Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Günlük hayatta birbirinden farklı çok fazla duygunun etkisi altında kalabiliyoruz. Yaşanan duyguların bazıları kendimizi iyi hissetmemizi sağlayabilir ancak bazıları hareket alanımızı kolayca kısıtlayıp birçok güzel deneyimi ertelemenize sebep olabilir. Yaşadığımız kötü duygulardan biri olan korku da hayatımızın büyük bir kısmını olumsuz yönde etkiler aynı zamanda hareket alanınızı kısıtlayan duygulardan biri olarak ortaya çıkar. Hepimiz korkularımız ile yaşamak istemeyiz ve bu korkulardan kurtulmak için birçok yola başvururuz. Bugünkü yazımında korku nedir, korkulardan kurtulmak için neler yapabilir, korkuların belirtilerinin ne olduğundan bahsedeceğiz.
Sözlükteki anlamına göre korku, temel olarak bir tehlike ya da tehlikeye düşme düşüncesi ile karşı karşıya kalındığında hissedilen kaygı ya da üzüntü şeklinde tanımlanmaktadır. Ancak daha detaylı bir şekilde inceleyecek olursak korku aslında beyinde yaratılan ve kötü sonuçların ortaya çıkacağı düşünüldüğü için hareket alanımızı ciddi anlamdan kısıtlayan, bazen ise güzel deneyimler yaşamamızın önünde büyük engel oluşturabilecek olan bir durumdur. Hissedilen korkunun boyutu doğrultusunda fiziksel ya da psikolojik olabilen bu hareket kısıtlaması farkında olunsa da olunmasa da özgürlüğü kısıtlayan bir durumdur. Her ne kadar bu korkulardan kurtulmak istesek de bunu yapmak bazıları için kolay olmayabilir.
Korku durumu, biz bireyleri ilgilendiren tanımı, ağırlıklı olarak işin bedensel boyutta yaşanan duygularında yatar. Genel hatları ile korku durumunu inceleyecek olursak korkudan eli ayağı tutmamak, eli ayağı kesilmek, beti benzi atmak, dili tutulmak, nefesi kesilmek gibi söyleyişler korku durumunu ifade eden hayatımızda sıkça kullandığımız kavramlardır.
Yaşadığımız süre boyunca, korkular ile yöneltilmeye ya da terbiye edilmeye çalışılan bireyleriz. Bu durum da kuşaktan kuşağa bize aktarılmaya devam etmektedir. Özellikle anne babanın ya da aile büyüklerinin çocukları nasıl öykü ve masallar ile korkutmaya çalıştığını hepimiz biliriz. Çocukların çevresindeki bireylerin, yabancıların, bilinmeyenin, hatta yaşamın kötülüklerinden, hiç düşünmeden söz edildiğini görüyoruz. Bu tutumu hiçbir birey, çocuğa zarar verme amacı ile yapmıyor ve çocuklarını korumak için böyle bir tutum sergiliyorlar. Ve bu şekilde yetişen çocuklar ileriki dönemlerde öğrenmiş oldukları bu korkulardan kurtulmak için büyük bir çaba harcıyorlar. Küçük yaşta görülen bu problemlerin önüne geçebilmek adına çocuk psikoloğu desteği almak doğru bir adım olacaktır.
Korkmak her zaman kötü bir durum değildir. Korku hayatta kalmamızı sağlayan bir duygudur. Yolda karşıdan karşıya geçerken dikkatli olmamızı, vahşi bir hayvandan kaçmamızı, yüksek bir yerde yürürken düşmemeye çalışmamızı sağlar bizi zarar görmekten ya da ölmekten koruyan içgüdüsel bir duygu durumudur.
Korkunun temel işlevi yaşamsal olsa da her korkumuzun sonunda ölüm kalım yoktur. Bazen başarısız olmaktan, terk edilmekten, mutsuz olmaktan; kimi zaman biri ile tanışmaktan, yanlış anlaşılmaktan korkarız. Korkmadığımız şeyler gibi, bir o kadar da korktuğumuz şey olabilir. Yani akıl ve mantığımız ile kontrol ettiğimiz korkularımız yaşamımızın bir parçasıdır, normaldir; gelip geçerler. Ancak korkunun dozu ve niteliği de önemlidir. Bazen nedeni olmayan korkular hissedebilir; korkudan korkabiliriz. Kontrolümüzün dışında gelişen, hayatımıza yön veren bu tür korkular bizi tüketen ve bu korkulardan kurtulmak için çaba harcamamız gerekebilir.
Çocukken bile yaşamımızın dönemlerine göre korkularımız farklılık göstermektedir. Örneğin okul çağının başlaması ile sınavlar, başaramama korkusu, düşük not alma korkusu, arkadaşlar tarafından alay edilme derken, yavaş yavaş hayatı öğrenmeye başlarız derken aşık olma dönemi başlar, bu kez kaybetme korkusu, kendini ifade edememe korkuları ile hayat adına yeni bir şey öğrenilir. Artık yetişkinlik dönemi başlar, iş hayatı başlar, bu kez işimizi kaybetme korkusu, kabul görememe korkusu yaşamaya başlarız. Hayatın ilerleyen evrelerinde geldiğinizde korkunun en büyüğü ile karşı karşıya geliriz. Tam bu noktada, ölüm korkusunun karşısında, tüm korkularımızın anlamsız olduğunu fark ederiz. Bu da bu korkulardan kurtulmak için bize faydalı olur.
Korktuğunuz şeyleri “korku” olarak adlandırmak çok önemlidir. Bu yüzden korkunun belirtilerini bilmek oldukça önemlidir. Korktuğunuz şey ile karşılaştığınızda ya da yaşadığınızda bu belirtileri kendinizde görebilirsiniz:
Korkulardan kurtulmak için aşağıdaki önerileri hayatınızda uygulayarak başlayabilirsiniz..
“Korkular nasıl yenilir?” sorusunun cevaplarına geçmeden önce korkuların nasıl ortaya çıktığını incelemekte fayda var. Çünkü bu nokta, korkularınızı yenmek ve bu korkulardan kurtulmak için oldukça önemli. Korkunuzun kaynağını bulduğunuzda, korkunuz ile daha rahat savaşabilir, korkularımızı yenmek için önemli bir adım atabilirsiniz.
Korkular, genellikle korkulan şeyin başınıza gelmesi ile kötü bir son ile karşılaşılacakmış gibi düşünülmesinden kaynaklanıyor. Bu senaryoyu yaratmamıza ise okuduklarımız, başkalarının deneyimleri ya da geçmişte yaşadığınız bir olay neden olabiliyor. Hatta ailenizin anlattığı bir olay bile korkunuzun kaynağı olabilir.
Korkuları yenmek için unutmamanız gereken bir şey var: Korktuğunuz şey ile karşılaştığınızda düşündüğünüz senaryoyu yaşayacaksınız diye bir durum söz konusu değildir. Hayatta pek çok olasılık bulunmaktadır. Korkunuzu kabul edin, sorgulayın ve sonrasında korkular ile yüzleşmek ve korkulardan kurtulmak için atmanız gereken adımları atın. Bu konuda korku ile yüzleşmede bir problem yaşadığınızı düşünüyorsanız online psikolog hizmeti alarak bu durum ile yüzleşmek için ilk adımları atmış olabilirsiniz.
Korkularınızın olduğunu biliyorsunuz ve kaynağının ne olduğunu düşünüyorsunuz. Bu noktadan sonra korku duygusunun normal bir duygu olduğunu kabul etmelisiniz. Herhangi bir korkuya sahip olmanın normal olmadığını düşünmek yavaş yavaş korkunun hayatınızı ele geçirmesine neden olabilir. Bu neden ile bu aşamada öncelikle kendi korkunuz ne olursa olsun onu kabul etmeli ve “iyi” ya da “kötü” olarak adlandırmamalısınız. Hemen hemen herkesin korktuğu bir şey olduğunu düşünmek de korku duygusunu zihninizde daha basite indirgemenize yardımcı olabilir. Korku duygusunu ve korkuları basitleştirmek ise korkuları yenmenin yollarından biridir.
Hayaliniz Doğu Asya ülkelerini keşfetmek, ama uçağa binmekten korkuyorsunuz. Bu korku da pek çok güzel deneyimi yaşamanızın ve hayalinizi gerçekleştirmenizin önünde engel oluşturuyor. Yüksekten korkuyorsunuz ve bu durum, şehir manzaralarını büyüleyici bir şekilde görmenizi ya da yamaç paraşütü yapmanızı engelliyor. Bu örneklerde de bahsettiğimiz gibi her korkunun, hayatınıza sınırlar çizmenize neden olduğu doğru.. Peki ya bu korkuyu aşmayı başarabilseydiniz?
Bu noktada yapmanız gereken, korkunun hayatınızı nasıl etkilediğini düşünmek. Korkularınızı yendiğinizde hayatınızın daha keyifli bir hale geleceğinden emin olabilirsiniz. İşte bu etki, korkularınızı yenmeniz konusunda size yardımcı olabilir.
Olay ne olursa olsun, düşündüğünüz konu hakkında başarıya giden yol zihninizden geçiyor. Bu yüzden ilk olarak kendinizi korkunuzu yenebileceğinize inandırmalısınız. Evet, bunu yapmak kolay değil; ama kendinize zaman tanımalı, sabretmelisiniz.
Korkularınızın sebeplerinden biri olan kötü senaryoları zihninizden çıkartın ve gözlerinizi kapatıp korkularınız ile yüzleştiğinizi hayal edin. Fakat burada bir kez hayal etmekten bahsetmiyoruz. Sık sık bunu yapmalı ve böylece korkunuzla nasıl baş etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Korkunuza karşı tutumunuzu değiştirmelisiniz.
Yazı boyunca korkunun ne olduğundan, korkunun belirtilerinden ve bu korkulardan kurtulmak için neler yapılabilir üzerine konuştuk. Sahip olduğunuz korkularınız konfor alanınızın dışına çıkmanıza engel oluyorsa korkularınızın üstüne gitmelisiniz. Bu süreçte uzman bir psikolog desteği ile online yardım alabilirseniz bu süreci çok daha kolay atlatabilirsiniz. Doğru bir online psikolog hizmetinden faydalanarak korkunun üstesinden gelebilirsiniz.
Bir yazımızda Korkulardan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı? konusundan bahsettik. Bir önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/surekli-mutsuzluk-ve-aglama-hissi/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler