Gençlerde Kimlik Bunalımı

Gençlerde Kimlik Bunalımı

Gençlerde kimlik bunalımı, ergenlik dönemlerinde meydana gelen duygusal ve ruhsal açıdan zor zamanlar geçirilmesini ifade etmektedir. Kimlik bunalımı, çelişkili ifadeler, davranışlar, tavırlar, hareketlerin değişmesi ile kendini belli etmektedir.

Kendini olduğu gibi kabul ettirmeye çalışan gençlerin ergenlik dönemlerinde dengesiz davranışları da söz konusudur. Etrafındaki kimseyi beğenmez, herkesle tartışmaya ve kafa tutmaya oldukça açıktır, her zaman haklı olduğunu düşünür ve çoğunlukla karamsardır. Karşı cinse olan ilgisi bu dönemde daha etkilidir. Duygularını çok yoğun yaşar ve her olumsuzlukta içsel karmaşası daha da artar. Ne istediğini tam olarak bilemeyen kararsız tavırlar sergileyen bu gençler bu dönemde özgürlüğüne sürekli vurgu yapabilir. Bu bunalım bazen tanısı çok rahat konulabilirken bazı gençlerde çok kısa bir dönem hafif şekilde de ortaya çıkabilir.

Gençlerde Kimlik Bunalımı, kişilik gelişmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Kimlik oluşumu ile birlikte birey kendini daha özgür hissetmektedir. Dış dünyadan yarattığı kimlik ile birlikte kabul gördüğünü ve benimsendiğini hissetmek ister. Kendi kimliğini tam olarak oluşturamamış kararsız bireylerde bu bir arayışa dönüşür ve ruhsal karmaşaya neden olur. Bu da kimlik bunalımını tetiklemektedir.

Kimlik bunalımı yaşayan gençler kimlik bunalımından kaçmak için farklı yöntemler deneyebilirler. Bulundukları alanı veya ortamı değiştirmek, günü birlik yaşamaya düşkünlük, farklı maceralar deneyimleme arzusu, kendine zarar verme gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. İçinde bulundukları durumda sürekli yaşayarak bir şeylerin yolunda gidebileceği düşüncesine her zaman uzaktırlar. İyiye olan inanç günden güne azalmaktadır.

Kimlik Bunalımı

Gençlerde Kimlik Bunalımı, kimlik karmaşası olarak da ifade edilmektedir. Kimliğin oluşma süreci genellikle 12 ile 15 yaşları arasında başlamakta ve ilerleyen yaşlarda şekil almaktadır. Bu dönemde bireyin yetişme sürecinde birçok faktör etki etmektedir. Bunların başında fizyolojik değişim, karşı cinse duyulan ilgi, yaşıtların durumu, aile etkisi, sosyal ve toplum etkisi bireylerin benlik kavramlarını oluşturmaktadır. Bu süre boyunca kendini yani benliğini keşfetmeye çalışır. Kendisi ve çevresi ile ilgili sürekli sorular sorar ve her an yanıt bulmaya çalışır.

Genç birey; meslek seçimi, nasıl bir insan olması gerektiği, karşı cins ile ilgili ilişkisinin yönü, arkadaşlık ilişkileri gibi konuları sorgular.  Öfkeli, umursamaz ve huysuz davranışlar sergileyebilir. Çevresini gözlemleyerek farklı saç ve giyim tarzları ve müzik türleri deneyimleyebilir. Bu durum aileler için endişe verici olabilir.

Gençlerde kimlik bunalımı, ailesinin ve toplumun gençten beklentileri ile daha da ortaya çıkıp belirginleşebilir. Bir başkasına benzeme fikri kendi benliğini sorgulamasına neden olur. Uyumsuz ilişkiler, kendini tanımlayamama, kuşkucu tavırlar sergileyebilir. Benliğini oluşturmak ve kimliğine yön vermek, karar vermek günümüzde oldukça zordur. Bu durumda kimlik bunalımı yaşama ihtimalini artırmaktadır. Ailesinin sürekli talepkar davranışlar sergilemesi ve proje çocuk haline dönüştürmeleri, kendi istedikleri ve çocuğunun istekleri arasında kalan bir kimliğe neden olur. Aile aslında iyi bir yaşam ve kimlik planlarken aslında bu süreci olumsuz etkileyebilir.

Gençlerde kimlik bunalımı, aynı zamanda toplumsal bir süreçtir. Günümüzde de geçmiş dönemlerde olduğu gibi toplumun kimliğe etkisi oldukça fazladır. Gelecekte de bu durum değişmeyecektir. Kimlik gelişiminin en önemli etkenlerinden biri de kültür etkisidir. İçinde yaşadığı kültüre uyum sağlayamamak bir başka kimlik bunalım sebebidir. Dil, din, ırk, ön yargılı toplum kimlik bunalımının temel nedenleri arasında yer almaktadır. Bireyler toplumdan onay bekleyerek zamanını geçirir. Bu nedenle kendilerini toplumdan soyutlamayı seçerek, yaşıtları ile zaman geçirmezler.

Kimlik Bunalımı Neden Olur?

Gençlerde kimlik bunalımı, birey olma yolunda gerçekleşen geçiş döneminde hayatın akışına karşı bocalama dönemidir. Çözülemeyen konular, sürekli endişe yaşayan ruh hali, tartışma hali gibi konular kimlik bunalımı olarak sınıflandırılabilir. Gençler, kimliğini belirlemek ve hayatına yön verebilmek amacıyla sürekli kendini sorgulamaktadır. Ben kimim? Ben ne yapmalıyım? Gelecekte ne olmalıyım? Benim gerçek kişilik özelliklerim nelerdir? Benim geleceğim nasıl şekillenecek? Ben bu hayatın neresindeyim? genel sorular arasında yer alır. Bu sorular, gencin içinde yaşadığı durum, toplum ve aile hayatına göre değişkenlik gösterebilir. Ama kimlik bunalımı ilk önce ben kimim sorusu ile başlar. Bu sorulara gençler istedikleri yanıtları alamadıklarında bocalama ardından kriz dönemine girebilirler.

Gençlerde kimlik bunalımı, cevaplanamayan her soru üzerine bir inşaat gibi eklenerek bir başka belirsizliği ve kuşkuyu da ekler. Bu durum bunalımın sağlıklı çözüm sürecine girmeden günden güne ilerler. Çözüme kavuşturamadığını düşündüğü her konu için de kendini başarısız kabul eder ve kişilik gelişimini bu süreç olumsuz etkiler. Tutarlı davranışlar sergilememesi ve çevresinden de önemsenmediğini hissettiği durumlarda kimlik bunalımı kişilik bozukluğuna neden olabilir. Aile veya çevre, genci zamanından önce yetişkinlik dönemine girmesi için psikolojik baskı uygularsa bu durum da kimlik bunalımına neden olmaktadır. Kalıcı kimliğin oluşabilmesi kimlik gelişim sürecini sağlıklı tamamlamakla ilgilidir. Bireyselleşme yönünde adım atma cesaretini gösteren gençler desteklenmelidir.

Kimlik Bunalımı İçin Yapılması Gerekenler

Gençlerde Kimlik Bunalımı, belirtileri olması durumunda aileler çocuklarına destek olmalıdır. Profesyonel yardım almaktan çekinmemeli ve bir uzman ile birlikte yapılması gerekenleri planlamalıdır.  Günümüzde bu hizmetleri almak oldukça kolaydır. Gençler kendilerini kanıtlayabileceği veya sorularının cevabını alabileceği alanlara yönelir. Özgüvenli bireylerin yetişmesi bu anlamda oldukça önemlidir. Ailelerin anlayışı elden bırakmaması bu dönemde gencin duygu ve düşüncelerine önem vermesi gereklidir. Empati yapıldığını ve önemsendiğini hisseden gençlerde bu dönem çok daha az etkiyle atlatılabilir.

Sağlıklı bir yetişkinlik dönemine geçiş yapabilmek için bu dönemin çok etkili olduğu unutulmamalıdır. Suçlayıcı, yargılayıcı ve sürekli aşağılayıcı tavırlar gençlere yardımcı olmamakla birlikte bunalım sürecinin daha da uzun sürmesine neden olur ve kalıcı etkiler bırakabilir. Gençlerde kimlik bunalımı farkedilmeyen, dikkat edilmeyen durumlarda ise gencin yaşadıkları ve içinde bulunduğu karmaşa gitgide zorlaşır. Tüm duyguların çok yoğun yaşandığı bu dönem oldukça acı verici olabilir. Yetişkinlik döneminde kararsızlık, cinsel kimlik kararsızlığı, meslek belirsizliği gibi konulara neden olabilir. Hayatın tadını çıkaramayan bireyler mutsuz toplumları oluşturur. Kimlik bunalımı konusunda yetkin bir psikologtan psikolojik danışmanlık alınarak bu konunun önüne geçilebileceği unutulmamalıdır.

Gençlerde kimlik bunalımı belirtileri olduğunu düşündüğünüzde, bu sürecin başarılı bir şekilde atlatılabilmesi amacıyla Online Psikolog hizmetinden yararlanmanız çok iyi olacaktır. Ergen psikologu sizlere süreç boyunca destek olacaktır. Bu dönemin yetişkinlik dönemindeki etkileri göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru ilerlemeyen süreçlerde bu kriz durumu zamanla psikososyal durumlara neden olabilir.

Hayatın en coşku dolu, her şeyin uç noktada yaşandığı, tutku dolu bu döneminde yaşanılan bunalımı aşmak, aile ve sevdiklerinin desteği ile olabilmektedir. Sabır, sevgi, esneklik, doğru ifadelerin kullanılması, iyi bir dinleyici olunması bu dönemin rahat atlatılabilmesi için en önemli rehberlerdir. Psikolog desteği de bu aşamada oldukça önemlidir. Bu hizmete hangi şehirde veya ortamda olursanız olun dijital dünyanın kazandırdıkları ile rahatça ulaşabilirsiniz. Önemli olan gencin kendini rahat hissedeceği bir uzman ile devam etmesi ve bunun için çevresinden de bu desteği aldığını hissedebilmesidir.

Bir önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/sigara-bagimliligi-ile-basa-cikmak/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler