Telefonsuz Kalma Korkusu: Nomofobi Nedir?

Telefonsuz Kalma Korkusu: Nomofobi Nedir?

Gelişen teknoloji ile telefonlar, hayatımızın odak noktası haline gelmiştir. İnsanlar; iletişim, iş, eğlence, sosyalleşme, eğitim ve arkadaşlık gibi hayatlarının hemen her alanında telefonları kullanmaktadır. Bu sebeple kişilerin telefonlara bağımlı hale gelmesi pek de şaşırtıcı olmayan bir gerçektir.

Akıllı telefonlar, hayatlarımızın her anına eşlik ederken bir nevi vücudumuza yapışık hale gelmiştir. Akıllı telefonların kullanımı son 20 yılda giderek yaygınlaşmış, çok küçük yaşlardan itibaren kullanıldıkça insanoğlu için vazgeçilemez eşyalara dönüşmüştür. 2008 yılında yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda telefonsuz kalma korkusu olarak adlandırılan nomofobi literatüre girmiştir. Peki nomofobi nedir? Nomofobi, “no mobile phobia” ifadesinin kısaltması olup günümüzde oldukça yaygın görülen bir sorundur. İsminden de açıkça anlaşıldığı üzere nomofobi, kişilerin telefondan ve telefon üzerinden yürüttükleri tüm aktivitelerden mahrum kalmalarına dair duydukları korkudur.

Nomofobinin Nedenleri ve Belirtileri

Bağımlılıklar, bağımlı olmanın bir sonucu olarak kişileri saplantılı oldukları şeyden kopma konusunda korkuya sürüklerler. Telefondan uzak kalma korkusu da aslında ileri derecede telefon bağımlılığının bir sonucudur.

Günümüz teknolojisindeki inanılmaz gelişmeler sonucunda hemen hemen her iş telefon üzerinden yürütülmektedir. Telefon üzerinden yazışmak, internet üzerinden arama yapmak, görüntülü görüşmek gibi imkanlarla iletişim kurmak çok çeşitli, kolay ve ucuz bir hal almıştır. Bununla birlikte telefonlar boyutları sebebiyle bilgisayar işlevini de üstlenmekte; iş, toplantılar ya da online dersler için kullanılabilmektedir. Çoğu kişi; günlük hayat planlamalarını, araştırmalarını, alışveriş ve sosyalleşme ihtiyaçlarını telefon aracılığıyla sağlamakta, çok küçük yaşlardan itibaren telefon kullanarak büyümektedir. Telefondan uzak kalmak tüm bunlardan da mahrum kalmak anlamına geldiğinden çoğu kişi için telefonsuz kalma korkusu yaşamak ne yazık ki kaçınılmazdır.

Nomofobi yaşayan kişiler sürekli telefona bakma hastalığı yaşar, mesaj gelse de gelmese de mesajlarını, sosyal medya hesaplarını ve aramalarını kontrol ederler. Telefonlarını kapatmakta zorlanır, telefonu kapattıktan hemen sonra bile tekrar kontrol edebilirler. Bunun yanında günlerinin büyük çoğunluğunda sık sık telefona bakar, sosyal medyada farkında olmadan saatler geçirebilirler. Yalnız kaldıkları her an telefonda vakit geçirir ve bu anların sürmesi için sosyal yaşantılarından ödün verirler. Nomofobi yaşayan kişiler için genellikle internet erişiminin ve şarjın tam olması da çok önemlidir. İnternet bağlantısı gittiğinde ya da şarjları azaldığında hayattan kopmuş gibi hissedebilir ve panik olabilirler. Gittikleri her yerde hatta tuvalete giderken dahi telefonlarını yanlarında taşırlar çünkü telefonsuz kaldıklarında çaresiz ve ne yapacaklarını bilemez hissedebilirler. Telefonları muhakkak görünür bir yerde olmalı ya da ellerinde durmalıdır. Telefonlarını kullanmasalar dahi telefonun yanlarında olması güven verici ve rahatlatıcı bir durumdur.

Telefonsuz Kalma Korkusunun Zararları Nelerdir? 

Telefonsuz kalma korkusu telefon bağımlılığın bir sonucu olduğu gibi aynı zamanda bu bağımlılığın daha da ilerlemesine sebep olmaktadır. Nomofobi hastalığı yaşayan kişiler, çok fazla telefon kullandıklarından göz bozulması,duruş bozukluğu, eklem ağrıları, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, dalgınlık ve unutkanlık gibi çeşitli fizyolojik rahatsızlıklar yaşamaya başlarlar. Ayrıca yatakta dahi telefon ile uyumak sürekli olarak radyasyona maruz kalmaya sebep olmaktadır.

Yaşadıkları korku sebebiyle telefonsuz kaldıkları her an endişe ve stres yaşar, huzursuz olurlar. Nomofobi hastalığı sahibi kişiler, sosyal çevreleri ile iletişimlerini azaltarak telefonda uzun zamanlar geçirir ve gerçek hayattan uzaklaşırlar. Yalnızca sosyal medya üzerinden görünür ve ulaşılabilir olmak isterler. Gerçek yaşamda iletişim kurmada zorlanmaları da olağandır. Yapılan araştırmalara göre telefonsuz kalma korkusu ve aşırı telefon kullanımı ile anksiyete, depresyon, stres, utangaçlık, yalnızlık, çekingenlik ve duygusal dengesizlik halleri arasında artış gösteren bir ilişki bulunmaktadır.

Telefonsuz kalma korkusunun kişinin yaşam alışkanlıklarında da önemli etkileri olmaktadır. Kişinin yaşamını kendisinden çok telefonu kontrol etmektedir. Kişi, çoğunlukla uyandığı andan itibaren saatlerini yatakta telefonda kontrolsüz vakit geçirerek harcamaktadır. Sürekli telefon ile vakit geçiren kişi internet ortamında çok fazla kontrolsüz harcama yapabilmekte, yanlış kişilerle iletişim kurup, çok sayıda haber ve içeriğe maruz kalmaktadır.

Nomofobi ile Başa Çıkma Yolları 

Nomofobi, günümüz insanını esir alan, başa çıkılabilir ve kesinlikle kontrol altına alınması gereken önemli bir sorundur. Nomofobi tedavisi çeşitli pratikler ve profesyonel destek ile oldukça hızlı sonuçlar vermektedir. Siz de telefonsuz kalma korkusu yaşıyorsanız ve bunu sağlıklı bir şekilde düzeltmek istiyorsanız kendi yapabileceklerinizin yanında uzman ekibimize ulaşarak da destek alabilirsiniz.

Teknoloji Detoksu Yapın 

Teknoloji detoksu yapmak telefonsuz kalma korkusundan arınmak adına yapabileceğiniz en önemli eylemdir. Telefonunuzdan uzak kaldığınızda ve kendinize gerçek hayatta yapılacak işler bulduğunuzda telefonsuz olmanın düşündüğünüz kadar kötü olmadığını anlayabilirsiniz. Bu sayede alışkanlıklarınızı gözden geçirme imkanı bulur, telefon kullanımınızı yeniden sağlıklı şekilde düzenleyebilirsiniz.

Dijital detoks için kendinize belirli zamanlar belirleyerek bu saatlerde telefondan ve dijital etkileşimden uzak durmalısınız. Telefonunuzu kapatabilir ya da sessiz moda alabilirsiniz. Ardından işlerinize ya da sosyal yaşantınıza odaklanabilirsiniz. Başlangıçta gün içerisinde birkaç saat ve sonrasında belki de ayda birkaç gün dijital detoks ile kendinize daha çok zaman ayırarak korkunuzdan uzaklaşmalısınız.

Dikkat Dağıtan Uygulamaları Silin 

Telefon, çok sayıda gerekli ve gereksiz uygulama ile doludur. Bu uygulamalar sürekli kullanılmasa dahi dikkatinizi dağıtmakta ve telefonda çok daha fazla zaman geçirmenize sebep olmaktadır. Gün içerisinde işinizi yaparken ya da farklı bir şeye odaklanmışken sayısız bildirim ile sürekli dikkatiniz dağılmakta ve telefona bakmanız gerekmektedir. Bu sebeple sizin için önemli olmayan ve çok bildirim aldığınız uygulamaları telefonunuzdan silmelisiniz. Silmek istemiyor ama dikkatinizi de dağıtmasın istiyorsanız bu uygulamaları gün içerisinde sessize almayı deneyebilirsiniz.

Gereksiz uygulamaları silmek, kullanmadığınız sosyal medya hesaplarından çıkmak, eski mesajları temizlemek telefonunuzda alan açtığı kadar hayatınızda ve zihninizde de alan açacaktır. Böylece gün içerisinde sürekli uyarılmadan telefondan uzak kalmanız mümkün olacaktır.

Rahatlatıcı Aktivitelere Yönelin 

Telefonsuz kalma korkusuna boşlukta olmak ve stres de yol açabilmektedir. Bu sebeple korkunuzu yenmek için kendinizi rahatlatacak ve keyif alabileceğiniz aktivitelere yönelmek iyi gelecektir. Yoga ve meditasyon yapabilir, sevdiğiniz hobilerle vakit geçirmek için çeşitli kursların yanı sıra atölyelere de dahil olabilirsiniz. Hiçbir şey yapmadan yalnızca bir ağaç altında oturmanın, doğayı gözlemlemenin ya da telefonsuz çıkacağınız bir yürüyüşün zihninize ne kadar iyi geleceğini tahmin edemezsiniz. Kendinize kaliteli zamanlar yaratmalı ve korkularınızın sizi bir ekrana bağımlı hale getirmesine izin vermemelisiniz.

Nomofobi Tedavisi İçin Yardım Alın 

Kendi halinizde yapabilecekleriniz telefonsuzluk korkunuzu azaltsa da bu alışkanlıkla başa çıkmak her zaman kolay olmayabilir. Hem stresli hem de kırılgan anlarınızda yalnız hissederek korkabilir ve yeniden telefona bağımlı hale gelebilirsiniz. Böyle durumlarda içinde bulunduğunuz döngüyü durdurmak ve yeni bir alışkanlık kazanmak için profesyonel bir yardım alabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz desteğe Mutlu Yaşam uzman psikologlarımız aracılığıyla ulaşabilir, birlikte geçireceğimiz süreç sayesinde hayatınıza ve alışkanlıklarınıza yeniden yön verebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/cevrimici-kandirma-catfishing-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler