Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Her insan doğar, büyür, gelişir ve zamanı geldiğinde ölür. Öleceğinin bilincinde olan tek canlı ise insandır. Bu yüzden hayatının herhangi bir döneminden insanlar ölüm üzerine düşünürler bu düşünceler bazen sınırını aşar, yaşamı çekilmez bir hale getirebilir. Oysa her insan bu gerçek ile yüzleşmeli yaşadığı süre boyunca hayattan zevk almak için çabalamalıdır. Ancak ölüm korkusu hayatınızı ele geçirdiyse ve hayatınız çekilmez bir hale geldiyse işte o zaman bir psikologdan yardım almak ruh sağlığınız ve yaşam kaliteniz için çok önemlidir. Bugünkü yazımızda ölüm korkusunun ne olduğundan ve bu korkunun üstesinden nasıl gelebileceğimizden bahsedeceğiz.
Ölümü düşünmek, bir gün yaşamımızın sonlanmış olacağı gerçeği ile yüzleşmek iyi hissettiren duygu durumları değildir. Bu hissi yaşamamak için öleceğimiz gerçeğinden uzaklaşmaya, kaçmaya çalışırız çünkü her bireyin hayata dair planları, gerçekleştirmek istediği hayalleri vardır. Bunları gerçekleştirememekten korkar bu durum için endişeleniriz. Bu sürecin bilincinde olup doğru zamanda doğru hamleler yapmak gerekmektedir. Ölüm gerçeği ile yüzleşmeli hayatımızı bu gerçeğin bilincinde olarak yaşamalıyız ancak bu durumun hayatımızı ele geçirmesine izin vermemeliyiz.
Ölüm korkusunu panik atak geçirirken hissedebilirsiniz. Kalbiniz çok hızlı çarpar, nefes alamıyormuş gibi hissedersiniz. O an ölmek üzere olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak sadece panik atak geçiriyorsunuz bu yüzden olabildiğince sakin kalmaya çalışın, nefesinize odaklanın.
Savaş ya da kaç tepkisi, ölmenize neden olacak tehlikelere karşı vücudunuzun savunma mekanizmasını devreye sokar ancak anksiyete bu tepkinin yanlış zamanda ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Gerçek bir tehlike olmamasına rağmen vücut adrenalin hormonu salgılar böylece beyin hemen harekete geçer ve tehlikeden korunmak için savaş ya da kaç tepkisi devreye girer. Bunun sonucu panik atak ortaya çıkar ancak siz kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedersiniz. Anksiyete (kaygı bozukluğu) yaşayan insanlarda gözlemlenen ölüm korkusunun asıl sebebi ortaya çıkan belirtilerin gerçek bir kalp krizi gibi olmasından kaynaklanmaktadır.
Ölüm korkusunu her insan yaşar ancak anksiyete (endişe, kaygı bozukluğu) yaşayan bireylerde çok daha baskın bir halde hissedilir. Genel hatları ile ölüm korkusunu 3 gruba ayırabiliriz:
Her yaş grubundan insan ölmekten korkar; yaşlı insanlar diğer insanlara göre ölüme daha yakın olduklarını düşündükleri için ölümden korkarlar, görece daha genç olan insanlar sevdikleri öldüğünde kendilerini kaybettiklerinin yerine koyarak ölümden korkarlar. Yaşadığımız covid salgını dolayısı ile de insanlar hem ölmekten hem de yakınlarının ölmesinden korkmaktadır bu tür durumlar ölüm korkusunun daha da artmasına sebep olur.
Ölüm korkusu ile beraber insanlar hayatlarının bir gün sona ereceğinin farkına varıp hayatın tadını çıkarabilmek için daha pozitif olabilir, hayata daha sıkı sarılabilir. Ancak bu durumun tam tersi de yaşanabilir; insanlar hayatta kalabilmek için daha kontrollü daha katı kurallar ile yaşamını sürdürmeye çalışabilir. Bu durum bir süre sonra insanları yaşamaya karşı isteksiz ve mutsuz bir hale getirebilir. Bazı insanlar korkunun üstesinden gelebilmek için ölümsüz olmak isterler bunu da geriye bıraktıkları çalışmalar ve sanat eserlerini gelecek nesillere aktararak gerçekleştirmeye çalışırlar.
Çocuklar ölüm ile karşı karşıya gelmediği sürece ölümü ne olduğu hakkındaki bilgileri yetişkinlerin onlara anlattıkları ile sınırlı kalacaktır. Çocuklarda ölüm korkusu büyüdükçe ortaya çıkmaktadır. 3-6 yaş arasındaki çocuklar bir evcil hayvanını ya da sevdiği birini kaybettiğinde ölümün farkına varmaya başlar.
Ölüm çocuklara çok hassas bir şekilde anlatılmalıdır. Ölümden korkulmaması gerektiği ölmüş olan bir kişinin farklı bir yerde yaşamına devam ettiği, zamanı geldiğinde o kişiyle tekrar bir araya gelebileceğinden bahsedilebilir. Bu sayede çocuklar ölüm korkusu yaşamayacak, bu süreci atlatmaları çok daha kolay olacaktır. Tam tersi bir durum yaşandığında ise yani ölümün kötü yanlarından bahsedildiğinde; anlatılanlar ölmek ve öldürmek ile ilgili olduğunda çocuklarda ciddi bir şekilde ölüm korkusu ortaya çıkacaktır. Çocuğunuz ölüm fikri ile yüzleşmede sorun yaşıyor ise bir psikolog desteği alabilirsiniz.
Ölüm korkusu ile yüzleşebilmek düşünüldüğü kadar kolay bir durum değildir. İnsanların birçoğu ölüm korkusu ile yüzleşmek yerine bu korkudan kaçmayı tercih etmektedir. Ancak bu durum kaygı bozukluğu (anksiyete) yaratabilir ve hatta daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu korkunun önüne geçebilmek için birçok yöntem uygulanabilir. Uygulayabileceğiniz yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Yukarıda genel hatları ile bazı önerilerde bulunduk ancak ölüm korkusu insanlar arasında farklılık göstermektedir. Bu korkunun üstesinden gelebilmek için her birey kendine ait değerlendirmeler yapmalıdır. Aslında ölüm korkusu yaşamak oldukça doğal bir durumdur ancak bu korkunun dozu çok önemlidir. Duyduğunuz korku yaşamınızı ciddi derecede etkiliyorsa yapmak istenilen şeyleri hayata geçirmenizde size engel oluyorsa, sizi kısıtlıyorsa bu durum oldukça yıpratıcı bir hal alır yaşam kalitenizi düşürür.
Bu sorun ile başa çıkmak ve korkularınızın üstesinden gelebilmek için uzman psikologlardan yardım almanız kendinizi daha sağlıklı ve iyi hissetmenizi sağlar. Bu gibi durumlarda Mutlu Yaşam’ın kapıları sizlere her zaman açıktır. Hem çocukların hem de kendi yaşadığınız ölüm korkularınız için profesyonel bir ekipten online psikolog hizmeti ya da yüz yüze görüşmeler ile destek alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Bir önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/cocuklarda-obsesif-kompulsif-bozukluk/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler