Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Panik atak nedir? Aniden veya bir duruma bağlı olarak meydana gelebilen, yoğun bedensel belirtiler karşısında kişinin öleceğini düşündüğü durum halidir. İlk 10 dakika içerisinde belirtilerin en şiddetli seviyeye ulaştığı yoğun kaygı ve korku halidir. Tipik bir panik atağın, genellikle maksimum 20-30 dakika sürmekle birlikte, nadiren birkaç saat sürebildiği de bilinmektedir.
Atakların sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı kişiler birkaç günde ya da haftada bir panik atak geçirebilirken, bazı kişiler aylarca hatta yıllarca atak geçirmeyebilirler. Hemen hemen herkes hayatında en az bir kez panik atak yaşabilmektedir. Bazı kişilerde ataklar sık ve tekrarlayıcı hale gelip, panik bozukluğa dönüşür.
Eğer aşağıda bahsedilen belirtiler size tanıdık geliyorsa, en yakın zamanda uzman bir psikolog desteğine başvurmanız gerekmektedir. Yaşamınıza normal bir şekilde devam edebilmenize yardımcı olacaktır.
Çoğu kişinin düşündüğünün aksine, panik ataklar sadece uyanıkken değil, uyku halinde de yaşanabilmektedir. Uyku halinde gelen ataklar, kişinin tedirgin uyumasına neden olabilmektedir. Gece kendini güvende hissetmemesine ve buna bağlı olarak uyku bozuklukları yaşamasına da neden olabilmektedir. Uyanıkken atak geçiren kişilerin de genellikle atak geçirdikleri ortamlarda bulunmaktan kaçındıkları gözükmektedir. Hatta bir kısmının agorafobi (açık alan korkusu) geliştirdikleri de sıkça görülen durumlardandır.
Panik atak geçiren kişiler atağın ardından çok halsiz hissettiklerini ifade etmektedirler. Bu nedenle çoğunlukla atak anında danışanın kendisi ya da bir yakını tarafından ambulans çağırılır veya en yakın hastanenin Acil servisine başvurulur. Kimi danışanların doktor doktor gezdikten sonra fizyolojik bir rahatsızlıkları olmadığına ve kalplerinin sağlıklı olduğuna kanaat getirdiklerinde bir ruh sağlığı uzmanına başvurduğu görülür.
Panik Bozukluğu daha iyi anlayabilmek için bir yangın alarm sistemi hayal ediniz. Yangın alarm sistemi nasıl duman algıladığında devreye giriyorsa, vücudumuzda da acil durumlarda devreye giren bir alarm sistemi mevcuttur. Bu alarm sistemi bozulduğunda, ortada gerçek bir acil durum olmamasına rağmen alarm sistemi devreye girerek hem fiziksel hem de zihinsel olarak yoğun bir uyarılma gerçekleşir. Alarm sisteminin bozulmasında genetik ve stresli yaşam olayları gibi etkenlerin de rol oynadığı bilinmektedir.
Panik atak nedir? Panik atak geçirdiğiniz sırada ne yapılmalı? Panik atak geçirdiğiniz sırada bu durumu bir alarm sisteminin devreye girmesi şeklinde düşünmeye çalışınız ve ortalama 5 ile 20 dk arasında alarm sisteminin devre dışı kalacağını unutmayınız. Panik ataktan bugüne kadar kimsenin ölmediğini, bayılmadığını veya kalp krizi geçirmediğini kendinize hatırlatınız. Kaygınızı azaltmak için zihninizi 5 duyunuza odaklamaya (etrafınızdaki sarı nesneleri saymak, duyduğunuz tüm sesleri fark etmek vs.) ve nefesinizi kontrol altına almaya çalışabilirsiniz. Odağınız dağıldığında kalp atış hızınızın normale dönmeye başladığını fark edeceksiniz.
Şimdi içinizden “O kadar kolay değil.” diye geçiriyor olabilirsiniz. Bu bahsedilenler o süreci en iyi şekilde atlatmanıza yardımcı olacak yöntemlerdir. Panik bozukluğunuz olmasına rağmen hayatınıza normal bir şekilde devam edebilmeniz için gerekli olan yöntemleri ise merkezimizden psikolojik destek alarak öğrenebilirsiniz.
Panik bozukluğun düzelmesinde en etkili olan yaklaşım; psikiyatrik müdahalenin (ilaç) ve psikoterapinin iş birliğinde olmasıdır. İlaçlarla beyindeki hormonların faaliyetlerinin düzeltilmesi sağlanırken, Bilişsel Davranışçı Terapi gibi panik bozukluklar üzerinde etkili olduğu bilinen psikoterapi yöntemleri ile danışanın gerekli baş etme becerilerini kazanması sağlanır.
Panik bozukluk, sönümlenip tekrarlayabilen bir duygu durum bozukluğudur. Kişinin hayat kalitesini oldukça düşürebilen bu rahatsızlığın tekrarlanma riskini en aza indirgemek ise kesinlikle mümkündür. Mutlu Yaşam Psikolojik Danışmanlık bünyesindeki tüm uzmanlarımız panik bozukluk ile baş etme yöntemlerine yönelik terapi tekniklerini uygulamada yetkin ve donanımlıdır.
Merkezimiz bünyesinde yer alan psikologlarımızla panik bozukluğa yönelik yapılan terapi seanslarında nefes-gevşeme egzersizi gibi tekniklerle duyguların yeniden düzenlenmesi sağlanır. Ayrıca bu seanslarla danışanın kaygı kaynaklı kaçınma davranışlarını kendisine farkına vardırıp yüzleşmesi için cesaretlendirilmesi gerekir. Kaygının temelini oluşturan olumsuz inançları ve otomatik düşünceleri keşfederek daha işlevsel ve gerçekçi düşünmeyi alışkanlık haline getirmelidir.
Tetikleyicilere karşı güçlenmesi ve duyarsızlaşması da terapi sürecinin içerisinde yer almaktadır. Bu aşamalar gerçekleşirken öncelikle terapistin danışana psiko-eğitim vermesi, terapist ve danışan arasındaki terapötik ilişkinin sağlanması gerekir. Danışanın terapist ile iş birliğinde olması önemlidir. Terapistin panik bozukluk alanında yetkin olması, kısaca terapistin klinik becerileri oldukça önemlidir.
Aşamalar gerçekleştirildikten sonra, bir bitirme seansı planlanmalıdır. Danışanın psikoterapi sürecine başladığı ilk günden şu ana kadarki kazanımlarının bir değerlendirmesi yapılır. Danışana kapsamlı geribildirim sağlanır ve psikoterapi süreci sonlandırılır.
“Yaşamınızda Her Daim Panik Sizden Uzak Mutluluk ise Hep Yakınınızda Olsun.”
Sevgilerimizle…
Anksiyete ile panik atak arasındaki farklılıklara değinilen yazımıza https://mutluyasam.com.tr/anksiyete-ve-panik-atak-farki-nelerdir/ bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda panik atak nedir? Konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/fobilerle-basa-cikma-yollari-nelerdir/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler