Oyun Terapisi Nedir?

Oyun Terapisi Nedir?

Çocukların yaşadığı zihinsel problemler oyun terapisi ile çözülebilmektedir. Aile içindeki çatışmalar, ebeveynlerin boşanması, yeni bir yere taşınma gibi birçok faktör çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Sosyal, duygusal ve davranışsal bağlamda problem yaşayan çocuklar için ailelere oyun terapisi önerilmektedir. Oyun terapisi nedir? Ve bu konu hakkında oyun terapisinin çocuklara etkisi nasıl olmaktadır? Yazımızda detaylara değiniyoruz.

Çocuğun ilgisini çekebilecek eşyalarla döşenmiş bir odada oyun terapisti çocuğu gözlemler ve hakkında bilgi edinir. Çözülmek istenilen problemler karşısında çocuğun verdiği tavırlar doğal bir ortamda gözlemlenir. İstenilen çözüm yoluna ulaşmak için çeşitli oyun terapisi yöntemleri kullanabilir.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi çocukların ve ailelerinin duygularını ifade etmesi, iletişim becerilerini geliştirmesi ve problemleri çözmesi için uygulanan bir terapi yöntemidir. Terapi sayesinde çocuk, duygularını ifade etmedeki doğal yeteneklerini geliştirerek çatışmalara çözüm bulmayı öğrenir. Oyun terapistleri görsellerden, hikaye anlatıcılığından, kuklalardan, şarkı ve resim gibi çeşitli metotlardan yararlanarak oyun terapisi yapar. Oyun terapisi çoğunlukla 3 ve 12 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuklar tek başlarına terapi alabileceği gibi aileleri de sürece dahil olabilir.

Kimler Oyun Terapisi Alabilir?

Oyun terapileri genellikle çocuklara uygulansa da yetişkinlerde de duruma bağlı olarak kullanılabilen bir terapi yöntemidir. Yaratıcılığı arttıran ve iletişim becerilerini geliştiren bu terapi yöntemi, çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin tedavisinde kullanılabilir. Özellikle son zamanlarda yetişkinlerle yapılan oyun terapilerinin sayısında artış görülmüştür. Terapi yönteminden yeni doğan bebekler ve yürümeye başlayan çocuklar da faydalanabilmektedir.

Oyun Terapisi Nedir ve Hangi Problemleri Çözer?

Oyun terapisi nedir? Sorusu karşısında travma veya kayıp yaşayan, anksiyete ve depresyon belirtileri gösteren çocuklar için oyun terapisi ideal bir yöntemdir. Çocuğun davranışlarını geliştirmek, sosyal becerilerini arttırmak ve zorluklarla başa çıkmasını sağlamak için faydalıdır. Aile terapisi sayesinde çocuk ve ebeveynler arasındaki iletişim bağları güçlenir.

Oyun terapisi zor bir çocukluk dönemi geçiren çocuklar için de faydalıdır. Başka bir yere taşınan ve alışmakta zorluk çeken, cinsel tacize uğramış, şiddet görmüş veya doğal afet görmüş çocuklar oyun terapisi alabilir. Zihinsel ve davranışsal problemlerin iyileştirilmesinde de tercih edilir. Oyun terapisinin başlıca ilgilendiği problemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Öfke kontrol problemi
  • Anksiyete bozukluğu
  • Depresyon
  • Otizm
  • Ebeveyni boşanmış çocuklar
  • Yakın birini kaybeden çocuklar
  • Fiziksel ve zihinsel öğrenme güçlüğü çekenler
  • Okulda problem yaşayan çocuklar
  • Travma ve kriz geçirmiş olanlar

Oyun Terapisinde Kullanılan Yöntemler

Oyun terapisi nedir ve nasıl yapılır? Çoğu oyun terapisti terapi sürecine yardımcı olacak eşyalarla döşenmiş bir oda hazırlar. Çocuğun ilgisini çekecek eşyaları keşfetmesine izin verilir. Oyun terapilerinde sıklıkla kullanılan oyuncaklar şöyledir:

  • Hayvan ve insan figürleri
  • Boyama kalemleri ve resim defteri
  • Legolar
  • Mutfak ve yeme içme takımları
  • Müzik aletleri
  • Kuklalar
  • Oyun hamurları
  • Terapide kullanılan kutu oyunları
  • Oyuncak arabalar ve bebekler

Oyun terapisinde kullanılan temel yöntem dışında farklı yöntemler de bulunur. Oyun terapistleri tarafından tercih edilen diğer yöntemler şöyledir:

  • Evlatlık terapisi: Evlatlık alınan çocuk ve ebeveynler arasındaki bağları güçlendirmek için yapılan hem çocuğun hem de ailenin katıldığı bir terapi yöntemidir.
  • Kum terapisi: Kum dolu bir kutuda çocuk hayal gücüyle bazı sahneler canlandırır. Bu sahneler ocuğun kendi hayatından izler taşıyarak terapiste bilgi verir. Aynı zamanda faydalı pratikler yapılır.
  • İmajinasyon çalışması: Direkt veya dolaylı yoldan oyunlar oynanarak çocuğun hayal dünyasının gelişmesi sağlanır. Oyuncak evler, arabalar ve bebekler kullanılabilir.
  • Bilişsel davranışçı oyun terapisi: Terapist, çocuğa nasıl farklı düşüneceğini ve davranacağını gösteren bir terapi yöntemi uygulayabilir. Oyuncaklar ve eşyalar sayesinde belirli sahneler yaratılarak terapist ve çocuğun iletişimine dayalı bir seans planlanır.

Oyun Terapisi ve Çocuk Gelişimindeki Önemi

Her yaştan katılımcı zihinsel sağlık, okul, arkadaş ve iş çevresi, davranışların yeniden düzenlenmesi için oyun terapisi yöntemini deneyimleyebilir. Oyun terapisi özellikle küçük çocuklar için sosyal, duygusal ve davranışsal bozukluklara ilk müdahale olarak faydalı bir görev üstlenir. Anksiyete bozukluğu olan, obsesif kompulsif bozukluğa sahip, aile içinde çatışma yaşayan ve öğrenim güçlüğü çeken kişiler için ideal bir tedavi yöntemidir.

Araştırmalar oyun terapisinin çocukların sosyal, duygusal, davranışsal dünyasında gelişmelere yol açtığını desteklemektedir. Oyun terapisi çocukların gelişiminde aşağıdaki katkıları sağlayabilir:

  1. Davranışlarından sorumlu olmayı öğrenmek ve başarılı stratejiler geliştirme yeteneği kazanmak.
  2. Problemlerin çözümü için yaratıcı fikirler üretmek.
  3. Kendini ve başkalarını kabul etmeyi öğrenmek, saygı duymak.
  4. Duyguları deneyimlemeyi ve ifade etmeyi öğrenmek.
  5. Başkalarıyla empati kurabilmek.
  6. Aileyle var olan ilişkileri düzeltmek ve yeni sosyal ilişkiler kurmak.
  7. Özgüveni arttırmak ve yetenekleri farkına varmak.

Oyun Terapisi Kaç Dakika Sürer?

Oyun terapisi alacak kişiye göre seansın uzunluğu değişse de bir seans ortalama 30 dakika ve 50 dakika arasında sürmektedir. Araştırmalara göre çocukta kalıcı bir değişmenin ve gelişmenin yaşanması için ortalama 20 seanslık bir oyun terapisi alması gerekmektedir. bununla birlikte bazı çocuklar terapiye çok daha hızlı cevap verebilir; bazılarında ise bu süre uzayabilir. Çocuğun ve ailenin gösterdiği özen, kişilik yapıları ve diğer faktörler bu süreyi etkileyecektir.

Oyun Terapisinde Ailenin Yeri Nedir?

Aileler çocukların iyileşme sürecinde büyük rol oynarlar. Çocukların problemlerine karşı ailelerin hissettikleri veya gösterdikleri davranışlar çok karmaşık olabilmektedir. Bazen çocuklar ailede problem yaşandığını göstermek için problemli davranışlar sergiliyor olabilir. Çocuğun davranışlarından rahatsız olan ancak çözüm bulamayan aileler, bir çocuk psikoloğu ile profesyonel destek almaya karar verebilir. Tüm durumlarda çocuğun ve ailenin ortaklaşa bir süreç yaşaması ve birbirine destek olması gerekir.

Oyun terapisine ailenin ne zaman veya ne sıklıkla dahil olacağına oyun terapisti karar verecektir. Oyun terapisinden sonra evine dönen aile ve çocuğun iletişimde kalması önemlidir. Aileler terapistin vereceği tavsiyelere uyarak evde nasıl davranacaklarını öğrenebilirler. Tüm aile bireyleri terapiye dahil olabileceği gibi bazen sadece sorun yaşanılan kişi terapiye dahil edilebilir. Ne olursa olsun ebeveynlerin çocuğun iyileşmesindeki önemi yadsınmamalıdır.

Oyun Terapisi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Ailenin ve çocuğun haftada en az bir kere oyun terapisine katılması önerilir. Özellikle terapiye yeni başlayan çocukların alışam süreci ve terapistin çocuğu daha iyi tanıyabilmesi için randevular aksatılmamalıdır. Çocuğun, ergenin veya yetişkinin yaşadığı probleme, yoğunluğuna ve terapi yöntemine bağlı olarak yoğun terapi seansları da düzenlenebilir. Belirli bir ilerleme kaydedildikten sonra seans sayısında ve yoğunluğunda değişiklikler yapılabilir.

Kimler Oyun Terapisi Verebilir?

Oyun terapisi vermek için özel eğitimlerden geçmek ve bu alanda deneyim kazanmak gerekir. Psikoloji bölümünde yüksek lisans veya doktora yapmış kişiler aldıkları eğitimler sonrasında lisanslı olarak oyun terapisti olabilir. Oyun terapisinde kullanılacak yöntemler çocuğun kişiliğine ve içinde bulunduğu döneme göre karar verileceğinden güvenilir ve deneyimli bir oyun terapisti bulmak önemlidir.

Çocuğuma Uygun Oyun Terapistini Nasıl Bulabilirim?

Oyun terapistinin eğitim geçmişi ve alandaki deneyimine bakarak hangi oyun terapistini seçeceğinize karar verebilirsiniz.  Danışmanlık alarak çocuk terapisi hakkında tüm merak ettiklerinizi bir psikologdan öğrenebilirsiniz. Görüşmelerin yüz yüze ya da online yapılma konusu danışanlar ve online psikolog tarafından belirlenebilmektedir. Aile ve çocuklar arasındaki iletişimin güçlendiği nice güzel günlere…

Oyun terapisi hakkında daha detaylı bilgiler barındıran yazımıza https://mutluyasam.com.tr/deneyimsel-oyun-terapisi/ bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/sinav-kaygisi-sinava-hazirlik-sureci/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler