Yapıcı Tartışma İçin Bilinmesi Gerekenler

Yapıcı Tartışma İçin Bilinmesi Gerekenler

İnsan ilişkileri kapsamlı bir alan olmakla birlikte iletişim esnasında ne kadar uyumlu olursanız olun zaman zaman fikir ayrılıklarının yanı sıra tartışmaların da yaşanması neredeyse kaçınılmazdır. Bu doğal sürecin bir sonucu olarak insanlar arasında anlaşılamayan konular ve tartışmalar ortaya çıkmaktadır. Tartışma karşıdaki muhattabın duygu, düşünce ve görüşlerinin değişmesi ya da farklı yeni bir şekle girmesini amaçlayan konuşma biçimidir. Bu tartışmaların nasıl şekillendiği ise ilişkinin gidişatı ve sağlıklı iletişim için son derece önem arz etmektedir. Yaşadığınız tartışmaların yapıcı olması ilişkileriniz açısından daha sağlıklı ve verimli bir yöntem olacaktır. Peki yapıcı tartışma nedir? Nasıl yapıcı olunur? Yapıcı tartışma, yıkıcı tartışmanın aksine ilişkinin devamı, sorunların çözümünü ve uzlaşmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple karşıdakini dinleme, empati, anlayış ekseninde yürütülen tartışmalarda yıkıcı davranışlardan ve iletişim çatışmalarından da uzak durulur.

Yapıcı Tartışmanın İlişkiler İçin Önemi

Yapıcı tartışmalar ilişkilerin devamlılığı ve sürdürülebilirliği için son derece önemli yapı taşlarıdır. Uzun soluklu ilişkiler incelendiğinde bu ilişkilerin sürdürülebilmesindeki en hassas noktanın tartışmaların nasıl yönetildiği konusu olduğu görülmektedir. Yıkıcı ifadeler kullanmak ve karşıdaki muhattapla kavgaya tutuşmak yerine onu anlamaya çalışmak, kibar bir dil kullanmak karşınızdaki ciddiye aldığınızın yanı sıra ona önem verdiğinizi de göstermektedir. Tartışma olumsuz bir anlam barındırsa da yapıcı tartışmalar sona erdiğinde ilişkiler için aşılmış bir adım olmakta; olumlu sonuçları ve ilişkiye katkıları çok daha fazla olmaktadır. Sağlıklı ilişkiler birbiriyle çatışmak yerine anlaşma ve uzlaşmayı içermektedir.

İş Hayatında Yapıcı Tartışma

İş hayatı çoğu insan için gün içinde oldukça stres ve rekabet barındıran bir alandır. Bu  iş stresi çalışma yoğunluğuyla birlikte yönetilmek istendiğinde kimi zaman kişilerin psikolojik açıdan zorlanmasına, fikir ayrılıkları yaşadıkları konularda iş arkadaşlarıyla tartışmalar yaşanmalarına yol açabilmektedir. Bir yandan işlerin hızla hallolması gerekirken diğer yandan yaşadığınız tartışmalar iş motivasyonunu düşürerek zaman kaybetmenize yol açar. Eğer bu tartışmaları yapıcı hale getirebilirseniz iş arkadaşlarınızla yapacağınız konuşmalar sonucunda yeni fikirler üretebilir, daha verimli bir çalışma hayatı yaşayabilirsiniz.

Özel Hayatta Yapıcı Tartışma

Romantik ilişkiler olsun, aile ilişkileri olsun kişisel ilişkiler yürütmesi oldukça karmaşık hale gelebilir. Bu ilişkilerde kişiler arasında sınırlar oldukça azalır, görüşme sıklığı oldukça fazladır. Böyle yoğun ilişkilerde sıklıkla ufak tefek tartışmalar yaşanır fakat kimi zaman da yıkıcı tartışmalar yaşanabilmektedir. Bu yıkıcılık ilişkiyi kopma noktasına getirmese de hasarlar bırakarak ilişkiyi zedelemektedir. Dolayısıyla özellikle özel hayatınızda daha da hassas olmalı, en yakınlarınızla yapıcı bir dille tartışmalı ve süreci çözüm odaklı yürütmelisiniz.

Yapıcı Tartışmanın Yolları

Yapıcı ve yıkıcı tartışma özelliklerini ayırt edebilmenizin yanı sıra bunları hayatınızın her alanında uygulamanız da hem romantik hem profesyonel ilişkilerinizi verimli yürütmenizi kolaylaştırmaktadır. Sizler için derlediğimiz yapıcı tartışma önerilerini dikkate alarak sosyal hayatınızda uygulayabilir ve daha olumlu ilişkiler kurabilirsiniz.

Empati Kurun

Empati uzun süreli ilişkilerin olmazsa olmazı bir olgudur. Karşısındaki kişinin yerine kendini koyarak onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmaya empati denilmektedir. Empati kurduğunuzda karşınızdaki kişiyi daha iyi anlar ve hoşgörü ile yaklaşabilirsiniz. Empati bununla birlikte tartışmaların yumuşak bir zeminde ilerlemesini, adaletli bir tartışma yürütülmesini, tarafların birbirlerine karşı objektif olmalarını kolaylaştırır. Bu, özellikle romantik ilişkiler ve aile ilişkileri doğası gereği daha çok kişisel paylaşımın yapıldığı, empatinin etkilerinin yüksek olduğu ilişkilerde uygulandığında olumlu sonuçlar gözlenebilir. Empat ve hoşgörünüzü artırmanız bu sebeple aile ilişkilerinizde de büyük oranda olumlu etkiler yaratacaktır. Empati yeteneği öğrenilebilir, geliştirilebilir bir yeti olduğundan uzman bir psikologdan destek alarak ilişkinizi yapıcı bir hale getirmeye odaklanabilirsiniz. Mutlu Yaşam sitemizdeki alanında uzman psikologlar ile bu konu üzerinde psikolojik danışmanlık alabilirsiniz

Aktif Dinleyici Olun

Dinlemek, genel kanının aksine konuşmaktan çok daha etkili bir iletişim aracıdır. Aktif dinleme, dinleyen kişinin konuşan ile iletişim halinde geri bildirimler vererek sürdürdüğü iletişim biçimidir. Aktif dinlemenin en büyük faydası dinleyenin, konuşan kişiye konuşmasından ne anladığını ifade ederek konuşanı yönlendirmesidir. Çevrenizle iletişim kurarken bu yöntemi uyguladığınızda gereksiz tartışmaların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmeniz kolaylaşır. Özellikle iş hayatında yoğun tempoda kısa zaman aralıklarında yapılan görüşmelerin verimli olması gerekir. Bu sebeple aktif dinlemeye iş hayatınızda kurduğunuz her ilişkide yer vermek sizin yararınıza bir eylemdir.

Konfor Alanınızın Dışına Çıkın

Beynimiz ve konfor alanı psikolojisi ortak bir noktada buluşmakta, ilişkilerde konfor alanından çıkmanın ilişkiyi özgürleştirdiğini vurgulamaktadır. Konfor alanı sizin güvende hissettiğiniz, sorgulamadığınız ve doğru olduğuna sorgusuz inandığınız düşüncelerinizden oluşur. Farklı bir düşünceyle karşılaştığınızda konforunuzu korumak için bunu reddetme davranışları gösterebilirsiniz. Oysa ki yapıcı tartışmalar yapabilmek için konfor alanından sıyrılarak başka doğrulara da zihninizi açmalı ve düşüncelerinizin sınırlarını genişletmelisiniz.

Tehditkâr Davranmayın

İlişkilerin konforu kişiler arasındaki güvene dayanmaktadır. Bu güveni iyi niyetli ve pozitif tavırlar desteklemektedir. Eğer ilişkinizde karşı tarafa karşı tehditkar konuşmalar yapar ve elinizde koz varmışcasına davranırsanız karşı tarafla yapıcı bir tartışma yaşamanız mümkün değildir. Tehdit ve iğneleme gibi davranışlar bir ilişkiyi zedeleyen en olumsuz davranışlardandır. O yüzden karşınızdaki kişinin aniden sizi düşman bir figür olarak benimsemesine yol açabilmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunca ilişkilerinizde tehdit vb. ifadelerden uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Geribildirim Verin

Günümüzün hızlı ve yanlış anlamaya meyilli ilişkilerinde doğru iletişim içimin yapılması gereken en doğru hareket geribildirim vermek olabilir. Geri bildirim, karşı tarafın tutumuyla ilgili olumlu ya da olumsuz düşüncelerinizi ve bu davranışın sizin üzerinizde bıraktığı etkiyi uygun bir dille karşı tarafa bildirmekten ibarettir. Bu noktada sen dili yerine ben dilini kullanarak davranışın sizdeki etkisini anlatmak ise en doğrusu olacaktır. Bu sayede tartışmalarınızda karşı tarafın sizi anlamasını kolaylaştırabilir, hatalarını ya da iyi yanlarını görmesini sağlayabilirsiniz. Geribildirime önem verdiğinizde ilişkileriniz güçlenerek daha iyi bir noktaya gelecektir.

Kendi Tutum ve Davranışlarınızı Ölçün

İnsan karşısındakinin davranışlarını kusursuzca gözlemlerken kendisine karşı aynı gözlemci tavrı sürdürmeyebilir. Bunun sonucunda hatalı davranış ve tutumlar kalıplaşarak kişinin davranış biçimine dönüşebilmektedir. Kendinize dışarıdan bir gözle bakarak kendi davranışlarınızı ve tutumlarınızı ölçmeli, yapıcı tartışmalar yapabilmek için bunları düzeltmelisiniz. Bu konuda nasıl bir davranış geliştireceğinizden emin olamıyorsanız Mutlu Yaşam sitemizin uzmanları ile görüşerek terapi seanslarına dahil olabilirsiniz.

Ortak Noktaları Bulmaya Çalışın

Karşınızdaki kişiyle ortak bağlarınız olması iletişim engellerinin aşılmasında büyük oranda etkili olmaktadır. Yapıcı ve daha paylaşımcı olmak adına muhattabınızla ortak noktalar bulmaya çalışmanız ilişkinizi bir adım ileriye götürecektir. Ortak fikirler, ortak hobiler kişilerin önyargılarının yıkılmasını ve yıkıcı olmak yerine daha yapıcı olmalarını sağlarken daha az tartışma yaşanmasına sebep olur.

Önerilere Açık Olun

Tartışmalarda ilerleyebilmek ve ortak bir paydada buluşabilmek için kendi düşüncelerinizden biraz olsun uzaklaşmanın yanı sıra yeni önerilere de açık olmak gereklidir. Böylece karşı tarafın düşüncelerine de kendi düşüncelerinize de kesin yargılar olarak bakmayarak daha objektif ve yenilikçi bir tartışma yürütebilirsiniz. Ayrıca bu konuda bir uzmandan destek almak da her zaman faydalıdır. Siz de Mutlu Yaşam’ın uzman kadrosundan destek alarak çevrenizdekilerle ilişkilerinizi olumlu yönde geliştiriebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/telefonsuz-kalma-korkusu-nomofobi-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler