Kategori Genel

İşe Gitmek İstememe Psikolojisi Nereden Kaynaklanır?

İşe Gitmek İstememe Psikolojisi Nereden Kaynaklanır?

Sabah işe gitmek için kalktığınızda tek düşündüğünüz, “Sabahları işe gitmek istemiyorum.” düşüncesi ise kendinizi yalnız hissetmeyin. Çünkü bu durum herkesin iş yaşantısında sıklıkla hissettiği bir duygudur. İşe gitmek istememe psikolojisi, bireylerin hem kişisel hem de profesyonel yaşantısını etkileyen, dozu arttıkça…

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir?

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir?

Günümüzde “Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu” olarak bilinen çoklu kişilik bozukluğu, kişinin iki veya daha fazla farklı kimliğe veya kişiliklerin üremesine sahip olduğu durumdur. Bu kimliklerin her birinin kendi davranışı, hafıza ve düşünce biçimleri vardır. Çoklu kişilik bozukluğunun ismi, kişinin birden fazla…

Ortanca Çocuk Sendromu Nedir?

Ortanca Çocuk Sendromu Nedir?

Ortanca çocuk sendromu, genellikle ailede ortanca sırada doğan çocukların yaşadığı düşünülen duygusal ve psikolojik durumları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ailede, ilk doğan çocuklar evin ilk göz ağrısı ve kıymetlisi olur, bunun beraberinde aile pek çok ilkini de ilk çocukla…

Varoluşçu Psikoterapi Nedir?

Varoluşçu Psikoterapi Nedir?

Varoluşçuluk, 20. yüzyılın ilk yarısının sonlarına doğru Fransa’da ortaya çıkan bir düşünce akımıdır. Bu akım, insanın kendi değerlerini bizzat kendisinin belirleyebileceğini, varoluşunu kendi iradesiyle şekillendirebileceğini ve geleceğini yine kendi çabalarıyla inşa edebileceğini vurgular. Varoluşçu psikoterapi ise insanın varoluşunun temel sorunlarıyla…

Kadına Yönelik Şiddetin Nedenleri

kadına yönelik şiddetin nedenleri

Kadına yönelik şiddetin nedenleri, aslında tek bir faktöre bağlı olmaktan daha çok kültürel, ekonomik, sosyal, psikolojik ve bireysel faktörlerin karmaşık bir etkileşimi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle Türkiye’de kadına yönelik şiddetin istatistikleri son zamanlarda çok daha fazla kendini göstermektedir. Kadın cinayetleri…

Uzak Mesafe İlişkisi Yürütmenin Yolları

Uzak Mesafe İlişkisi Yürütmenin Yolları

Uzak mesafe ilişkisi yürütmenin yolları kelimesinin ilk duyulduğunda kulağa biraz korkutucu geldiğinin farkındayız. Haksız da sayılmazsınız. Ayrı şehirlerde yaşadıkları için birbirlerini görme imkânı oldukça kısıtlı olan kişiler için uzak mesafede ilişki yaşamak hiç kolay değildir. Bu bir yanınızın da her…

Sosyal Medyada Linç Kültürü (Cancel Culture) Nedir?

Sosyal Medyada Linç Kültürü (Cancel Culture) Nedir?

İngilizce cancel culture ya da yaygın olarak bilinen adıyla linç kültürü; bir kişinin, topluluğun ya da markanın sosyal medya platformlarında eleştirilerek dışlanması veya boykot edilmesi anlamına gelir. Genellikle bir kişinin söylemleri, eylemleri ya da inançları geniş kitleler tarafından ahlaki açıdan…

Savant Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Savant Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bireylerin belirli alanlarda olağanüstü yetenekler sergilemesine neden olan savant sendromu, nadir bir nörolojik durumdur. Bu durum genellikle, gelişimsel bozukluklarla ilişkilendirilir ve en sık otizm sendromu ile birlikte görülür. Savant sendromu, bazı bireylerin sanatsal, matematiksel veya hafızaya dayalı olağanüstü beceriler geliştirmelerine…

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kısaca HBS olarak da bilinen huzursuz bacak sendromu, nörolojik bir bozukluk olarak tanımlanır ve bireyde kontrol edilemeyen bir bacak hareket ettirme ihtiyacına yol açar. Genellikle bacaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma ya da çekilme gibi rahatsız edici hislerle kendini gösterir. Bu hisler,…