Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Geleceğiniz için bir kariyer yolculuğu oluştururken, iş görüşmesi stresi bu yolun bir parçası olacaktır. İş görüşmeleri çok önemli ve heyecan verici olsa da bunun beraberinde stres ve kaygıyı getirmesi çok normaldir. Alanınızda ne kadar başarılı olursanız olun eğer stresli bir yapınız var ise başarılı bir iş görüşmesi yapmak, çok endişe verici bir hale gelebiliyor. İş görüşmesi stresi, çok yaygın ve doğal bir duygudur. Bugüne gelene kadar çok çalıştınız ve istediğiniz işi almak için önünüzdeki tek engel iş görüşmesi stresi ile başa çıkmak kalıyor.
İş görüşmesi sırasında sakin kalmanın yolu, stresin normal olduğunu kabullenmek ile başlar. Birçok kişi iş görüşmesi stresi yaşar ve bu çok yaygın bir durumdur. Eğer stresi yönetmenin mümkün olduğunu kendinize her zaman hatırlatırsanız, başa çıkmanız çok daha kolay bir hale gelir. Mutlaka iş görüşmesinden önce o günün planlamasını yapın, stresin üzerine bir de bilinmezlik sizi korkutmasın. İş görüşmesi hazırlığı yapın, online mülakat sorularına bakın, iş görüşmesi kombininizi hazırlayın ve iş görüşmesini başarılı bir şekilde tamamlayacağınızı her zaman kendinize hatırlatın. İş görüşmesi stresi ile nasıl başa çıkılacağı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
İş görüşmesi, kariyer hayatınızın önemli bir dönüm noktasıdır. Bu dönüm noktasının ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduğunuz için vücudunuzda stres ve panik uyandırması oldukça normaldir. İş görüşmesi stresi, aslında bakıldığında herkes için yeni bir deneyimdir. Özellikle, daha önce hiç iş deneyiminiz yoksa ve insan kaynakları ile bir görüşme sağlamadıysanız, bir bilinmezliğin ortasında kalmak stres yönetimini sağlamanızı zorlaştırır. Yeni mezunsanız sizi rahatlatması için internet üzerinden yeni mezun iş görüşmesi soruları gibi aramalar yapabilirsiniz.
Stresin nedenlerine geldiğimizde genellikle ilk neden başarısızlık korkusu oluyor. Eğer iş görüşmesinde başarısız olursanız, kendi alanınızda da istemsizce yetersiz hissetme duygusu yaşanabiliyor. Mesleğe başlamadan iş stresi adeta tavan yapıyor. Görüşme sırasında, kendinizi kanıtlama ihtiyacı duyacağınız için, kendinizi tanıtırken mutlaka sakin olmalı ve doğruları söylemelisiniz. Strese kapılırsanız, kendinizi iyi ifade etme zorunluluğunuzun bilincinde olmak sizi panik atak nöbetleri içine sürükleyebilir ve bütün cümleleriniz birbirine karışır. Bu yüzden konuşurken stres yönetimini sağlamayı unutmayın.
İş görüşmesi stresinin bir diğer nedeni de mülakata hazırlıksız gitmektir. Mülakat stresini yenebilmek ve kendinizi doğru ifade edebilmek için iş görüşmesine gitmeden önce güçlü yönlerinizi mutlaka düşünün ve kafanızda olası bir senaryo yaratın. İş görüşmesine yeterince hazırlanmamak da stres kaynaklı sorunlar yaşamanıza neden olur. Stresin diğer bir nedeni, kariyer ve geçim kaygılarından dolayıdır. İş bulmanın, ekonomik ve kişisel ihtiyaçlar için ne kadar önemli olduğunun hepimiz bilincindeyiz. İş görüşmesi olumlu geçse bile maaş beklentinizin karşılanmaması, stresinizi artıran unsurlar arasında yerini alıyor.
İş görüşmesinde sakin kalmanın ipuçlarından biri, öncelikle gergin ve stresli olduğunuzu kabul etmekle başlıyor. Mülakat stresi, her adayda gerginlik yaratır. Bu çok normal bir durum fakat önemli olan adayların stres ile başa çıkma ve azaltma yöntemleridir. Eğer ön görüşmede soğukkanlılığınızı koruyamazsanız, insan kaynaklarının ilk izlenimi krizle başa çıkamayacağınız yönünde oluyor.
İş görüşmesi stresini azaltmak için iyi hazırlanmalısınız. İş mülakatına gideceğiniz şirketi, görüşmeye gitmeden önce mutlaka araştırın ve hakkında bilgi edinin. Mülakata çağrıldığınız pozisyonun gereksinimlerini ve sorumluluklarını iyice anlayın. “Dışarıda bu kadar aday varken seni niye alalım?” gibi klasikleşmiş İK mülakat sorularının cevaplarını planlayın.
İş görüşmesi stresi ile ne yaparsanız yapın başa çıkamıyorsanız vücudunuzu rahatlatarak işe başlayın. Görüşme sırasında derin nefesler almak, vücudunuzdaki stresi azaltır ve zihninizi sakinleştirir. Herhangi bir soruya yanıt vermeden önce derin bir nefes alın ve sakin bir şekilde cevaplamaya özen gösterin. Bu nefes egzersizleri adayların stres ile başa çıkma yöntemlerinden biridir.
Mülakat sırasında görüşmeden başka hiçbir şeye odaklanmayın. Geçmiş hayatınızda yaptığınız hatalar ancak sizin daha çok gergin hissetmenizi sağlar. Size yöneltilen soruları iyice anlayın, göz temasınızı kesmeyin. Bu yapacağınız davranışlar size ikinci görüşmeyi garantilemenizi sağlar ve stresinizi minimum düzeye indirir.
İş görüşmesi sırasında, beden diliniz görüşme yapan kişiye belli izlenimler verir. Bu yüzden vücut dilinizi çok iyi kullanmalısınız. Dik ve rahat bir duruş, hem kendinize olan güveninizi artırır hem de iş görüşmesi stresini kontrol altına almanıza yardımcı olur. İş görüşmesi tekniklerindeki bir kural ellerinizi kontrol altına almaktan geçer. Kontrolsüzce hareket ettirmek yerine bilinçli hareketler yapmaya özen gösterin. Mülakatta stres ile başa çıkmak için görüşme sırasında küçük bir mola vermek için su içebilirsiniz.
İş görüşmesinde yapılması gereken ve belki de en çok dikkat edilmesi gereken altın kural, soruları yavaş ve düşünerek yanıtlamaktır. “Mülakat sırasında stresle nasıl başa çıkılır?” diye düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli kural işte budur. Bunu yapmak için öncelikle size yöneltilen soruyu dikkatlice dinleyin, net bir şekilde soruyu anlayın.
Anlamadığınız bir yer olursa sormaktan asla çekinmeyin. Soruyu aldıktan sonra hemen yanıt vermek zorunda değilsiniz. Sorunun cevabını durup düşünün, yanıtını zihninizde planlayın ve öyle cevap verin. Böylece iş görüşmesi stresini daha sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz.
Mülakatta stres yönetimini yapmak için olumlu düşünceleri çoğaltmanız gerekmektedir. Pozitif düşüncelerinizi güçlendirmek, iş görüşmesi stresini azaltır ve kendinize olan güveninizi çoğaltır. İş görüşmesini beklerken stresli olduğunuzu hissederseniz, ne kadar yetenekli biri olduğunuzu kendinize hatırlatın. Kendinize, “Bu işi almak için yeterli ve hazırım.” gibi net ve pozitif cümleler kurun.
Kendinize her zaman nazik olmalısınız ve iş görüşmesinin olumlu geçmesinin başarı değil, başarıya giden bir yol olduğunu hatırlatmalısınız. Bu içsel diyaloğunuzu güçlendirmek için yapabileceğiniz mülakat tekniklerinden biridir. Sizin de bir insan olduğunuzu, hatalar yapabileceğinizi ve deneyimlerinizin öğrenmek için önünüzde bir fırsat olduğunu her zaman bilin. İş görüşmeleri olumlu geçen biri mükemmeliyetçi olduğu için değil tam aksine kendine güvenen ve iş görüşmesi stresini yenebildiği için kazanır.
Her şeye rağmen stres ile başa çıkamıyorsanız, stresiniz ciddi boyuttuysa ya da bu durum sizde bir sosyal anksiyete ve depresyon hali gibi sağlık problemlerine yol açıyorsa Mutlu Yaşam’la tanışmak için harika bir fırsat olabilir… Mutlu Yaşam’ın uzman kadrosu iş görüşmesi stresi tamamen ortadan kalkmasa bile stres yaptığınız konular hakkında sizlere uzman desteği sunar.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/kadina-yonelik-siddetin-nedenleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler