İlişinizde ilgili psikolojik problemin yaşandığını hissediyorsanız narsist erkek belirtilerine bakarak partnerinizin ruh halini gözlemleme fırsatı elde edebilirsiniz. İlişkide narsist kişilikteki erkeklerde görülen belirtiler özetle şöyle sıralanabilir:

  • İlgi isteği
  • Manipülasyon
  • Baskınlık
  • Kıskançlık
  • Karşı tarafı dinlememek
  • Üstünlük hissi
  • Tepki-Tepkisizlik
  • Şımarıklık
  • Abartı

Erkeklerde narsizm belirtileri genel olarak bu şekilde ifade edilebilir. Partnerinizin hareketlerini ve size karşı olan tavrını gözlemleyerek ilgili psikolojik rahatsızlığa sahip olup olmadığını gözlemleme şansı elde edebilirsiniz.

Narsist İlişki Ne Kadar Sürer?

İlişkide narsist kişiliklerin tavırları, karakterleri ve düşünceleri süreçte büyük rol oynar. Bu nedenle bireylerin gösterdiği sabır narsist bireylerle kurulan ilişkilerin süresine etki eder. Bazı ilişkiler taraflardan birinin diğerini alttan alması ve anlayışla karşılaması halinde daha uzun sürebilir. Bazı ilişkilerde ise uzlaşma durumu yaşanmadığı için kısa süre içinde birlikteliğin sonu gelebilir.

Narsist ilişkide karşı taraf davranışlara uzun süre tahammül edebilirse uzun süreli bir ilişki yaşanabilir. Başlangıç zamanı her ne kadar balayı dönemi gibi geçse de zaman içinde öne çıkan eleştiri, manipülasyon ve değersizlik hissi ilişkinin bitmesine neden olabilir. Bazı ilişkiler birkaç ay sürerken bazıları uzun yıllar devam edebilir ve evlilik ile sonlanabilir. Narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerin evlilikleri süresince sağlıklı bir ilişki sürdürebilmeleri için tedavi, psikolojik destek ve terapi büyük önem taşır. İlgili süre, kişinin tavırlarının ne kadar tolere edilebildiğine göre değişir. Bu nedenle net bir zaman dilimi vermek mümkün değildir.

Narsist Kişi Ayrıldıktan Sonra Ne Yapar

Narsist Kişi Ayrıldıktan Sonra Ne Yapar?

Narsist kişilik bozukluğu olan bireyler olası bir ayrılık sonrasında tahmin edilebilir davranışlar sergilerler. Öncelikle ayrılık sonrası verdikleri ilk tepki kontrolcülüktür. Karşı tarafla sürekli iletişim kurmak ve duygularını manipülasyon yoluyla kontrol etmek isterler. Eski partnerin tavrını ve düşüncelerini yönlendirmeye çalışarak daha anlayışlı bir insan olacaklarına inandırmak isterler. Bazıları ise ghosting adı verilen “görmezden gelme” durumunu yaşatmak isteyebilirler. Bu durum eski partnerin kendini değersiz hissetmesine neden olabilir.

Kendilerine olan hayranlıklarını bir süreliğine kenara bırakarak partnerinin suçluluk duymasını gerektirecek konuşmalar gerçekleştirebilirler. Eski partneri suçlama durumu da narsist bireylerin ilişki sonrasında gösterdiği tavırlar arasında yer alır. Kendi hatalarını görmezden gelen bireyler karşı tarafı suçlama girişiminde bulunurlar. İlişkide narsist kişilik problemine sahip olan bireylerin ayrılık sonrasında manipülasyonlara gelmemeye çalışmaları ve ikili iletişime dikkatli olmaları son derece önemlidir.

İlişkide Narsist Kişilik Probleminin Bireyin Psikolojisinde Olumsuz Etkileri

İlişki içinde problematik karşı karşıya kalan bireyler zaman içinde bazı problemlerle karşılaşabilirler. Bu problemlerin bir kısmı duygusal olurken bir kısmı psikolojik olabilir. İlişkide narsist kişilik sorunuyla burun buruna gelenlerin bir süre sonra kendilerine olan güveninde azalma meydana gelebilir. Öz güven problemi yaşatan bu kişiler bireyin zaman içinde duygularını ve düşüncelerini önemsemeyen bir ruh haline bürünmesine neden olabilirler. İlişkide narsist bireylerle birlikte olanların psikolojilerinde meydana gelen olumsuzluklar şöyle sıralanabilir:

  • Öz güvensizlik
  • Duygusal gelgitler
  • Yetersizlik hissi
  • Depresyon
  • Anksiyete
  • Uyku problemleri
  • Tükenmişlik sendromu
  • Asosyallik
  • Kronik stres
  • Mide rahatsızlıkları

İlişkide narsist kişiliklerle birlikte olanların sıklıkla karşılaştıkları problemlerdir. Bu problemlerle karşılaşmamak adına narsist kişiliklerin özellikleri hakkında fikir sahibi olmak ve ilişki öncesinde iyi bir gözlem yapmak önemlidir.

Narsist İlişkide Terapinin Etkisi 

İkili ilişkilerde narsistlik problemiyle karşı karşıya kalanların terapi almayı ve problemi çözmek adına çaba göstermeleri son derece önemlidir. İlişkide narsist kişilik problemini uzman yardımıyla değerlendirmek ve sorunun kaynağına yönelmek bireylerin ilişkilerini sağlıklı bir şekilde yürütmelerini sağlar. Hem daha büyük bir problemle karşılaşmamak hem de sorunları minimize etmek için alanında uzman psikologlardan ilişki terapisi alabilirsiniz.

Terapiden yararlanarak psikolojik durum üzerinde olumlu etkiler yaratabilirsiniz. Partnerinizin öz güvenini yeniden inşa ederek manipülatif yönünün azalmasını sağlayabilirsiniz. Çift olarak katıldığınız seanslarla kendi sınırınızı çizebilir ve duygusal bağımlılığınızın ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Mutlu Yaşam’ın sunduğu online psikolog desteğinden yararlanarak ilişkinize bir şans daha verebilir ve karşılaştığınız problemleri ortadan kaldırma fırsatı elde edebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/fonksiyonel-beslenme-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler