Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Çevresel uyaranların çeşitlenmesi ve artması ile birlikte dikkat eksikliği çağın problemi haline gelir. Pek çok kişi sorumluluğundaki görevi yerine getirirken odaklanma ve dikkatini verme konusunda zorluk yaşar. Yaşanan bu zorluk hali kişinin yapması gereken işi ertelemesine sebep olur. Ödev, proje, sınavlar ya da profesyonel sunumların hepsi özen ve odaklanma gerektirir. Odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu kişinin verimini düşürür, hem zaman hem de enerji hem de emeğinin boşa gitmesine sebep olabilir. Daha iyi odaklanabilmek, hem akademik kariyer gelişiminde hem de profesyonel yaşantının gidişatında kişiyi daha üretken bir noktaya taşır.
Kişi çevresindeki dikkat dağıtıcı pek çok şeyle meşgulken yaptığı işe konsantre olmakta güçlük çeker. Odaklanma problemini fark etmek ve bunun üzerine yoğunlaşarak kendinizi daha verimli bir hale getirmek mümkündür. Bu sorunun varlığını ne kadar erken fark ederseniz çözüme kavuşmanız o denli hızlı olacaktır. Konsantrasyon bozukluğuna yoğun stres ya da uykusuzluk gibi nedenler sebep olabilir. Depresyon ya da kaygı bozukluğu belirtisi olarak da ele alınabilen odaklanma ve konsantrasyon bozukluğunu doğru yorumlayabilmek ve bir çözüme varabilmek için profesyonel destek alabilirsiniz. Gelişen teknolojik imkanlar dahilinde online psikolog desteği ile mekandan bağımsız bir şekilde terapiye başlayabilirsiniz.
Bu bozukluk, beynin üst bölgesinde bulunan pre-frontal kortekste Theta/Beta beyin dalga oranının bozulmasıyla meydana gelen biyolojik temelli bir bozukluktur. Odaklanma problemi yaşayan kişi, yapmak istemediği her eylemi erteler, bahane yaratır ya da sonraya bırakır. Bazı çocuklar kendilerine verilen bir işe karşı dikkatini sürdürmekte zorlanabilir. Bu durumun altında hayal kırıklığı, duygusal hassasiyetler ya da kaygı yatıyor olabilir. Potansiyel sebepleri anlamak ve çözüm yolları oluşturmak için davranışları izlemek yararlı olabilir.
Konsantrasyon bozukluğu pek çok ebeveyn ve öğretmen için ilk şüphelenilen durum olsa da dikkat sorunlarına yol açabilecek pek çok farklı durum vardır. Örneğin; bir öğrencinin işitme sorunu yaşaması öğretmenini takip etmesini ve konsantre olmasını zorlaştırır. Yahut kişinin görme bozukluğu olması dersi izlemesini zorlaştırdığından odaklanmada güçlük yaşamasına sebep olabilir. Troid hormonu bozukluğu konsantrasyon bozukluğuna sebep olabilir. Bu sebeple uzman bir psikologdan destek alınması, titiz bir inceleme yapılması ve doğru analiz sonrasında terapi ile birlikte ilerlenmesi kişinin gelişimi için değerlidir.
Dikkat yönetimi konusunda güçlük yaşayan kişilerde sıklıkla gözlenen belirtiler şunlardır:
Dikkat eksikliği çoğunlukla genç yaş gruplarında görülse de yetişkin kişilerde de karşılaşılabilir.
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen dikkat eksikliğini anlayabilmek için bazı belirtilerin bir arada görülmesi gerekir. Çocuklarda dikkat eksikliği belirtileri aşağıdaki gibidir:
Yetişkinlerde dikkat eksikliğinin belirtileri aşağıdaki gibidir:
Dikkat eksikliği günlük yaşamın konforunu azaltan durumlar yaratır. Kişi, gerçekleştirdiği eylemleri tamamlarken zorlanır, zaman ve emek konusunda ciddi kayıplar yaşar. Bu da yapmaktan keyif aldığı pek çok aktivite için yeterli zamanı bulamamasına sebep olur. Yaşam kalitenizi artırmak ve yapmak istediğiniz işlere odaklanabilmek için çocuk psikoloğundan veya yetişkinler için psikologlardan profesyonel destek alabilir, yaşadığınız olumsuz süreci yönetmeyi öğrenebilirsiniz.
Odaklanma ve konsantrasyon bozukluğunun psikolojik, fizyolojik ya da çevresel pek çok sebebi olabilir ve bu sebepler halihazırdaki konsantrasyon bozukluğunu artırırken fark edilmemiş bir bozukluğu da tetikleyebilir. Takıntılar, depresyon, devamlı olarak sinirlilik hali, gerginlik, stres gibi psikolojik nedenler kişinin odaklanma güçlüğü yaşamasına sebep olabilir. Psikolojik nedenlerin yanı sıra günlük hayata yayılan pek çok fiziksel alışkanlık da odaklanma sorunu yaşamanıza sebep olabilir. Vücudunuzun ihtiyacı kadar su tüketmemek, uyku bozuklukları, dengesiz beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi fiziksel nedenler konsantre olmanızı zorlaştırır.
Bu durumlara ek olarak geçmiş yaşantınızda geçirmiş olduğunuz hastalıklar, kullandığınız ilaçların yan etkisi, kronik hastalıklar, hipertansiyon ya da diyabet gibi hayatın her anına nüfuz eden rahatsızlıklar konsantrasyon bozukluğunu artırır. Odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu yaşayan kişiler çevresel nedenlerden de oldukça fazla etkilenirler. Örneğin; sürekli kirli havaya ya da sigara dumanına maruz kalmak zihninizi toplamanızı zorlaştırabilir. Sigara kullanmak, sıklıkla alkol tüketmek ya da madde kullanımı odaklanmanıza engel olabilir.
Bu durumlara ek olarak çevresel faktörlere dünya üzerindeki olumsuz gelişmeler, yaşanan ülkenin ekonomik ve sosyal durumu, gelecek kaygısı yaşamak, sosyal ilişkilerde mutsuz olmak gibi noktalar da dahil edilebilir. Odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu günlük yaşamı yavaşlatan problemlerdendir. Online terapi ile ev konforunda bu bozukluğu fark edebilir ve yönetebilirsiniz.
Beyin üzerine gerçekleştirilen çalışmalar zihinsel keskinliği geliştirmenin ve beynin sağlıklı kalmasının her yaşta farklı yolları olduğunu gösterir. Hafızanızı aktif tutmak ve konsantrasyon bozukluğu düzeyini dengeleyecek beyin egzersizleri yapmak, gündelik görevlerin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabildiğini gösterir. Hafızanızı kuvvetlendirmek adına yaptığınız her egzersiz yaşlılık dönemindeki zihinsel zorlukları daha konforlu atlatmanıza yardımcı olur. Bir iş ile ilgili çalışmalar gerçekleştirirken uzun soluklu işlemlerin arasına kısa aralar vermek odaklanmayı ve zihinsel konsantrasyonu önemli ölçüde güçlendirir.
Odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu ile başa çıkmak için düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Çok yoğun ya da yorucu aktiviteler tercih etmek yerine yürüyüş, bisiklete binme gibi zihninizi boşaltan egzersizlere yönelebilirsiniz. Evcil hayvanınız varsa günlük yürüyüşlerini düzenleyerek egzersizi hayatın içine entegre edebilirsiniz. Egzersiz günlük rutininize dahil oldukça odaklanma süreniz de uzayabilir. Sağlıklı, besleyici gıdaları tercih etmek ve özellikle meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek zihninizin daha açık olmasına yardımcı olur.
Dengeli beslenmek hem vücuda hem de zihne iyi gelir. Psikolojik problemler bünyenin tamamına yayıldığından bir yandan vücudunuza iyi bakarken diğer yandan psikolojik destek alarak dikkat eksikliğinin hayatınızdaki olumsuz etkilerini minimuma indirebilirsiniz. Online psikolog desteği ile odaklanma potansiyelinizi artırabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/kleptomani-nedir-nasil-basa-cikilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler