Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Teknoloji geliştikçe onun insanlara sunduğu imkânlar da çeşitli alanlara yayılmaya başlar. Sosyal medya araçları, teknolojinin iletişim üzerindeki etkisinin artmasıyla birlikte ortaya çıkar. Sosyal medyanın varlığı, ilk etapta yabancı bir sistem gibi algılanıp dışlansa da kısa bir süre içinde toplumun her kesimine yayılır.
Herhangi bir kimlik ya da yaş bilgisi fark etmeksizin herkes sosyal medya araçlarını yoğun olarak kullanmaya başlar. Bu da günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisinin belirgin bir şekilde artmasına sebep olur. Özellikle kendini keşfetme çağındaki genç kişilerin sosyal medya üzerinden maruz kaldıkları her türlü tavır hayatlarına yön verir.
Sosyal medya kullanımı kontrol edilmediğinde bir bağımlılığa dönüşebilir. Sosyal medyanın zararlı etkilerinden kurtulmak, varsa sosyal medya bağımlılığını yönetmek ya da sağlıklı bir kullanım sağlayabilmek için psikolog desteği alabilirsiniz. Anne ve babalar çoğunlukla sosyal medyanın olumsuz etkilerinden söz etmeyi tercih eder. Objektif bakışa sahip olan bir psikologla sosyal medyanın olumlu ve olumsuz etkilerini öğrenebilir, davranışlarınızı artı eksi listesi yaparak şekillendirebilirsiniz.
Sosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisi de artar. Özellikle pandemi ve sonrasında sosyal medya kullanımında ciddi bir artış meydana geldi. Instagram, TikTok, YouTube ve Pinterest gibi görsel materyal yoğunluğuna sahip uygulamaların kullanımında büyük bir artış görüldü.
Sosyal medya araçlarının en geniş kullanıcı aralığında genç insanlar bulunduğundan günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisi en çok gençler üzerinde gözlemlenebilir. Peki, sosyal medya sadece zararlı ögeler mi içerir? Sosyal medyanın insan psikolojisine olumlu bir etkisi yok mudur?
Siz de günlük davranışlarınızda sosyal medyanın etkisini fark etmek ve istemediğiniz noktalara müdahale etmek için online psikolog desteği alabilirsiniz.
Günlük davranışlarımızda sosyal medyanın etkisi, hayatın pek çok noktasında olumlu gelişmelere sebep olur. Ancak durum bununla sınırlı değildir. Her şeyde olduğu gibi sosyal medyada da kontrolsüz ve aşırı kullanım, istenmeyen sonuçların doğmasına sebebiyet verebilir.
Kendi hayatında oldukça büyük bir yer edinen bu sürprizi başkasının yaşadığıyla karşılaştıran kişi, anın tadını çıkarmadığından mutsuz olabilir. Ayrıca yapılan araştırmalar, çiftler arasındaki kavgaların birçoğunun da sosyal medya araçları yüzünden çıktığını gösteriyor.
Günlük davranışlarınızda sosyal medyanın etkisini minimuma indirmek ve olumsuz etkileri sınırlayabilmek adına online psikolog desteği alabilirsiniz. Sosyal medya kullanımının bir ihtiyaç değil, istek kategorisinde değerlendirilmesi gerekmektedir fakat sosyal medya sizin için olmazsa olmaz diyebileceğiniz bir noktadaysa psikolojik destek almak zihin sağlığınıza iyi gelebilir.
Sosyal medya araçları herkes için bir inovasyondur ve içinde bulunulan süreç bir adaptasyon sürecidir. Bu adaptasyon dönemini mümkün olduğunca sağlıklı bir şekilde geçirmek ve sosyal medyanın olumlu yanlarını kullanırken olumsuz yanlarından zihninizi korumak için çeşitli stratejiler geliştirmelisiniz.
Zannedilenin aksine kişinin kendisiyle barışık yaşaması ve özgüven sahibi bir birey olması, sosyal medya kullanımı aktifken de mümkündür. Günlük davranışlarınızda sosyal medyanın etkisini fark etmek, mavi ışık kaynaklarına ara verip kendi başınıza vakit geçirmek ve gerçek sosyal yaşamda daha aktif roller üstlenmek psikolojik sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
Sosyal medya kullanımını kapsamayan rutinler oluşturmak, yeni hobiler edinmek, meditasyon ve anda kalma egzersizleri yapmak zihin sağlığınıza iyi gelebilir. Böylece günlük davranışlarınızda sosyal medyanın etkisinden sıyrılıp daha objektif bir düşünce ortamı elde edebilir ve daha sağlıklı kararlar verebilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/nefes-ve-gevseme-egzersizleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler