İş Yerinde 8 Temel Ruh Hali: Çalışma Psikolojisi

İş Yerinde 8 Temel Ruh Hali: Çalışma Psikolojisi

Sektör fark etmeksizin iş yerinde başarılı performans sergilemek adına sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak son derece önemlidir. Çalışma psikolojisine dikkat ederek iş performansınızı yükseltebilir ve sağlıklı bir ruh haline sahip olabilirsiniz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken ilk nokta kişinin psikolojik durumudur.

İş yerinde başarılı olmak, motivasyonu korumak ya da sağlıklı bir atmosfer yaratmanın temelinde sağlam bir çalışma psikolojisi yer alır. Bu durum hem iş dünyasının getirdiği stresi kaldırabilmek hem de kişinin motive bir şekilde çalışmasını sağlamak adına önemlidir. Sizler de iş yerinde benimsenebilecek olan 8 temel ruh halini göz önünde bulundurarak çalışma psikolojinizi koruyabilir ve verimli bir şekilde faaliyet gerçekleştirebilirsiniz. İş psikolojisi nedir, nasıl korunur ve iş yerindeki 8 temel ruh hali hakkındaki tüm bilgilere içeriğimizin detaylarından ulaşabilirsiniz!

Çalışma Psikolojisi Nedir?

Çalışma Psikolojisi Nedir?

Psikolojide çalışma psikolojisi, iş ortamındaki bireylerin ruh hallerini inceleyen bilim dalına verilen isimdir. İlgili alan, bireylerin çalışma motivasyonunu korumak, performanslarını artırmak ve iş tatminini gerçekleştirmek adına önemlidir. Hem çalışan psikolojisini korumak hem de memnuniyetlerini sağlamak amacıyla benimsenebilecek olan bu yöntemlerin iş hayatında göz önünde bulundurulması gerekir.

İş yerinden ve gerçekleştirilen faaliyetlerden tatmin olmak da bu alanın bir parçasıdır. İş tatmini, bireylerin işlerinden memnuniyet derecelerini ve ne kadar değerli hissettiklerini belirleyi sağlar. Stres yönetimiyle de alakalı olan bu durum, bireylerin performansını artırmalarını sağlarken iş değiştirme oranlarının da azalmasına yardımcı olur.

Çalışanlarınızı Tanımanız Mümkün Müdür?

İşverenler için çalışanlarını tanımak ve beklentilerini net bir şekilde gözlemleyebilmek son derece mühim bir konudur. Söz konusu aşamada işverenlerin çalışanlarını daha iyi tanımalarını sağlayacak pek çok yöntemden bahsedilebilir. İşe alım sürecinde psikolojik değerlendirmenin önemini vurgulayan bu yaklaşımda çalışanlarınızı daha iyi tanımanız adına izleyebileceğiniz yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Düzenli geri bildirim gerçekleştirmek, bireylerin tükenmişlik sendromu yaşamalarını önlemek ve onları daha yakından tanımak adına son derece önemlidir. Kısa süreli toplantılar gerçekleştirerek çalışanlarınızın beklentilerini öğrenebilirsiniz. Motivasyon kaynakları hakkında bilgi sahibi olabilir, daha iyi performans göstermelerini sağlayacak ipuçlarını yakalayabilirsiniz.
  • Anket ve değerlendirme formları da çalışanlarınızı daha iyi tanımanızı sağlayabilir. İşe gitmek istememe psikolojisine sahip olan bireylerden, performansı olumsuz etkileyen durumlara kadar pek çok konu hakkında anketler aracılığıyla bilgi sahibi olabilirsiniz. İsimsiz anketlerle çalışanlarınızın şikayetçi olduğu konular hakkında kesin sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer alan iki yöntemi deneyerek hem açık iletişim kurabilir hem de çalışanlarınızın kendini özgürce ifade etmelerine fırsat tanıyabilirsiniz. Personelinizin çalışma psikolojisini anlamak adına işveren olarak online psikolog desteği alabilirsiniz. Diğer yandan çalışansanız ve ruh halinizi ölçümlemek istiyorsanız, Mutlu Yaşam’ın sunduğu profesyonel bireysel terapi hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Çalışma Psikolojisinde Öne Çıkan Ruh Halleri

Çalışma Psikolojisinde Öne Çıkan Ruh Halleri

İş pozisyonu veya sektörü fark etmeksizin bireyler profesyonel hayatta pek çok ruh haline sahip olabilirler. Bu durum bazı kişileri pozitif bazılarını ise negatif yönde etkileyebilir. Çalışma psikolojisinde öne çıkan ruh hallerini bilmek, hem işverenlerin daha iyi değerlendirme yapmalarını sağlar hem de kişilerin bireysel ruh hallerini gözlemleyebilmelerine yardımcı olur. Yeni işe başlama psikolojisinin yanı sıra profesyonel hayatta karşılaşılabilecek olan diğer ruh halleri hakkında bilgi sahibi olarak daha kesin sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bu ruh halleri özetle aşağıdaki gibidir:

  1. Rekabetçi Ruhlar
  2. Keyifli Ruhlar
  3. Dikkat Çekme Uzmanları
  4. Toplumsal Değişim Elçileri
  5. Kendini Geliştiren Gelecek Yatırımcıları
  6. Bilinçlilik Peşindekiler
  7. Uyum ve Denge Arayışında Olanlar
  8. Grup Dinamiklerinin Parçası Olanlar

1. Rekabetçi Ruhlar

Profesyonel yaşamda sıkça karşılaşılan rekabetçi ruhlara pek çok kişi aşinadır. Başarıyı artırmak ve işi daha verimli bir hale getirmek adına önemli olan bu çalışma psikolojisi, bireylerin kendini geliştirmelerine de yardımcı olur. Rekabetten hoşlanan bu kişiler, hedeflerine ulaşmak adına büyük bir çaba gösterirler. Sahip oldukları motivasyon, imposter sahtekar sendromu gibi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma risklerini düşürür. İş hayatına dinamizm ve enerji getirirler. Böylece aynı ortamda yer alan diğer bireylerin de motivasyonuna katkıda bulunarak daha aktif bir performans göstermelerine yardımcı olurlar.

2. Keyifli Ruhlar

Keyifli ruhlar, iş ortamında çalışma psikolojisini olumlu yönde etkilerler. Ortama neşe katan bu kişiler, pozitif etkileşim adına oldukça önemli bir yere sahiptirler. Personel psikolojisini olumlu yönde etkileyen ve kişiler arasındaki iletişimi güçlendirmeyi sağlayan bu ruh halinin iş yerine yayılması gerçekleştirilen faaliyetlerden alınan verimin artmasına yardımcı olur.

3. Dikkat Çekme Uzmanları

İş ortamlarında karşılaşılan bir diğer çalışma psikolojisi ise dikkat çekme uzmanlarıdır. Kendilerini öne çıkarmak adına çalışan bu kişiler, yaptıkları işlerde fark edilmek isterler. Her bir adımlarını gözler önüne sermek isteme gayesi duyan bireyler, sektörde bağlantılar kurmaya dikkat ederler. Meslektaşları ile sıklıkla iletişim kurarak ağlarını güçlendirmek ve kendilerini daha görünür kılabilmek adına faaliyette bulunurlar.

4. Toplumsal Değişim Elçileri 

Toplumsal değişim elçileri, profesyonel iş yaşantısında pozisyonları her ne olursa olsun olumlu dönüşümler gerçekleştirmeyi hedeflerler. Sosyal sorumluluk projeleri, sürdürülebilirlik çalışmaları ve eşitlik hakkında sıklıkla faaliyette bulunan bu bireyler, çeşitli projelerde aktif olarak yer alabilirler. İnovatif çözümler geliştirme ve çalışan-lider konumundaki kişilerin desteğini almak adına pek çok alanda faaliyette bulunurlar. Sürdürülebilir faaliyetlerlerde bulunmaları ve karşılığında değişim yarattıklarını görmeleri bu kişilerin çalışma psikolojisi üzerinde olumlu etkiler bırakır.

5. Kendini Geliştiren Gelecek Yatırımcıları

Profesyonel iş hayatında kendini geliştiren gelecek yatırımcıları, sürekli öğrenme ve gelişim odaklı faaliyetlerde bulunurlar. Kariyerlerini en iyi şekilde inşa etmeye çalışan bu kişiler, yeni beceriler kazanmak adına çalışırlar. Sektörel trendleri takip eder ve profesyonel ağlarını en iyi şekilde kurmak için çeşitli organizasyonlara katılım gerçekleştirirler. İş hayatını olumlu yönde etkilemeleri personelden alınan verimin artmasını sağlar. Bu nedenle ilgili bireylerin son derece olumlu bir çalışma psikolojisine sahip oldukları söylenebilir.

6. Bilinçlilik Peşindekiler

Kurumsal hayatta bilinçlilik peşindekiler olarak adlandırılan bu ruh hali bireylerin farkındalık seviyelerinin yüksek olduğu anlamına gelir. Bu kişiler, etik değerleri göz önünde bulundurarak faaliyet gerçekleştirirler. Çalışma ortamında, karar alma süreçlerinde ve toplantılarda hem bireysel hem de toplumsal çıkarları gözetirler. Bilinçli bir şekilde karar almaya çalışmaları iş yerinde kuşak çatışması yaşamalarına neden olabilir. İş yerinde bulunan bireylerin çalışma psikolojisinin pozitif etkilenmesi adına son derece önemli bir ruh hali olduğunu söylemek mümkündür.

7. Uyum ve Denge Arayışında Olanlar

Uyum ve denge arayışında olanlar, iş yaşantısında ölçülü faaliyetlerin gerçekleştirilmesine odaklanırlar. Hem kişisel dengeyi korumak ve profesyonel faaliyetleri en iyi şekilde yerine getirmek adına son derece önemli bir yere sahiptirler. Uyum ve dengeyi ön plana çıkaran bu kişiler, günlük hayatlarında da ölçülülüğe dikkat ederler. Söz konusu tutum iş hayatında kontrollü ilişkilerin sürdürülmesini sağlar.

8. Grup Dinamiklerinin Parçası Olanlar

İş yaşantısında öne çıkan bir diğer ruh hali ise grup dinamiklerinin bir parçası olmalarıdır. Çalışma psikolojisinin yanı sıra personeller arasında iletişimi güçlü tutan bu ruh hali, iş birliğini artırır. Söz konusu ruh haline sahip bireyler, iş birliğine, stres yönetimine ve dengeye önem verirler. Sağlıklı iletişim kurmaya yardımcı olmaları sebebiyle mutlu ve huzurlu bir iş ortamının oluşmasına yardımcı olurlar.

Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/is-ve-yasam-dengesi-nasil-kurulur/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler