Neden Sürekli Mutsuzum: Sürekli Mutsuzluk ve Ağlama Hissi 

Neden Sürekli Mutsuzum: Sürekli Mutsuzluk ve Ağlama Hissi 

İnsanlar yaşamları boyunca birçok duygu durumunu yaşarlar; örnek verecek olursak bazen neşeli bazen hüzünlü bazen ise öfkeli olabilirler. Bu duyguların yaşanması çok doğaldır ancak bu duygu durumlarının aşırı ya da abartılı olması normal bir durum değildir. Sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi birlikte ortaya çıktığında ilk akla gelen durum depresyondur. Depresyonun en belirgin özelliklerinden ikisi sürekli mutsuzluk ve ağlama hissidir ancak başka belirtileri de ortaya çıkmaktadır. Hamilelik gibi bir durumda da hormonlardaki değişiklikler sebebi ile sürekli mutsuzluk be ağlama hissi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun yanında regl dönemlerinde de hormonsal değişiklikler ortaya çıktığı için regl dönemi öncesi ya da sonrasında bu duygu durumları yaşanabilmektedir.  Bugünkü yazımızda sürekli mutsuzluk ve ağlama hissinin ne olduğuna, nedenlerine, nasıl tedavi edilebileceğine değineceğiz. 

Depresyonun Tanımı Nedir? 

Depresyon bireyin sürekli mutsuzluk ve ağlamak hissiyle beraber ilgi kaybı yaşadığı yaşandığı duygu durum bozukluğu sürecidir. Depresyon majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon şeklinde de isimlendirilebilir. Bu durumu yaşayan bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları diğer bireylerden farklıdır ve bu yaşadıkları durumdan dolayı birçok duygusal ya da fiziksel sorun ortaya çıkabilir. Sıradan günlük olarak yaptıkları aktiviteleri yerine getirirken bile sorunlar yaşayabilir, bazı anlarda hayat çekilmez bir hal alabilir. Depresyon yalnızca bireylerin keyifsiz olduğu ya da anlık bir zayıflık durumu değildir. Aynı zamanda depresyon kısa sürede üstesinden geline bilecek kadar basit bir durum değildir.

Ancak depresyon alanında uzman kişilerce belirlenmiş terapi yöntemleri ile mutlaka düzeltilmesi gereken bir sorundur. Bu terapi süreci bazı bireyler için zaman alan bir süreç olabilir. Depresyon durumu ile mücadele eden bireylerin birçoğu düzenli terapiler sonucu kolayca iyileşebilirler. Depresyon durumu genel olarak 20’li ya da 30’lu yaşlarda başlar ama bu sorun her yaş gurubunda ortaya çıkabilmektedir. Erkeklere kıyas ile kadın bireylere daha fazla depresyon teşhisi konulmaktadır. Bu durumun sebebi olarak ise kadınların erkeklere oran ile daha yaygın olarak tıbbi yardım almak istemeleri gösterilebilir. 

Depresyonun Nedenleri Nelerdir? 

Depresyonun nedenlerinin ne olduğu konusu tam olarak bilinmemektedir. Çoğu zihinsel bozukluk gibi birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir: 

Depresyon kalıtsal faktörlerden kaynaklanıyor olabilir. Depresyona sebep olabilecek genlerin belirlenmesi için çalışmalar yapılmaya devam etmektedir

Depresyon sorunu yaşayan bireylerin beyinlerinde fiziksel birçok değişiklik yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu değişikliklerin ne kadar önemli olduğu hala belirsizliğini korumaktadır. Ancak araştırmalara göre depresyonun sebeplerinin belirlenmesi konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir. 

Hormonsal değişiklikler de depresyon durumunun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Hormonsal değişiklikler gebelik ve doğumdan sonraki süreçte, tiroid sorunlarında, menopoz sürecinde ya da bambaşka durumlarda ortaya çıkabilir. 

Diğer Depresyon Nedenleri

Düşük özgüven ya da çok bağımlı olma, aşırı derecede özeleştiri yapma ya da aşırı kötümser olma gibi bazı kişilik özellikleri, fiziksel ya da cinsel istismar, ölüm veya kayıp gibi birçok olaydan sonra, zor ilişkiler ya da parasal sorunlarının, anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları ya da travma sonrası yaşanan stres bozukluğu gibi diğer zihinsel sağlık bozukluklarının varlığı; aşırı alkol, sigara ya da uyuşturucu tüketimi; kanser, felç, kronik ağrı ya da kalp hastalığı dahil olmak üzere ciddi ya da kronik hastalıkların; yüksek tansiyon ilaçları ya da uyku hapları gibi birçok ilacın kullanımı, kişilerde depresyonun yaşanması riskini çok daha fazla artırdığı görülmektedir. 

Depresyon sorunu en kısa sürede tedavi edilmezse çok daha fazla ilerler bu durumda da bireyin hayatının her alanını etkileyen duygusal, davranışsal ya da birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Örneğin, kalp hastalıkları ve diyabete sebep olabilecek aşırı kilo veya obezite, ağrı ya da fiziksel hastalıklar, aşırı alkol ya da uyuşturucu kullanımı, anksiyete, panik bozukluğu ya da sosyal fobi ile beraber aile içerisinde yaşanan çatışmalar, ilişki zorlukları ve iş ortamında ya da okulda yaşanan sorunlar, sosyal izolasyon, intihar düşünceleri, girişimleri ya da intihar, kendini zarar verme ya da sakatlama, erken yaşta ölüm gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Depresyon Durumunun Önüne Nasıl Geçilir? 

Depresyon durumunu önlemenin kesin bir çözümü yoktur. Ancak stresi kontrol altına almak ve benlik saygısını güçlendirmek için adım atmak oldukça önemlidir. Depresyon sorununun ilerleyerek kötüleşmesinin önüne geçebilmeye yardımcı olabilmek amacı ile atılması gereken en büyük adımlardan birisi sorunun en erken belirtilerinin ortaya çıktığı an terapiye başlamaktır. Özellik ile ağır kriz zamanlarında, bireyin sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi yaşadığı zorlu anları aşabilmek için aile üyelerine ve arkadaşları ile konuşmak, durumu onlara bildirmek gerekir. Son olarak da belirtilerin ortaya çıkmasını engellemek için uzun süreli bakım terapiler göz önüne alınmalıdır. 

Depresyonun Belirtileri Nelerdir? 

Depresyon sorununun  sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi gibi belirtileri genel olarak günler ya da haftalar içerisinde ortaya çıkar. Çok sevilen birinin ani ölümü, boşanma, önemli bir ilişkinin bitmesi, işsiz kalma gibi birçok travmatik psikososyal olay sonrasında çabuk bir şekilde gelişen depresyon nöbetleri de ortaya çıkabilmektedir. 

Depresyon döneminin erken belirtileri arasında yaygın bunaltı, panik atakları, yorgunluk, enerji kaybı ve uykusuzluk yer almaktadır. Bu durumların ardından hüzün, sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi, neşesizlik, umutsuzluk, karamsarlık, gülememe gibi durumlar ile depresyonun temel belirtisi olan çökkün duygu durumu ortaya çıkar. 

Çökkün duygu durumu, depresyon tanısının konmasını sağlayan bir belirtidir, hasta olan birey her şeyin değersiz, hayatın anlamsız, geleceğin umutsuz olduğundan ve bunların düzelmeyeceğini düşünür ve dile getirir. Dile getirdiği bu normal dışı düşünceler sıradan bir sürekli mutsuzluk ve ağlama hissinden oldukça farklı bir durumdur. 

Çoğu uzman depresyon sorununun genel belirti olarak şu üçlüyü ileri sürmektedir: sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi, zihinsel ya da bedensel etkinliklerde azalma, bilişsel inhibisyon yani akıl, hafıza, dikkat, dil, bilgi işlemede gerileme durumu. Depresyon durumundaki psikolojik belirti üçlüsü ise sürekli mutsuzluk, suçluluk ve değersizlik ile seyreden çökkün duygulanım, enerji kaybı ve içsel sıkıntı (anksiyete) olarak tanımlanmaktadır. 

Genel olarak psikiyatriye göre; 

  1. Bir birey her zaman olduğundan daha az üretici ise, 
  1. Hayattan eskiden olduğu kadar zevk alamıyorsa, 
  1. Toplum, olaylar ve eşyalar ile (ev, araba gibi) ilgilenme konusunda yetersiz ya da onlardan uzaklaşma durumu yaşıyorsa yüksek olasılık ile depresyon tanısı konur. 

Depresyon Halinden Nasıl Kurtulunur? 

Depresyon sorunu olan birçok birey terapi görmektedir. Sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi olan kişilerin ilk olarak uzman bir psikolog üzerinden online terapi yardımı almak gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, depresyonu olan sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi yaşayan çoğu insan evden çıkmak istemeyebilir ama aynı zamanda uzman bir psikologdan ya da psikiyatristten yardım alması gerekebilir. Bu zor süreci kolaylaştırmak için direy online terapi yöntemini kullanarak bir uzmandan yardım alabilir. Online Psikolojik Danışmanlık Merkezi‘nden veya Online psikolog hizmetinden yararlanıp profesyonel birinin görüşünü kolayca alabilirsiniz. 

 Bu yazımızda sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi nedenlerinden ve tedavisinden bahsettik. Bir önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/cocuklarda-davranis-bozuklugu/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler