Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Günümüz insanının hayatını sıklıkla etkileyen sorunlar arasında depresyon, anksiyete gibi stres kaynaklı gelişen psikolojik rahatsızlıklar örnek verilebilir. Bunların uzun süreli devam etmesi sonucunda derealizasyon gibi çeşitli ve daha ilerlemiş sağlık sorunları da oluşabilmektedir. Dolayısıyla kişilerin sağlıklı bir hayat sürmeleri için hızla tanı konulması ve tedavi olması gerekmektedir. Peki, derealizasyon nedir ve belirtilerini nasıl anlarsınız?
Kişinin çevresinden uzaklaşmış ve dünyadan kopmuş hissetmesine sebep olan derealizasyon genellikle yetişkin bireylerde görülen ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu durumun ileri seviyelerde seyretmesi halinde kişi bir rüyada olduğunu sanabilmekte ya da çevresindeki dünyanın gerçek dışı bir kurgu olduğu fikrine inanabilmektedir. Bir nevi kişinin kendi hayatına uzaktan bakması ve kendi çevresini dışarıdan izlemesi gibidir. Başlangıçta bu sorunu yaşayan kişiler hayatlarındaki bazı şeylerden uzak oldukları hissine kapılabilirlerken hastalık ilerlediğinde hemen hemen her şeye hatta kendilerine bile yabancılaşmaktadırlar.
Derealizasyonun ne olduğunu kavradığınızda aklınıza gelecek ilk soru “Derealizasyon neden olur?” sorusudur. Daha çok anksiyete ve depresyon yaşayan kişilerde görülen bu psikolojik sorunun sebepleri henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak derealizasyonun panik atak, anksiyete ya da stres bozukluğu gibi durumlarda beynin savunma mekanizmasının devreye girmesiyle kişinin gerçeklikten uzaklaşması sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Bu nedenle korku ve kaygı seviyeleri yüksek olan kişilerde hastalığın görülme ihtimali de artmaktadır.
Genetik faktörler ve çevresel faktörler de hastalığın ilerlemesinde önemli rol oynamaktadır. Kişinin yaşının bu hastalık üzerinde net olarak etkisi belirtilmemiştir. Ancak yaşantı ve anıların fazlalığı ile beyin fonksiyonlarının yavaşlaması bu psikolojik rahatsızlığın ilerlemesinde etkili olmasına sebep olmaktadır. Bununla birlikte kişinin travma yaşaması, uzun süreli zorlayıcı ilişkilerinin olması ya da uyuşturucu madde kullanması gibi sebepler hastalığı tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
Derealizasyon yaşayan kişiler çevrelerindeki olaylara tepkisiz kalma eğiliminde olurlar. Bu yalnızca duygusal tepkisizlikle sınırlı kalmaz fiziksel acılara da yansır. Başlarına bir olay geldiğinde ve zarar gördüklerinde dahi tepki veremeyecek kadar dünyadan uzaklaşmışlardır. Örneğin bir ateşe ellerini tuttuklarında ya da dondurucu soğuğa maruz kaldıklarında dahi bunu hissetmeyecek durumdadırlar.
Zaman algısı da bu sorunu yaşayan kişiler için inanılmaz bir şekilde çarpıklaşmıştır, günleri ve bulundukları zamanı karıştırabilirler. Boğucu ve bunaltıcı bir rüyanın içerisindeymiş gibi hissederken kendilerini dahi tanıyamayacak hale gelebilirler. Anılarını hatırlarken bile herhangi duygu belirtisi göstermeyebilirler.
Derealizasyon belirtileri arasında fiziken dikkat çeken en önemli detay kişinin kol ve bacaklarına hakimiyetini kaybetmesi sebebiyle uzuvlarında normalden farklı bir şekil bozukluğu varmış gibi gözükmesidir. Kişi fiziken ve psikolojik olarak uyuşmuş hissetmektedir. Kişiler genellikle hastalığın etkisindeyken hareketlerini tıpkı bir robot gibi yavaş ve kademeli olarak yapmaktadır.
Derealizasyon kısa süreli yaşandığı takdirde tespiti daha zorlayıcı olsa da genel olarak bu durumu anlamak için birtakım belirtiler bulunmaktadır. Bu noktada en belirgin özellik kişinin bir anda sanki farklı bir ortama ışınlanmış gibi hissetmesidir. Dolayısıyla ilgili kişiden bilgi istendiğinde cevap veremez çünkü o yeri anlamlandırmakta güçlük çeker ve oradaki hiçbir şeyin tanıdık gelmediğini söyler.
Bu durum hem kişi açısından hem de yanında bulunanlar açısından korkutucu bir hal alabilir. Kişi çevresi ile bağ kuramadığı gerçek dışı bir dünyanın içerisinde hapsolduğu hissine kapılarak gerçek dünyanın dışına itilir. Algılamakta olduğu gerçek dünyanın aslında bir hayal ürünü olduğu ve gerçek olmadığını düşünür. Bunun sonucunda kişi hiç anlamlandıramadığı şeyleri izler. Gerçek dışı boğucu ve bunaltıcı bir rüyada gibidir. Bundan uyanmak istese de bilincini kontrol edemez. Kaçması mümkün olmayan bir yere hapsolmuş gibidir.
Daha ileri seviyede bir rahatsızlık baş gösterirse depersonalizasyon görülebilir. Bu durumda kişi kendi hayatından tamamen uzaklaşarak kendini dışarıdan izler gibidir. Stres kaynaklı olarak göz bebeklerinde büyüme olur ve görüş açısı değişir. Ayrıca kas kontrolü zayıfladığından dolayı kasları kontrol edememe gibi durumlar da zaman zaman görülebilmektedir.
Derealizasyon bozukluğunun süresi kişiden kişiye oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sürecin ilerlemesinde kişinin yaşantısı ya da yaşı etkili olmaktadır. Bazı kişilerde dönem dönem birkaç saat veya birkaç gün sürebilen bu durum kimi ilerlemiş hastalarda aylarca hatta yıllarca görülebilmektedir.
Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis hayat kurtarıcı bir rol üstlenmektedir. Derealizasyon tedavisine olabilecek en kısa sürede başlanarak hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Doğru teşhis edildiği takdirde bu hastalıkta uzman desteği oldukça önemlidir. Bununla birlikte tedavinin başarılı olabilmesi için kişinin uzmanın söylediklerini hayatında uygulaması da büyük önem arz etmektedir. Sağlığınızı korumak için tedavinizi ertelememeli ve psikolojik destek almayı muhakkak düşünmelisiniz. Bunun için Mutlu Yaşam Merkezi’mizin uzman ekibinden güvenilir ve hızlı bir şekilde profesyonel yardım alabilir, başarılı bir tedavi süreci yürütebilirsiniz.
Derealizasyon pek çok psikolojik rahatsızlık gibi üstesinden gelinebilecek ve tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Peki ilerlemiş olmasına rağmen tedavi uygulanırsa derealizasyon nasıl geçer?
Derealizasyon belirtileri gösteren kişiler, tanı aldıktan sonra hızlı bir şekilde tedavilerine başlanmaktadır. Tedavide amaçlanan en önemli nokta kişiye yeniden gerçeklik algısının kazandırılmasına yönelik çalışmalardır. Bunun için kişiye farkındalık katacak çalışmalar uygulanması hem doktorlar hem de psikologlar tarafından tavsiye edilmektedir. Kendinizde yukarıda bahsedilen belirtilerin olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki önerilerimizi uygulamayı deneyebilirsiniz.
Bahsettiğimiz yöntemler, gerçek hayatla olan bağınızı kuvvetlendirecek ve hastalık semptomları görüldüğünde yeniden gerçekliğinize dönebilmenizi kolaylaştıracaktır. Fakat derealizasyon anksiyete ve stres temelli bir rahatsızlık olduğundan kaygı ya da stres yaşadığınız durumlarda yeniden tekrar edebilmektedir.
Derealizasyon hakkında daha fazla bilgi almak, tedavi süreci ve destek hizmetlerimiz hakkında detayları öğrenmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Mutlu Yaşam Merkezi’nde, uzman ve deneyimli kadromuz ile birlikte sağlıklı ve huzurlu bir yaşamı yeniden inşa etme sürecinde size destek olmak için buradayız.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/hamilelikte-beslenme-nasil-olmali/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler