Fregoli Sendromu Nedir?

Fregoli Sendromu Nedir?

Pek çok kişinin ismini dahi duymadığı fregoli sendromunun boyutu oldukça büyüktür. Bu sendroma sahip bireyler, çevresindeki insanların farklı kişiler olduğuna inanırlar. Bunun yanı sıra kendilerinin de bu kişiler olduklarını düşünmeleri rahatsızlığın ciddiyetini ortaya koyar. Söz konusu durum, kişinin başkalarını tanıma yeteneğinde ciddi bir bozukluk olduğunu gösterir. Fregoli sendromu genellikle şizofreni gibi psikotik bozukluklarla ilişkilendirilse de kimi zaman izole bir durum olarak da görülür. Bahse konu sendroma sahip bireylerdeki reaksiyonların gözlemlenmesi ve seviyenin değerlendirilmesi son derece önemlidir. ‘Binbir surat sendromu’ olarak da adlandırılan bu hastalık, kişinin farklı insanları sürekli olarak takip etmesi, sık sık görmesi ve hatta iletişim kurmaya çalışması gibi çeşitli belirtileri içerir.

Çevresindeki insanların onu izlediklerini düşünen bireyler, zarar görme hissiyatına da kapılırlar. Fregoli sendromunun nedenleri tam olarak bilinmese de beyindeki belli bölgelerdeki hasar veya bozukluklarla ilişkili olabileceği düşünülür. Tüm bunların yanı sıra sendromun genetik ve çevresel faktörler sebebiyle meydana geldiği de ihtimaller arasında bulunur. Sendromun tedavisi sırasında genellikle antipsikotik ilaçlar tercih edilse de ilgili süreçte terapi de destekleyici bir role sahiptir. Böylece “fregoli ne demek?” sorusuna özetle bu şekilde yanıt vermek mümkündür.

Fregoli sendromu neden ortaya çıkar?

Fregoli Sendromu Neden Ortaya Çıkar?

Genetik, nörolojik, psikolojik ve çevresel etmenlerin fregoli sendromunun ortaya çıkışında rol oynayabileceği düşünülür. Alanında uzman psikiyatristler psikotik bozukluklar arasında yer alan bu rahatsızlığın sebeplerini şöyle açıklar:

  • Genetik faktörler, ilgili hastalığın riskini artırabilir. Aile geçmişinde benzer psikiyatrik bozukluklar veya belirtiler olan kişilerde sendromun görülme olasılığı daha yüksek olabilir. Genetik yatkınlık, bireyin beyin yapısını veya işlevselliğini etkileyebilir.
  • Nörolojik faktörler de Capgras Fregoli’den ismini alan bu rahatsızlığın gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Beyindeki belirli bölgelerdeki hasar veya bozukluklar, kişinin gerçeklik algısının değişmesine ve başkalarını kendisiyle özdeşleştirmesine neden olabilir. Özellikle temporal lob ve limbik sistem gibi beyin bölgeleri sendromun ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Psikolojik faktörler de ilgili rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Stres, travma veya şiddetli duygusal deneyimler, kişinin gerçeklik algısını etkiler.
  • Çevresel faktörler de sendromun ortaya çıkmasında etkili olabilir. İzolasyon, yalnızlık veya yoğun bir şekilde ilgi çekmek, kişinin gerçeklik algısını değiştirir.

Yukarıda yer alan rahatsızlığın ortaya çıkma nedenine göre hastalığın tedavisi de şekillendirilir.

Fregoli Sendromu Belirtileri Nelerdir? 

Nadir görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri olan fregoliye sahip bireyler kendilerini sürekli olarak takip ediliyor gibi hissedebilirler. Çevresel faktörlerden etkilenmeye neden olan fregoli sendromu belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Hastalığa sahip olan bireylerde görülen ilk belirti bireylerin çevresindeki insanları sürekli olarak farklı kişilermiş gibi hissetmeleridir. Bahse konu duruma örnek vermek gerekirse kişi, yakın arkadaşlarını karıştırabilir ve birini bir diğeri olarak hatırlayabilir.
  • Oldukça az görülen bu psikolojik rahatsızlığın bir diğer belirtisi ise kişinin takip ediliyor gibi hissetmesidir. Söz konusu durum bireylerin günlük yaşantısını negatif yönde etkileyen faktörlerden biridir. Kişi, yolda yürürken izleniyor gibi hissedebilir.
  • Takip ediliyor hissi zaman içinde yakalanma korkusuna dönüşebilir. İlgili rahatsızlığa sahip bireyler, diğer insanlar tarafından takip edildiklerini hisseder ve yoğun bir şekilde yakalanma korkusu duyarlar.
  • Travma sonucunda ortaya çıkma ihtimali olan rahatsızlığın bir diğer belirtisi ise paranoid düşüncelerdir. Bireylerin sahip oldukları bu düşünceler, çevresindeki insanlardan şüphe duymalarına neden olabilir.
  • Bir diğer belirtisi ise sosyal izolasyondur. Kişi, çevresindeki insanları yanlış tanıdığı için uzaklaşır. Bahse konu durum zaman içinde yalnız kalmaya neden olabilir.

Bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle tedavi edilebilen fregolinin diğer belirtileri arasında duygusal sorunlar, gerçek dışı düşünceler ve inançlar yer alır. Bireylerin gerçeklikten uzaklaştıklarını fark etmeleri durumunda alanında uzman psikolog ve psikiyatrlardan yardım almaları önerilir. Sizler de bu rahatsızlığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ve belirtileri gözlemliyorsanız Mutlu Yaşam’ı ziyaret edebilirsiniz. Alanında uzman psikologlardan destek alarak ilgili rahatsızlığın belirtilerini minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Fregoli sendromu teşhisi nasıl konulur?

Fregoli Sendromu Teşhisi Nasıl Konulur?

Günümüzde fregoli sendromu teşhisi koymak sanılanın aksine oldukça detaylı bir süreç gerektirir. Gözlem, muayene ve yaşam öyküsü üçlüsünden yararlanarak bireylerin bu rahatsızlığa sahip olup olmadığını anlamak mümkündür. Alanında uzman psikolog ve psikiyatrlar tarafından gerçekleştirilen muayenede bireyin günlük yaşantısı incelenir. Yapılan incelemede, bireysel ve çevresel durum göz önünde bulundurulur. Hastanın çevresindeki insanları nasıl algıladığı incelenir ve mental durumu değerlendirilir. Birey, çevresindeki insanları farklı algılıyorsa ve sürekli olarak değiştiklerini düşünüyorsa bu durumda daha detaylı bir muayene gerçekleştirilir.

Muayene sonrasında bireyde fregoli olup olmadığı değerlendirilir. Rahatsızlığın belirtileri görülüyorsa net bir teşhis koymak adına pek çok uzmandan görüş alınabilir. Söz konusu aşamada ruh sağlığı değerlendirmesinin yapılması son derece önemlidir. Net bir teşhis konulmasının ardından hangi tedavi yönteminin kullanılacağına karar verilir. Sizler de çevrenizde ya da kendinize bu rahatsızlığın belirtileri olduğunu düşünüyorsanız profesyonel bir destek alabilirsiniz. Mutlu Yaşam’da hizmet veren psikologlarla iletişim kurarak bu süreci son derece konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz. Üstelik online terapi seçenekleri sayesinde herhangi bir yere gitmeden ev konforunda da psikolojik danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Fregoli Sendromu Tedavi Yöntemleri

‘Capgras Sanrısı’ olarak da bilinen bu rahatsızlığın birbirinden farklı tedavi yöntemleri bulunur. Alanında uzman psikolog ve psikiyatristler yardımıyla yürütülen süreçte kullanılan tedavi yöntemleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Klinik değerlendirme sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında bulunur. Bu aşamada bireyde görülen belirtilerin ve semptomların detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Gerekli gözlemler yapıldıktan sonra hangi tedavi yönteminin kullanılacağına karar verilir.
  • Psikoterapi, bir diğer adıyla konuşma terapisi, tercih edilebilecek ilk tedavi yöntemidir. Bu terapi çeşidi, bireylerin kendilerini ifade etmeleri yoluyla gerçekleştirilir. Hastanın duygularını anlaması adına faaliyet gerçekleştiren psikologlar süreci profesyonel bir şekilde yürütürler.
  • Bilişsel davranışçı terapi de sıkça kullanılan yöntemler arasında bulunur. BDT, bireylerin sosyal çevrelerini tanımalarına yardımcı olur.
  • İlaç tedavisi ise son aşamada tercih edilen yöntemlerden biridir. Psikolojik rahatsızlığın şiddeti ileri boyuta ulaşan bireylere ilaç tedavisi gerçekleştirilir. Söz konusu aşamada rahatsızlığın boyutunu ve şiddetini bilmek son derece önemlidir.
  • Aile terapisi de Fregoli sendromuna sahip bireylerin tedavi sürecinde tercih edilen yöntemlerden biridir. Ailenin bireye yardımcı olması adına gerekli bilgiler verilir ve empati kurmaları sağlanır.

Tüm bunların yanı sıra bireysel terapi de uygulanabilir. Psikolojik danışmanlık merkezi olan Mutlu Yaşam’da, kişinin kendini daha iyi tanıması ve çevresindeki insanları karıştırmaması adına gerçekleştirilen bu süreç son derece titiz bir şekilde yönetilir. Siz de süreç ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/goc-travmasi-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler