Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Sıfırdan bir hayat kurmak pozitif getirilerin yanı sıra yurt dışında yaşamanın psikolojij zorlukları gibi bazı olumsuz durumları da içinde bulundurabilir. Doğup büyülen bir şehirden uzaklaşmak ve hiç bilinmeyen bir başka ülkeye gitmek, bireylerin kendini yalnızca hissetmelerini sağlayabilir. Bu durum her ne kadar basit görülse de uygun şartlar sağlanmaması halinde bireylerin psikolojik olarak sarsılmalarına neden olabilir.
Bilinmezliğin ortası gibi görülen yurt dışında yaşamanın psikolojik zorlukları arasında pek çok faktör sayılabilecek olsa da bu durumun şiddeti kişiden kişiye göre değişebilir. Genel bir ifadeyle yalnızlık hissi, depresyon, karamsarlık ve aidiyetsizlik hissi yurt dışında yaşamanın psikolojik zorlukları arasında ilk sırada yer alır. Kişilerin kendilerini bu durumun geçici olduğuna inandırmaları ve gerekirse psikolojik destek almaları son derece önemlidir.
Yurt dışında yeni bir hayat kurmak ve yakın çevreden ayrılmak pek çok kişi için heyecan verici olsa da zaman içinde bu duygu yerini karamsarlığa bırakabilir. Psikolojik zorluklar işin içine girdiğinde bireyler kendini kapana kısılmış gibi hissedebilirler. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse yurt dışında yaşamanın psikolojik zorlukları temelde dil bariyeriyle ortaya çıkar.
Yeni bir dil öğrenmek ve o dilde iletişim kurmaya adapte olmak günlük yaşamın tümünü etkileyebilir. Bunun yanı sıra, kültürel farklılıklar da uyum sağlamayı zorlaştırabilir. Yemek kültürü, sosyal normlar ve iş alışkanlıkları gibi konularda yaşanan büyük değişim, kişinin kendini yabancı ve anlaşılmaz hissetmesine neden olabilir. Bu durum adaptasyon sürecini uzatır ve kişinin kendini toplumun dışındaymış gibi görmesine neden olabilir.
Psikolojik sağlamlık durumunu etkileyen önemli faktörlerden bir diğeri ise yakın çevreden uzaklaşmaktır. Her ne kadar yeni insanlarla tanışılıyor olsa da bu süreçte aile ve arkadaşlardan uzak bir yaşam sürmek kişinin sosyal açıdan yalnızlık psikolojisine girmesini sağlar. Bu durumda, sosyal destek ağını güçlendirmek ve yeni ilişkiler kurmak son derece önemli bir hale gelir.
Göç psikolojisini tetikleyen en önemli unsurlardan biri de kültür şokudur. Yenen yemeklerden içilen sulara kadar yaşamın büyük bir kısmını kaplayan birçok unsurun farklılaşması kişinin kültür şoku yaşamasına neden olur. Kültür şoku ise en genel ifadeyle yeni bir ortam veya yaşam tarzıyla karşılaşmanın verdiği şaşkınlık ve uyum sürecinde yaşanan zorluklar olarak ifade edilebilir. Yeni bir ülkede daha önce görülmemiş olan normlar, değerler ve davranış biçimleriyle karşılaşan bireyler, kendilerini aidiyet duygusundan uzaklaşmış ve yabancı hissedebilirler. Yurt dışında yaşamanın psikolojik zorlukları arasında yer alan bu durum, başlangıçta kişinin kendini toplumdan soyutlanmış ve daha bireysel bir karaktere sahipmiş gibi hissetmesine neden olabilir.
Yabancılaşma hissi ise eski hayat tarzı ve çevresinden uzaklaşmanın verdiği bilinmezlik duygusunu ifade eder. Bireyin, “ben kimim?”, “neden buradayım?”, “toplumun bir parçası mıyım?” gibi soruları kendine sık sık yönlendirmesine neden olur. Yeni bir ülkede, tanıdık yüzlerden ve ortamlardan uzakta olmak, kişinin kendini yalnız ve kaybolmuş hissetmesine yol açabilir. Bu duygularla başa çıkmak için kişinin yeni kültürü ve yaşam tarzını kabul etme ve anlama sürecine odaklanması son derece önemlidir. Yeni arkadaşlar edinmek, psikolojik destek almak ya da sosyal ortamlara katılmak için çaba göstermek kişinin mevcut yabancılık hissinden uzaklaşmasına yardımcı olabilir.
Yurt dışına taşınanlar ve ilk kez doğup büyüdüğü alanı terk edenler genellikle dil engeli ve iletişim sorunlarıyla karşılaşırlar. Yeni bir ülkeye yerleşmek başlı başına zor olsa da bu durum kişinin kendini yalnız hissettiği ilk anlardan biri olarak görülebilir. Ana dili farklı olan bireyler, yerel dilde iletişim kurmakta güçlük çekebilirler. Bu durum, günlük aktiviteleri yerine getirirken, alışveriş yaparken, iş ararken veya sağlık hizmetleri alırken karşılaşılan zorluklarla kendini gösterebilir. Yurt dışında yaşamanın psikolojik zorlukları ile ilk kez karşı karşıya kalan bireyler, kendilerini ifade etmekte zorlanabilir ve karşılarındaki insanları anlamakta güçlük çekebilirler.
Dil engeli aynı zamanda sosyal ilişkilerde de zorluklar yaratabilir. Yerel halkla iletişim kurmak, arkadaşlık bağları oluşturmak ve sosyal etkinliklere katılmak daha zor hale gelebilir. Bu durum kişinin kendini yalnız ve dışlanmış hissetmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Dil engeliyle başa çıkmak için öğrenme çabaları göstermek ve yerel dilde pratik yapmak gerekir. Yabancı dil bilen ancak farklı bir sebepten konuşamayan bireylerin ise esas problemi saptamaları ve göçmenlik psikolojisini ortadan kaldırmak adına harekete geçmeleri gerekir.
Yurt dışında yaşamak ve yeni bir sosyal çevre edinme süreci bazı zorlukları içerebilir. Dil engelinin ortadan kaldırılması ya da hâlâ var olması yeni bir sosyal çevre edinmekte zorlanmaya neden olabilir. Bireylerin yurt dışında yaşamanın psikolojik zorluklarından kurtulmaları adına iletişim kurmak için çabaya girmeleri önerilir. Dil bariyerini ortadan kaldırmak için harekete geçmek, sosyal çevre edinmeye yardımcı olur.
Yeni bir dil öğrenmek ve bu dilde iletişim kurmak zaman alabilir. Dil öğrenme ya da yeni bir sosyal çevreye adım atma sürecinde bireyler kendini iletişimsiz ve yalnız hissedebilir. Kültürel farklılıklar da yeni sosyal ilişkiler kurmayı zorlaştıran etkenler arasında yer alır. Yeni bir ülkede, alışılmışın dışındaki davranış biçimleri ve sosyal normlar, kişinin kendini anlaşılmaz ve yabancı hissetmesine neden olabilir. Fakat bu süreçte kişinin kendine zaman tanıması ve ikili ilişkilerin emek istediğini hatırlatması önemlidir. Yeni sosyal ilişkiler kurarken açık fikirli olmak ve farklı kültürlere saygı göstermek bu sürecin daha kolay ilerlemesini sağlayabilir. Bu süreçte sosyal etkinliklere katılmak, dil öğrenme gruplarına veya yerel kulüplere girmek ve yerel halkla daha fazla etkileşimde bulunmak göçmen psikolojisinden kurtulmak için en etkili çözümler olarak görülebilir.
Bireyin, yurt dışında yaşamanın psikolojik zorluklarından kurtulmak ve adaptasyon sürecinin hız kazanmasını sağlamak için atabileceği bazı adımlar bulunur. Yurt dışında çalışmak, yaşamak veya üniversite için gelmek fark etmeksizin adaptasyon sürecini kolaylaştırmak için atılabilecek adımlar şu şekilde sıralanabilir:
Ek olarak aşağıda belirtilen önerileri de deneyebilir, böylece yurt dışında yaşamanın psikolojik zorluklarından bu şekilde kurtulabilirsiniz. Bunlar; online terapi, yeni hobiler ve günlük tutmak olarak üç ana sınıfa ayrılabilir.
Yurt dışındaki Türkler arasında yer alıyorsanız ve adaptasyon sürecinde zorluk yaşadığınızı düşünüyorsanız bu problemi ortadan kaldırmak adına online terapi alabilirsiniz. Alanında uzman psikologlar tarafından verilen bu hizmetten yararlanarak yaşadığınız zor dönemi daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. Z kuşağının yurt dışı kaygısı, kültür şoklanması ve daha pek çok detaya hakim olan psikologlardan destek almak için Mutlu Yaşam’ı tercih edebilirsiniz. Online terapi desteği ile uzmanlarımızdan yardım alarak yurt dışında yaşamanın psikolojik zorluklarını daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.
Yurt dışında yaşamanın psikolojik zorluklarını ortadan kaldırmaya yardım eden bir diğer faktör ise yeni hobiler edinmektir. Kulüp çalışmaları, sosyal ortamlar, kurslar ve çeşitli spor müsabakalarına katılarak sosyal dışlanma problemi üzerinde çalışabilirsiniz.
Anksiyete ile başa çıkmak ve süreci daha iyi yönetebilmek için günlük tutma yöntemini de deneyebilirsiniz. Hislerinizi kağıda dökmeniz kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Böylece yurt dışında yaşamanın psikolojik zorluklarını ve yaşadığınız duygu değişimlerini kolayca gözlemleme fırsatına sahip olabilirsiniz. Kendinizi bilinçlendirerek iyileşmek için adım atabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/is-yerinde-kusak-catismasi-nesiller-arasi-farkliliklar/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler