Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
“Spotlight effect”, ya da spotlight etkisi, bireyin bulunduğu her ortamda bütün gözlerin onda olduğunu hissetmesi, kendisine ait bütün özelliklerin ve davranışların diğer insanlar tarafından fark edildiğini düşünmesi olarak açıklanabilir. Psikolojide spotlight etkisi, bireylerin kendilerine yönelik yüksek düzeyde farkındalığa sahip olması veya algıya sahip olmalarına denir. Kendileriyle ilgili en küçük detayla bile o kadar ilgilidirler ki bu farkındalığın onları bir sosyal kaygıya sürüklediğini fark etmezler.
Durumu daha iyi anlamanız için spotlight etkisi örnekleri yardımcı olabilir. Mesela bir kişi, iş yerinde veya okulda bir sunum yaparken yaptığı en küçük hatanın bile izleyiciler tarafından fark edildiğini ve hep hatırlanacağını düşünür. Ancak durum tam tersidir. Ya da sosyal medyada bir gönderi paylaştığınızda, bu gönderideki küçük bir hatanın herkes tarafından fark edileceğini ve olumsuz yorumlar alacağını düşünmeniz spotlight etkisi nedir sorusuna bir örnektir.
Spot ışığı etkisinin nasıl ortaya çıktığı konusuna gelirsek, psikolojik etkilerinden başlayabiliriz. İnsanlar, kendilerine dair her şeye karşı bilinçleri çok daha fazla açıktır. Bu davranışlar, duygular, görünüşler, düşünceler ve geri kalan her şeyle ilgili olabilir. Yüksek düzeydeki öz-farkındalık, bireylerin başkalarının da aynı şekilde kendisini gözlemlediğini ve fark ettiğini düşünmesine neden olur. Bu duygusal farkındalık, kendi davranışlarının sanki “spot ışığı” altında olduğuna kendini inandırır.
Sosyal kaygısı olan bireyler, toplum içinde veya grup ortamlarında başkalarının kendilerini nasıl değerlendireceğine dair sürekli bir endişe taşırlar. Özellikle gruplar arası etkileşime girerken, sürekli değerlendirilip yargılanacağını düşünürler. Bu durum spotlight etkisini daha belirgin hale getirir ve zamanla kişi spotlight sendromuna kapılır. Sosyal kaygıyı yenmek, bu sendromdan kurtulmanın ilk adımıdır. Bu yüzden psikolojik yardım almak çok önemlidir.
Spot ışığı etkisinin sosyal nedenlerine bakıldığında, sosyal psikoloji ile çok daha sağlıklı bir şekilde inceleyebiliriz. Bu durum, sosyal psikolojinin önemli bir yönü olan sosyal algı ile ilgilidir. Bireyler sosyal etkileşimlerde kendilerini başkalarının gözünden görme eğilimlerindedirler. İnsanların düşünceleri, bilişsel davranışlarımızı etkiler. Sosyal psikoloji, başkalarının bizi nasıl gözlemlediğini anlamamıza yardımcı olur. Eğer bireyler kendilerini diğerleri tarafından fark edilmediğini düşünüyorsa buna da ters spotlight etkisi denir.
Spotlight etkisi makalelerde yerini somut, bilimsel deneylerle alıyor. Daha iyi anlayabilmek için bir makaleden örneklendirme ile devam edelim. Bu deney Cornell Üniversitesi’nde geçmektedir. Bir grup öğrenciye, o zamanlar Amerika’da çok sevilmeyen bir grubun basılı olduğu bir tişört giydiriliyor ve başka öğrencilerin de bulunduğu kalabalık bir salona giriş yapıyorlar. Biraz zaman geçtikten sonra, öğrenciler salondan çıkarılıyor ve tişört giyen öğrenciler herkesin kendilerini fark ettiğini açıklıyor. Daha sonra salondaki öğrencilere sorulduğunda ise kalabalığın sadece çeyreğinin fark ettiği anlaşılıyor.
Günlük hayatta spotlight etkisi, tahmin edebileceğinizden çok daha fazla şekilde karşımıza çıkıyor. İş hayatında ise bu durum kendini genellikle yeni bir kıyafet alıp işe gittiğimizde gösteriyor. Kıyafetinize karşı bilinciniz açık olduğu için toplumsal algılarınız da bu yönde şekilleniyor. Oysa diğer çalışanlar büyük olasılıkla bu kıyafeti hiç fark etmiyor bile.
Başkalarının bakış açısını fazla düşünmek ve buna göre yaşamınızı sürdürmek performans kaygısı çekmenizi sağlar. Örnek olarak, bir toplantıda herhangi bir konuya yorum yaptığınızda, bu yorumun herkes tarafından eleştirileceğini ve hatırlanacağını düşünürsünüz. Ancak toplantıdaki diğer kişiler büyük olasılıkla bu yorumu fazla önemsemez ve toplantının geri kalanını sürdürür. Bu gibi örnekler aslında tüm olan bitenin zihnimizin içinde olduğunu bizlere yansıtıyor. Neden bu etkiye kapıldığımız ise tamamen bilişsel davranışlarımızla ilgilidir.
Spot ışığı etkisi anlamı, tüm gözlerin sizin üzerinizde olduğunu düşünmenizdir. Özellikle en çok vakit geçirdiğimiz yerlerden biri olan iş hayatında, spotlight etkisi korkusundan dolayı özgüven eksikliği yaşamanız uzun vadede kaygılarınızı çoğaltabilir ve bu da performansınızı olumsuz etkiler.
Başkalarının hatalarınıza ve görünüşlerinize düşündüğünüz kadar dikkat etmediğini fark etmek, kaygılarınızı azaltır. İş yerinde öz-farkındalık ve sosyal kaygıyı yönetmek, daha rahat ve verimli bir çalışma ortamı yaratabilir.
Sürekli dikkatlerin üzerinde olduğunu düşünmek, bireylerin sosyal kaygılarını artırabilir ve sosyal etkileşimlerde kendilerini rahat hissetmelerini zorlaştırabilir. Ancak bu etkinin farkında olmak ve başkalarının hatalarımıza ve görünüşlerimize düşündüğümüz kadar dikkat etmediğini anlamak, sosyal anksiyete bozukluğunu da yenmek için güzel bir adımdır.
İnsanlar, dünyayı kendi perspektiflerinden algılama eğilimindedirler. Kendilik algısı yeterince gelişmeyen bireyler içsel eleştiri yapamadıkları için tam olarak kendilerini yansıtamazlar. Özellikle sosyal hayatta başkalarının nasıl düşündüklerine o kadar takılı kalmışlardır ki kendilerinin ne istediklerini düşünemeyecek kadar sosyal kaygı yaşarlar.
Geçmişte yaşanan utanç verici veya dikkat çekici olaylar, bireylerin benzer durumlarda daha fazla dikkat çektiklerini düşünmelerine neden olur. Bu yaşadıkları tecrübeler, spotlight etkisini daha belirgin hale getirebilir.
Anlattıklarımız size de tanıdık geldiyse ve kendinizle bağdaştırdıysanız spotlight etkisi ile başa çıkma yollarını mutlaka okumalı ve günlük hayatınıza uygulamalısınız. Bu durum nasıl yenilir diye düşünüyorsanız işte deneyebileceğiniz yöntemler:
Günlük yaşantınızda bu durum size hem avantaj hem de dezavantajlar sunabilir. Spotlight etkisinin eksilerinden ilki, kişi aşırı endişe duyduğu için sosyal kaygıya fazla neden olmasıdır. Bu, sosyal etkileşimlerde kendilerini daha rahat hissetmelerini zorlaştırır. Benzer şekilde sürekli olarak başkalarının gözünde olma baskısı, bireylerin performans kaygısı yaşamasına neden olur. Hata yapmaktan o kadar korkar bir hale gelirsiniz ki risk almaktan sürekli kaçarsınız.
Spot ışığı etkisinin avantajlarına değinirsek, bireyler kendi davranışlarını ve görünüşlerini daha fazla dikkate alırlar. Kendinizi gerçekleştirmenizi ve öz farkındalığınızın artmasını sağlar. Artılardan bir diğeri ise bireylerin detaylara daha fazla özen göstermesidir. Hem iş hayatında hem de sosyal ilişkilerde daha özenli ve dikkatlidirler.
Bahsedilen durumun üstünüzde kurduğu psikolojik yük tüm yaşantınızı etkileyecek kadar ciddi bir boyuta ulaştı ise mutlaka bir psikolojik bir yardım almalısınız. Tüm süreç boyunca, size profesyonel yardımda bulunacak Mutlu Yaşam’ın uzmanlarıyla tanışmaya ne dersiniz?
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/erich-fromm-kimdir/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler