Bibliyoterapi Nedir? Ne İşe Yarar?

Psikolojide bibliyoterapi, Eski Yunan’dan günümüze kadar gelmeyi başarmış olan terapi yöntemlerindendir. ‘İnsan ruhunun iyileştiği yer’ olarak açıklanan bu kelime, kişinin psikolojisinin kitaplar yoluyla iyileştirilmesini hedefleyen terapi biçimine verilen isimdir. Kitaplar aracılığıyla gerçekleştirilen “bibliyo psikoloji” adına son derece önemli bir yere sahiptir. Bu terapi türünün doğru zamanda, profesyonel bir kişinin gözetiminde ve en uygun kitaplarla gerçekleştirilmesi önemlidir.

Kitapların insan ruhu üzerindeki etkisinden yararlanmayı odak noktası haline getiren bibliyoterapi, kişinin bireysel problemlerine odaklanan bir hikaye üzerinden ilerlemeyi amaçlar. Tedavi süresince bireylerin daha iyi bir ruh haline sahip olması hedeflenir. Bu terapi türünün psikologlar ve terapistler aracılığıyla gerçekleştirilmesi önerilir. Alanında uzman kişilerin gözetiminde gerçekleştirilen seanslar, en doğru yolun izlenmesi adına son derece önemli bir yere sahiptir. Söz konusu terapi yöntemi, Samuel Crothers tarafından geliştirilmiştir. Böylece “Bibliyoterapi nedir?” sorusunu bu şekilde özetlemek mümkündür.

Bibliyoterapinin Tarihsel Gelişimi

İnsanların duygusal ve zihinsel iyilik hallerini desteklemek için kitapları kullanmayı hedefleyen terapi türüne bibliyoterapi denir. Tıpkı günümüzdeki gibi geçmiş zamanlarda da yaygın olarak kullanılan bu yöntemin tarihi son derece eskilere dayanır. Antik Yunan’da insanların edebiyat, felsefe ve tıbbın bir araya gelmesinden doğan bu terapi türü, insanların kitaplar ve hikayeleri aracılığıyla daha iyi bir ruh haline kavuşturulmasını amaçlar. Ayrıca Ortaçağ’da ruhsal dinginlik için de kullanılırdı. Modern bibliyoterapinin temelleri, 20. yüzyılın başlarında, psikiyatrist Samuel Crothers tarafından atılır. Samuel, hastalarına edebiyatı bir terapi aracı olarak önerir ve bunun ruhsal dinginliğin yanı sıra kişisel gelişimi teşvik edebileceğini de savunur.

1. Dünya Savaşı’nın ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde askerlerin savaş sonrası travmalarını iyileştirmek için kullanılan kitaplar da günümüzdeki kitap terapisinin temellerini oluşturur. Günümüzde ise pek çok alanda kitaplar ve hikayeler aracılığıyla birbirinden farklı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de bu terapi yönteminin kullanıldığı görülür.

Bibliyoterapinin Faydaları Nelerdir?

Bibliyoterapinin Faydaları Nelerdir?

Psikolojide bibliyoterapi kitapları aracılığıyla gerçekleştirilen bu terapi yönteminin pek çok faydasından söz edilebilir. Yeme bozuklukları başta olmak üzere pek çok psikolojik durumun etkisini azaltmak için kullanılan bu terapinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bireylerin ruh sağlığı üzerinde etkisi olan bu terapi yönteminde öne çıkan ilk fayda kişilerin kendini daha yakından tanımasını sağlamasıdır. Seçilen kitabın karakterleriyle kendini yakın hisseden bireyler, zaman içinde kendini dışarıdan görmeye başlar. Olay örgüsü ve karakter bağlantısını en iyi şekilde kuran danışanlar, kendi duygularını ve hayatlarındaki problemleri net bir şekilde görme fırsatı elde ederler.
  • Kitabın içinde yaşanan olaylara dışarıdan bir göz olarak bakan danışanlar, bakış açılarını daha kolay bir şekilde değişebilirler. Bu durum bireylerin, duyguları ve düşünceleri daha iyi anlamalarını, karşı tarafın hissettiklerini gözlemleyebilmeleri adına son derece önemli bir yere sahiptir.
  • Stres üzerindeki olumlu etkisiyle de bilinir. Günlük yaşamın endişesinden uzaklaşmayı sağlar ve bireylerin zihinsel olarak dinlenmelerine olanak tanır.
  • Depresyon ve kaygı üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bilinen bu yöntem, kişinin kendini daha rahat ifade edebilmesine de yardımcı olur.

Yukarıda sıralanan maddeler, ilgili terapi sürecinin bireyler üzerindeki olumlu etkilerini gözler önüne sermektedir. Sizler de depresyon başta olmak üzere çeşitli psikolojik rahatsızlıklardan endişe duyuyorsanız alanında uzman psikologlardan destek alarak durumun şiddetini azaltma yolunda ilk adımı atabilirsiniz. Bu süreçte Mutlu Yaşam her daim sizlere destek olmaktadır.

Bibliyoterapi Her Birey için Kullanılabilir Mi?

Psikoloji son derece geniş bir alanı kapsar. İnsanların psikolojik durumu ve hayatlarındaki tetikleyici faktörler birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle bibliyoterapi her birey için uygulanabilir olsa da sonuçları ve elde edilen katkının oranı değişim gösterebilir. Özellikle okuma güçlüğü çeken bireylerde bu terapi yönteminden maksimum verim almak mümkün olmayabilir. Bu durum temel nedeni kişinin tedavisinde önerilen kitapların kullanılacak olmasıdır. Birey, okuma yazma bilmiyorsa ya da zorluk yaşıyorsa bu terapi yönteminden maksimum verim alınamayabilir.

Bireylerin duygusal ve zihinsel sağlıkları da terapinin uygulanabilir olması üzerinde etkilidir. Psikolojik rahatsızlığı ciddi bir boyuta ulaşmış ve psikiyatriden destek alan bireylerde bu tedavi yönteminden istenen fayda elde edilemeyebilir. Bu aşamada bireyi yakından tanımak ve varsa tedavi geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Kitap okuyabilen, kavramlar ve olaylar arasında bağ kurabilen bireylerde söz konusu terapi yönteminden yararlanabilirsiniz. Kişiye özel olarak seçilen kitaplarla istenen sonuca ulaşabilirsiniz. Alanında uzman psikologlardan bireysel terapi almak için Mutlu Yaşam’dan faydalanabilirsiniz. Mutlu Yaşam’ın alanında uzman psikologlarıyla gerçekleştireceğiniz seansların ardından kendinize dışarıdan bir göz olarak bakma fırsatı elde edebilirsiniz.

Hangi Hastalıklarda Bibliyoterapiden Faydalanılabilir?

Birbirinden farklı hastalıkların olumsuz etkilerini minimize etmek adına kitap terapisi kullanılabilir. Bu tedavi türünden faydalanılabilecek olan hastalıkların şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Varoluşsal depresyon, kitaplar aracılığıyla giderilebilecek rahatsızlıklardan biridir. Kişinin kendini kötü hissetmesine neden olan bu rahatsızlığın olumsuzluk etkileri alanında uzman psikologlar tarafından gözlemlenerek giderilebilir.
  • Bibliyoterapi kitap örneklerinin kullanıldığı bir diğer rahatsızlık ise bağımlılıktır. Kişide madde kullanımı ve bağımlılık problemi varsa psikologların yönlendirmesi dahilinde durumun olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması mümkündür. Bu durumda kişinin kendine dışarıdan bir göz olarak bakabilmesi son derece önemli bir yere sahiptir.
  • Travma sonrası stres bozukluklarında da (PTSD) bu tedavi yönteminden yararlanılabilir. Özellikle ölüm korkusu yaşayan bireyler için seçilen kitaplar, bu durumun olağan olduğunu gösterir. Kişinin durumu normalleştirmesi ve hayatın bir parçası olduğunu kabullenmesi halinde vereceği tepkiler daha sağlam bir psikolojiyi beraberinde getirir.

Yukarıda yer alan psikolojik rahatsızlıklara ya da bağımlılıklara sahip olan bireylerin ilgili tedavi türünden yararlanmaları önerilir. Alanında uzman psikologların görüş ve önerileri, bireye uygun tedavi yönteminin seçilmesi adına son derece önemlidir.

Bibliyoterapi Nasıl Uygulanır?

Bibliyoterapi Nasıl Uygulanır?

Terapinin uygulanması için bazı adımların izlenmesi gerekir. Bu adımlardan ilki alanında uzman bir psikoloğun danışanını izlemesi gerekir. Bireyin duygusal ve zihinsel durumunun değerlendirilmesi uygulamanın ilk adımı olarak ifade edilebilir. Bir sonraki aşamada bireyin hayat hikayesine uygun olan bir kitabın seçilmesi gelir. Psikoloğun terapinin hedefini belirlemesi ve kitabı özenle seçmesi önemlidir. Sonraki adımda bireyin seçilen kitabı okuması istenir.

Birey, seçilen kitabı okur ve bu süreçte verdiği tepkiler gözlemlenir. Okuma süresi, olaylara karşı tutumu ve empati yaptığı kısımlar göz önünde bulundurulur. Danışanla terapist arasında kitap üzerine tartışma gerçekleştirilir ve karakterlerin duygusal tepkileri üzerine konuşmalar yapılır. Sorunların çözümünün nasıl olması gerektiğiyle ilgili detaylı konuşmalar gerçekleştirilir. Son aşamada bireyin terapi yoluyla elde ettiği kazanımların günlük yaşamına entegre edilmesi sağlanır. Sürecin tamamı alanında uzman psikologlar aracılığıyla gerçekleştirilir.

Bibliyoterapi için Uygun Kitaplar Nelerdir?

Terapi için seçilen kitaplar, bireylerin duygusal ve zihinsel ihtiyaçlarına özel olarak seçilir. Bu aşamada bireyin ruh halinin ve psikolojik durumunun önemi son derece fazladır. Kişisel gelişim kitapları sayesinde bireylerin duygusal problemleriyle başa çıkmaları sağlanır. Bireyin yaşantısına uygun olmak üzere İnsanın Anlam Arayışı, Gazap Üzümler ya da Bülbülü Öldürmek gibi kitaplar arasından seçim yapılabilir. Kısa hikayeler ya da şiirler de bibliyoterapi sürecinde aktif olarak kullanılabilir. Sizler de bu süreçte psikolojik destek almak için Mutlu Yaşam’ın sunduğu online psikolog desteğinden faydalanabilirsiniz.

Yazımızda https://mutluyasam.com.tr/yetersiz-ozdenetim-semasi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler