Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Sabah işe gitmek için kalktığınızda tek düşündüğünüz, “Sabahları işe gitmek istemiyorum.” düşüncesi ise kendinizi yalnız hissetmeyin. Çünkü bu durum herkesin iş yaşantısında sıklıkla hissettiği bir duygudur. İşe gitmek istememe psikolojisi, bireylerin hem kişisel hem de profesyonel yaşantısını etkileyen, dozu arttıkça da kişisel hayatlarını olumsuz etkileyen bir durumdur. Birçok kişi, çeşitli sebeplerden dolayı işe gitmek istememe hissi yaşar.
İşe gitmek istememe psikolojisinin genel nedenleri arasında işin monotonlaşması, aşırı stres, gelecek kaygısı, kötü bir iş ortamı gibi zorluklar olabilir. İş hayatından tatmin olmayan ve bıkkınlık yaşayan kişi, işe gitmek konusunda genel bir isteksizlik yaşar. Bu durum, çalışmayı istememekten değil de gerçekten psikolojik bir soruna işareti olabileceğini biliyor muydunuz? İşe gitmek istememe psikolojisini detaylı bir şekilde bu içerikte inceleyelim.
Çalışmak istememe psikolojisi, kişinin sorumluluklarını yerine getirme konusunda motivasyon eksikliği yaşaması ve bu durumun tüm hayatına yayılmasıdır. İşe gitmek istememe psikolojisini de tetikleyen en büyük unsurlardan biri çalışmayı istememektir. Bu psikolojik durum, kişinin işine karşı ilgisiz olması veya iş yerinde huzursuz hissetmesinden kaynaklanabilir.
Çalışmak istememe durumu, kişisel, iş ortamı ya da genel yaşam koşullarıyla ilgili olabilir. Çalışmak istememe konusunda en büyük problemlerden biri isteksizliktir ve çalışmak istememe psikolojisini etkileyen her durum, “Hayatım boyunca çalışmak istemiyorum.” cümlesi ile başlar. Kişi çalışmak istese bile kendini bir türlü çalışmaya veremez. Bu psikolojik durum, her ne kadar kişisel olarak görünse bile altında toplumsal nedenler de yatıyor olabilir.
Çalışmamak istememe psikolojisinin altında kişinin yaptığı işin kendisine bir anlam ifade etmemesi olabilir. Bu da iyi bir motivasyonun ve üretkenliğin önüne geçer. “Bugün işe gitmek istemiyorum” ile başlayan cümleler fazlalaşır ve tüm hayatınıza çöken bir psikolojik durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Depresyon, bipolar bozukluk, anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarını da çalışmak istememe psikolojisi tetikler. Bunlara ek olarak işe gitmek istememe psikolojisinin nedenlerini aşağıdaki başlıklarda daha detaylı inceleyebilirsiniz.
İş yerindeki aşırı iş yükü, uzun çalışma saatleri ve sürekli baskı altında hissetmek, tükenmişlik sendromuna (diğer bir adıyla sürmenaj) yol açabilir. Kişinin iş yapma isteksizliği, sürekli yaşadığı stresli ruh halinden kaynaklı olabilir. Zamanla ciddi fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtilerle kendini iyice belli eder.
Tükenmişlik sendromu ilk başta kendisini işten kaçma ve görevlerini erteleme şeklinde göstermeye başlar. Kişinin işine karşı yaşadığı tutku ve ilgi eksikliği de performans düşüklüğüne yol açar. Kişinin alışık olmadığı bu durum özgüven kaybına ve kendini suçlu hissetmesine neden olarak kişiyi bir çıkmaza sürükler.
Tükenmişlik sendromu belirtileri ve çözümlerine bakıldığında, fiziksel olarak, sürekli yorgunluk, baş ağrıları, uyku sorunları ve genel halsizlik ile kendini gösterir. Zihinsel olarak odaklanma, unutkanlık ve karar verme güçlüğü gibi belirtileri de vardır. İşe gitmek istememe psikolojisini etkileyen bu durumdan kurtulmak için bir terapistle birlikte tükenmişlik sendromu testi yapabilirsiniz. Uzman terapist bu konuda size profesyonel bir şekilde yardımcı olacaktır.
Motivasyon, bir işi sürdürülebilir kılan en önemli etkendir. Çalışma hayatında motivasyon eksikliğinin nedenleri kişinin işine karşı ilgi ve tutkusunu kaybetmesi ile başlar. Bu durum, genellikle kişinin yaptığı işi anlamlı ve motivasyon artırıcı olarak görmemesinden kaynaklanır.
Monoton işler, takdir edilmeme ve kişinin hak ettiğini kazanmadığını düşünmesi yine işe gitmek istememe psikolojisini etkileyen ve motivasyonu düşüren genel sebeplerdendir. Hedef belirsizliğinden dolayı, çalıştığı işte başarı hissi eksikliği, kişinin kendi yeteneklerinden şüphe duymasına neden olur. Bu kısır döngü devam ettikçe işe gitmek istememe psikolojisi daha da şiddetlenir.
“İş motivasyonu nasıl artırılır?” konusuna gelirsek öncelikle yaptığınız işte anlam ve amaç bulmak motivasyonunuzu önemli ölçüde etkiler. Yaptığınız işte nasıl bir fark yarattığınızı görmek ya da olumlu taraflarını düşünmek de oldukça önemlidir. Hedeflerinizi belirlerken bir plan doğrultusunda ilerlemek ve düzenli olmak, iş motivasyonunu artıran temel unsurlardır.
İşe gitmek istememe psikolojisini etkileyen nedenlerinden bir diğeri de kişinin yoğun iş temposundan dolayı iş ve özel hayatında denge kuramamasından kaynaklanır. Aşırı çalışma saatlerinden dolayı sosyal hayatında azalmalar başlayan kişinin, kendi içsel dünyasına ve çevresine yabancılaşması melankolik depresyon içine sürükler ve işin sonunda “Depresyondayım, işe gitmek istemiyorum!” diye haykırmanızla sonlanabilir.
İş stresinin eve taşınması yapılan en büyük hatalardan biridir. İşten eve geldiğinizde, zihninizin içindeki işle ilgili her sorunu silip, sadece özel hayatınıza odaklanmalı ve kendinize alan tanımalısınız. İş yerinde yaşanan olumsuz durumlar ve baskı zihninizi boşaltmanıza engel olsa bile sevdiklerinizle kaliteli vakit geçirebilmek için bunu aşmanız gerekir. Yeterli dinlenme sürenizde bir azalma olması, iş ve özel hayat dengesini kuramamanın sonucu olarak sağlığınızı olumsuz bir şekilde etkiler.
Bu tür sorunların üstesinden gelmek için kişinin işine ve özel hayatına dengeli bir şekilde yaklaşması gerekir. İş yükünüzü azaltmak, iş ve özel yaşam arasındaki sınırları bilmek gibi belli stratejilerle hareket edebilirsiniz. Eğer iş ve özel hayat dengesi sorunları devam ederse zamanla işe gitmek istememe psikolojisine de girmenize neden olur.
İş yerindeki olumsuz ilişkiler, kötü yönetim, iş yerinde zorbalık ve desteklenmediğinizi hissetmek çalışmak istememe duygusunu tetikler. Çalıştığınız ortam, motivasyonunuzu arttırma açısından oldukça önemlidir. Motivasyonunun yetersiz olması kişilerin yaptıkları işte daha düşük performansla çalışmalarına sebep olur.
Yöneticiler, belirlenen hedeflerin zamanda tamamlanması için çalışanlarına daha stres ve baskıyla yaklaşabilirler. Bu durumun yarattığı stres, iletişimde kopukluklara, işlerin aksamasına ve yavaşlamasına, sonuç olarak da kişinin kendisine duyduğu güven motivasyonun azalması ile sonuçlanır.
Yönetici ve iş yeri sorunları, çalışanların iş ortamındaki genel ruh hallerini ve bağlılıklarını etkiler. Çalışanlar, eğer iş ortamındaki sorunlardan şikâyetçiyse işe gitmek istememe psikolojisine girmenin bir sonucu olarak işten ayrılmayla sonuçlanabilir. Çalışmak istememekten kaynaklı yönetici ve iş yeri ilişkilerinin bozulması, genel çalışma ortamının olumsuz etkilenmesine neden olur.
İşe gitmek istememe psikolojisinin temel problemlerinden bahsederek bunun iş performanslarına ve genel yaşam kalitelerini ne kadar olumsuz etkilediğinden bahsettik. İş hayatının oldukça stresli bir yer olduğunu kabul ediyoruz ama her şeyin doğru yöntemle asla çözümsüz kalmayacağını da bilmek gerekiyor.
“İşe gitmek istemiyorum, ne yapmalıyım?” diye yine düşündüğünüz günlerden birinde kendinize şu soruyu sorun: “Hayattan ne istiyorum?”. Bu sorunun cevabı kişisel hedefleriniz, kendinize zaman ayırmak, farklı bir kariyer istemek vb. nedenlerden oluşabilir.
Düşündüğünüz her neden, işe gitmek istememe psikolojinizi etkileyen unsurlardır ve bunlarla başa çıkmayı öğrenmek yaşamınızı oldukça olumlu yönde etkiler. Belirlediğiniz kişisel hedeflere odaklanmak, hayatta bir motivasyon kaynağı bulmanıza yardımcı olur.
İş yerinde yaşanan sorunların psikolojinizi ciddi anlamda etkilediğini düşünüyorsanız ve hayatta bir motivasyon kaynağı bulmakta zorlanıyorsanız, profesyonel bir danışmandan yardım almak için Mutlu Yaşam’a başvurabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/coklu-kisilik-bozuklugu-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler