Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Her insanın yaşantısında yönetmekte zorlandığı zamanlar bulunur. Bazı kişiler bu süreçleri yaşayarak tamamlamayı, bazı kişiler ise olumsuzlukları yok sayıp devam etmeyi tercih ederler. Hayat, her insan için farklı bir seyirde sürer. Kişilerin ihtiyaçları ve beklentileri zaman içerisinde değişebilir. Ancak yaşanması gerektiği hâlde yok sayılan duygular, yapılması gerektiği hâlde yapılmayan konuşmalar kişinin yaşantısında engel teşkil edebilir. Saklayarak, bastırarak, yokmuş, hiç olmamış gibi yaparak problemleri atlatmaya çalışmak yeni problemlere sebebiyet verebilir. İnsanlar pek çok sebepten dolayı psikoloğa gitmekten çekinebilirler.
Peki, bir kişi psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir? Çevrenizdeki bir kişinin psikolojik rahatsızlık yaşadığını düşünüyorsanız bu durumu ona en az hasar verecek şekilde dile getirmelisiniz. Psikoloğa gitmek, sizin zorunuzla yaptığı bir davranış değil de kendi mantığına uyan bir durum olursa daha verimli olacaktır. Psikolojik destek almak herkes için gereklidir. Sosyal yaşantınızın bu durumdan etkilenmesinden endişe ediyorsanız online psikolog desteği ile istediğiniz mekândan rahatlıkla terapi alabilirsiniz.
Toplum ve kültürün dayattığı “daima güçlü ve başarılı insan modeli” büyük bir yanılgıdır. Kişiler çoğu zaman sırf bu insan prototipi ile uyumlu olmak için kendileri ile ilgili olmayan davranışlar sergiler. Oysaki herkesin yaşantısı ve tutumları kendine has ve biriciktir. İnsanların yaşamı algılama ve yaşama biçimlerinin değişmesi gibi hayat boyu karşılaştıkları problemlerle baş etme yöntemleri de farklıdır. Psikolojik olarak problem yaşayan ve içinde bulunduğu süreci yönetmekte güçlük çeken kişi çoğunlukla bunun farkındadır. Ancak pek çok farklı sebepten dolayı psikoloğa gitmek istemez.
Kişiler psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir? Bir kişiyi psikoloğa gitmeye ikna etmek için ona neden psikoloğa gitmek istemediğini sormalısınız. Bu soruya verilen cevapları aşağıdaki gibi gruplandırmak mümkündür:
Psikolojik problem yaşayan, ancak psikoloğa gitmek istemeyen insanların ilk dayandıkları nokta burasıdır. Sosyal yaşantının insan psikolojisi üzerinde olumlu bir etkisi olabilir ve kişi, arkadaşlarıyla konuştuğunda kendisini daha iyi hissedebilir. Fakat arkadaş desteği ve terapi birbirinden farklı şeylerdir.
Arkadaşlarıyla dertleşmeyi tercih eden kişiler, psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir? Arkadaş ve psikolog arasındaki farkı ifade ederek onları psikoloğa gitmeye ikna edebilirsiniz. Uzman psikolog, başınıza gelen olaylara yakınlarınızdan farklı olarak objektif bir şekilde yaklaşır. Psikoloğun amacı sizi desteklemek değil, kendinizi keşfetmenize yardımcı olmaktır. Psikolojik destek, kişinin iç dünyası hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Sorunu bulmak ve çözüm üretmek için profesyonel eğitim alan psikologlar, yaşadığınız süreci kolaylaştırma konusunda size destek olacaktır.
Pek çok kişi terapileri pahalı buluyor ve gereksiz bir masraf olduğu yanılgısına kapılıyor. Zamanında ve doğru tedavi edilmeyen rahatsızlıklar, ilerleyen süreçlerde yorucu ve istenmeyen sonuçlara dönüşebilir. Yaşam kalitenizi artırmak ve hem bugünü hem de yarını iyileştirmek için psikolog desteği alabilirsiniz.
Terapileri pahalı bulan kişiler, psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir? Onları terapi seçenekleri hakkında bilgilendirerek psikoloğa gitmeye ikna edebilirsiniz. Ayrıca mekândan bağımsız oluşuyla öne çıkan online terapi, ulaşılabilir terapi imkânı sunuyor.
Bazı kişiler psikolojik destek almayışlarını, yeterli zamana sahip olmamalarıyla açıklar. Bir kişi, akışa bıraktığında çözemediği bir probleme sahipse terapiye başvurmalıdır. Başvurmadığı takdirde problem büyüyebilir ve kişi, terapiye ayıracağı vakitten çok daha fazla vakti kaybedebilir. Kaybedilen zaman somut bir şekilde görülmeyebilir fakat bu durum, hayat kalitesinin düşmesi ve yapılan eylemlerden keyif alamama ile kendini gösterebilir.
Psikoloğa gitmek istemeyen kişilerin bir kısmı, daha önce en az bir kez bir psikolog ile görüşme gerçekleştiren insanlardır. Peki, daha önce terapi desteği alan fakat memnun kalmayan kişiler psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir?
Geçmiş deneyimlerinden kaynaklı olarak psikoloğa gitmek istemeyen kişiye birçok farklı terapi yönteminin bulunduğu söylenmelidir. Çünkü her psikolog kendi ekolüne bağlı kalarak çalışmalar gerçekleştirir. Ayrıca farklı danışanlara farklı terapi yöntemleri de uygulayabilir. Psikolog ve danışan uyumlu bir şekilde ilerlediği takdirde terapide ilerleme kaydedilebilir. Daha önce size uygun olmayan bir psikologla karşılaşmış olmanız, terapi yöntemlerinin sizin için yararlı olmayacağı anlamına gelmez. Tekrar denemekten ve kendi adınıza adımlar atmaktan çekinmemelisiniz.
Bazı insanlar, yapıları gereği diğer insanlardan daha kapalıdır ve kendilerine dair bir şeyler paylaşmaları geniş bir zaman diliminde gerçekleşir. Terapi yoluyla kendine dair adımlar atmak isteyen biri için bu yorucu bir özellik olabilir.
Sırlarını yabancı biriyle paylaşmak istemeyen kişiler psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir? Bu kişilerle psikologların profesyonel bir açıyla ve etik değerler doğrultusunda terapi yaptığı bilgisini paylaşabilirsiniz. Pek çok psikolog, karşısındaki kişiyi rahat hissettirme konusunda beceriklidir ve yargılayan bir tavır göstermez.
Yeni bir psikologla terapiye başladığınızda birkaç seans geçirmenize rağmen kendinizle ilgili paylaşım yapacak kadar rahat hissetmiyorsanız kaygılarınızı dile getirmelisiniz. Psikoloğunuzla bu konu hakkında bir çözüme ulaşamazsanız farklı bir psikolog arayabilirsiniz. Psikoloğunuzla kurduğunuz iletişim, terapinin seyri için oldukça önemlidir. Tüm bunlara ek olarak terapi sırasında konuşulanlar, kendinize ya da çevrenize zarar verme olasılığınız olmadığı müddetçe orada kalır. Bu, psikologların en katı etik kurallarından biridir.
Daha önce psikolojik rahatsızlık yaşamış ve ilaç kullanmış bazı kişiler, geçmiş deneyimlerinden yola çıkarak antidepresan kullanmanın daha kolay olduğunu öne sürebilir. Antidepresan kullanarak tedavi olmak isteyen biri psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir?
Antidepresan kullanımı da psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir, ancak ilaçlar her kişi için aynı düzeyde sonuç göstermez. Antidepresan kullanımı, psikiyatristin uygun psikopatolojiye göre ayarladığı kontroller dahilinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu çerçevede ilaç kullanıyor olsanız dahi belirli aralıklarla kontrollere giderek gelişim sürecini takip etmelisiniz.
Tüm bunların yanı sıra her psikoaktif ilacın yan etkileri bulunur. Bazı ilaçlar cinsel işlev bozukluğu, kilo verimi veya kilo alımı gibi sonuçlar doğurabilir. Psikoterapinin ise yan etkisi yoktur. Terapiyle birlikte pozitif başa çıkma yetileri kazanabilirsiniz. Yaşadığınız süreci anlamlandırma ve birden fazla çözüm bulma konusunda daha aktif olabilirsiniz.
Bir grup insan, psikologların kendilerine fayda sağlamadığını, yalnızca karşılarında durup onları yargıladıklarını düşünür. Böyle düşünen kişiler, psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir? İlk olarak bu kişilere, yaşadıkları durumun karşılaştığı psikologla alakalı bir durum olduğu söylenmelidir.
Bazı ekollerde psikologlar, akıllarından geçeni olduğu gibi söylemeyi tercih eder. Bazı psikologlar problemlerinizi anlamanın yollarını arar ve pratik tavsiyeler sunar. Pek çok kişi bu durumu yargılamak olarak algılayabilir, ancak konuşmaktan çok dinlemeyi tercih eden psikologlar sizi değerlendirmeye çalışır.
Psikologların kendisini yargıladığını düşünen biri, psikoloğa gitmeye nasıl ikna edilir? Psikoloğun sizi yargıladığına dair bir inanca sahipseniz bu düşünceleri açıkça ifade etmelisiniz. İlk etapta rahatsızlık verici gibi gözükse de bu durum sürecinizle alakalı bir yaklaşım da olabilir. Online terapi seçenekleriyle uzman psikologlarla terapi yapabilirsiniz. Psikoloğa alışma ve psikolog değiştirme süreçlerini kolaylaştıran online terapi yöntemi sayesinde istemediğiniz durumlarda hızlı değişiklik yapmanız kolaylaşır. Böylece terapi süreciniz sekteye uğramadan devam edebilir.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/cocuklarda-okula-uyum-sureci/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler