Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Benzer semptomlar gösterdiği için anksiyete ve panik atak farkını anlamak pek çok kişi için zorlayıcıdır. Fakat her iki durumda farklı dinamiklere sahip psikolojik hastalıklar olduğundan, yaşanan rahatsızlığın anlaşılabilmesi adına anksiyete ve panik atak farkını bilmekte yarar vardır. İki rahatsızlık arasındaki en temel fark, panik atağın bir anda meydana gelmesidir. Kişinin iç seyrinde hızlı gelişmese de çoğunlukla panik atak hızlı bir şekilde sonlanır. Anksiyete atakları süreç içerisinde ortaya çıkan ve genellikle panik ataktan çok daha uzun süren ataklardır. Her iki deneyimde de kişi aşırı ve ezici hislerle, karmaşık düşüncelerle baş başa kalır.
Bu benzerliklerin yanı sıra belli başlı farklılıkları da bulunan rahatsızlıkları günlük yaşamın akışında birbirinden ayırmakta güçlük çekebilirsiniz. Yetişkinlik sürecinde yoğunlaşan sorumluluklar arasında kişi kendini dinlemeyi ihmal edebilir ve yaşadığı pek çok sorunu istemsizce göz ardı edebilir. Çeşitli semptom ve ataklarla kendini gösteren bu ihmal halini fark edebilmek ve değiştirmek adına adım atmak için psikolog desteği alabilirsiniz. Mutlu Yaşam yetişkinler için psikolog üzerinden yetişkinlik sürecindeki psikolojik destek ihtiyacı ile alakalı daha detaylı bilgi sahibi olabilir, Mutlu Yaşam’ın uzman kadrosuyla online psikolog desteği alabilirsiniz.
Klinik olarak resmi bir terim olmayan bu isim, atağı geçiren kişilerin kendilerini ifade ederken kullandıkları yaygın bir ifadedir. Anksiyete atağı terimi, uzun süreli ve yoğun olarak kaygıya maruz kalan kişilerin yaşadığı sıkışıklık hissini ifade ederken kullanılır. Yoğun kaygının yanı sıra çok daha ezici ve yıpratıcı hisler barındırır. Panik atak kadar şiddetli bir durumu ifade etmez. Bu atakların bilinen kesin bir nedeni olmamakla birlikte kişinin yaşadığı bazı durumların tetikleyici zemin hazırladığı düşünülür. Kişi algıladığı bir tehdide karşı tepki verirken, yönetemediği bir kaygıyla ya da durumla baş başayken bu tepkiyi gösterebilir. Bazı kişiler sebebi bilinmeyen bir tehdidin sonucunda kaygıya kapılabilirler.
Örneğin; geceleri karanlık bir sokakta yürürken tedirgin hissetmek, uyumak için yatağa uzandıktan sonra kalkıp tüm kilitleri kontrol etmek bunlara örnek olarak verilebilir. Bu ya da benzer durumlarda anksiyete atağı geçirmek, kişinin belirli bir tehlikeye karşı takındığı tutum değil, kötü bir olayın gerçekleşme olasılığına bağlı olarak yaşadığı endişe ve tedirginlik halidir. Anksiyete ve panik atak farkını anlamak, yaşadığınız sürecin zorluklarını minimal düzeylere indirmek için online psikolog desteği alabilirsiniz.
Anksiyete ve panik atak farkını anlamak için tetikleyicilerine ya da belirtilerine bakabilirsiniz. Yoğun kaygıya bağlı olarak gelişen obsesif kompulsif bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, türlü fobiler bu atakların yaşanmasında önemli rol oynar. Ayrıca, kişi beklenmedik bir duruma ya da hazır hissetmediği bir ana karşı da endişe nöbeti yaşayabilir. Bu özel durumlarda kişinin kaygı düzeyi normal düzeyin ötesine geçer ve kaygı atağı yaşanmasına sebep olabilir.
Medeni durum değişiklikleri, iş değişikliği, ebeveyn olmak, finansal açıdan zorluk yaşamak, aile üyesinin ya da bir arkadaşın vefatı, iş ve okul stresi, hayatın gidişatını etkileyecek bir hastalık teşhisi konulması gibi özel durumlar kaygı atağı yaşamanıza sebep olabilir. Travmatik olaylar ve kronik stres de tetikleyiciler arasında sayılabilir. Madde kullanımı, alkol tüketimi aşırı kafein tüketimi de bazı insanlarda aşırı dozda kaygıya sebep olabilir. Kendi tetikleyicilerinizin farkına varmak ve kontrol altına almayı denemek için psikolojik destek alabilirsiniz.
Anksiyete atağı hem fiziksel hem de zihinsel belirtiler gösterir. Endişe hali, konsantre olmakta zorlanmak, aşırı sinirlilik hali, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, ağızda kuruluk, göğüs ağrısı ve artan kalp atışı, terlemek, boğazda sıkışma hissi, baş dönmesi, karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler anksiyete atağı sırasında görülebilir. Anksiyete ve panik atak farkı hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız yaşadığınız durumun ayırdına varmanızı kolaylaştırır.
Panik atağın tanınması anksiyete atağına nazaran daha kolaydır. Panik atak hakkında klinik bir fikir birliği bulunur. Belirgin bir neden veyahut gerçek bir tehlike durumu olmaksızın şiddetli fiziksel tepkileri tetikleyen ani korkma hali panik atak olarak tanımlanır. Anksiyete ataklarında görülen tetikleyici sebepler panik atak için de geçerlidir ancak panik atağı araba kullanmak gibi günlük eylemler de tetikleyebilir. Anksiyete ve panik atak farkını panik atağın yüksek şiddetli korku halinden anlayabilirsiniz. Panik atak, herkesin hayatında birkaç kez deneyimleyebileceği bir korkma halidir. Tekrarlar halinde gerçekleşmesi panik bozukluğa sebep olur.
Panik ataklarınız kendini tekrarlar hale geldiyse günlük yaşantınız sekteye uğrayabilir. Uzman yardımı alarak panik bozukluğu anlamak ve yönetmek kolaylaşabilir. Mekândan bağımsız olarak online destek alabilirsiniz. Travmatik olaylar, kazalar, ani ölümler, bir ölüm anına tanık olmak gibi durumlar kişide panik bozukluğa sebep olabilir. Anksiyete ve panik atak farkını anlamak için ölüm örneğinden yola çıkabilirsiniz. Anksiyete, kaygıyı merkeze alır ve hissi sürece yayar. Panik atak ve buna bağlı olarak gelişen panik bozuklukta merkezde korku vardır ve hisler sıçrama olarak meydana gelir.
Anksiyete ve panik atak farkı temel olarak panik atağın semptomları ile anlaşılır. Hem zihinsel hem de fiziksel belirtiler gösteren panik atakta aşırı korku hali hakimdir. Kişi ayrılık korkusu, ölüm korkusu, kontrolünü kaybetme korkusu gibi pek çok korkuyu bir arada yaşar. Kişi bu iç basınca bağlı olarak bünyesinde kalp çarpıntısı, hızlı kalp atışı, nefes darlığı, terleme, göğüs ağrısı, baygınlık, baş dönmesi, ağız kuruluğu gibi belirtiler gösterir. Anksiyete ve panik atağı psikolojik destek alarak kontrol altına alabilirsiniz. Yaşam tarzınızda uygulayacağınız bazı değişikliklerle kendinizi sakinleştirme konusunda daha yetkin olabilirsiniz.
Anksiyete ve panik atak farkını öğrendikten sonra ilk adım olarak düzenli terapiye başlayabilirsiniz. Atak anlarında kendinize geçici bir durumla karşı karşıya olduğunuzu söylemelisiniz. Sonsuza kadar sürmeyeceği gerçeğini tekrar etmelisiniz. 4 saniyede derin nefes alıp 7 saniye tutup 8 saniyede sakince vermeye çalışmalısınız. Bu egzersiz gibi pek çok nefes egzersizi yaşadığınız anın şiddetini azaltmanıza yardımcı olacaktır. Endişenizle konuşarak kendinizi rahatlatmayı deneyebilirsiniz. Düzenli olarak meditasyon ve yoga yapabilirsiniz. Kendinizi sevdiğiniz bir alanda, doğada hayal ederek günlük aktivitelerinizi yapmaya devam ettiğinizi düşünebilirsiniz.
İki atak arasındaki ilk fark görünümleridir. Anksiyete atağı yavaşça başlar ve zamanla artar. Panik atak spontane gelişir ve bir anda şiddetini artırabilir. İlk kez panik atak geçiren kişiler kalp krizi geçirdiklerini düşünebilir. Her iki durumda da fiziksel olarak baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı, mide bulantısı, terleme, titreme gibi benzer etkiler gözlenir. Panik ataklar birkaç saniye ile 15 dakika arasında değişiklik gösterirken anksiyete atakları birkaç dakikadan birkaç güne kadar uzayabilir. Bir atak geçirdikten sonra ne yaşadığınızın ayırdına varmak için uzman desteğine başvurmalısınız. Mutlu Yaşam’ın uzman kadrosu ve online terapi desteği ile problemin hayatınızın her alanına kanalize olmasının önüne geçebilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/narsist-ebeveynle-buyudugunuzu-nasil-anlarsiniz/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler