Fiziksel Aktivitenin Psikoloji Üzerindeki Etkileri

Fiziksel Aktivitenin Psikoloji Üzerindeki Etkileri

Yaşama şekline, çatışma stilleri yön verir. Tarım odaklı çalışan kişiler köy ve taşralarda ikamet ederken hizmet sektöründe çalışan kişiler ise büyük şehirlerde yaşarlar. Özellikle metropoller, çalışma şartlarının yoğun ve zorlu olduğu yerlerdir.

Kişi, günlük hayatın koşuşturmasında yoğun bir iş stresi yaşayabilir. Tüm bu koşuşturmalara kişisel sorunlar ve toplumsal meseleler de eklenince stresin şiddeti artar. Stresle başa çıkmanın en önemli yollarından biri, fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Pek çok sağlık sorununa sebep olduğu bilinen stresin hayatınızdaki etkisini azaltmak için psikolojik destek alabilir, fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkilerini öğrenerek yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Stresin İnsan Vücuduna Etkileri

Stres yaşadığınız anlarda sinir sisteminiz adrenalin, noradrenalin ve kortizol gibi hormonlar salgılayarak vücudunuzu uyarır. Bu hormonların salgılanması uzun vadede çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Bu duruma ek olarak stres, kişinin zihinsel sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Şiddetli bir şekilde yaşanan stres, başta kaygı bozukluğu olmak üzere pek çok mental sorunun ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Günlük hayatta birçok strese maruz kalabilirsiniz. Sağlıklı bir zihin yapısına sahip olmak için stres seviyenizin düşmesi gerekir. Stres seviyenizi düşürmek için pek çok yol bulunur. Uzman psikologlar, stresle başa çıkmak ve yaşamınızı sağlıklı bir psikoloji ile sürdürmek için sağlıklı beslenme, meditasyon ve spor gibi fiziksel temeli olan aktivitelere ağırlık vermeniz gerektiğini söylerler. Hem zihinsel hem de fiziksel sağlık için gerekli olan fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkileri nelerdir?

Fiziksel Aktivitenin Psikoloji Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkilerini anlamak ve uygulamak için ilk olarak ruhsal sağlığın kıymetini bilmek gerekir. Ruh sağlığın hayatınızdaki etkisini anladıktan sonra fiziksel aktivite düzeni oluşturmak için gerekli olan motivasyonu da daha kolay sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı bir zihne sahip olduğunuzda yaşadığınız deneyimleri anlama, duygularınızla iletişim hâlinde olma ve yaşamla uyum sağlama gibi pek çok yetiyi geliştirebilirsiniz. Yüksek kaliteli ruh sağlığı, olayları yorumlama şeklinize ve doğrudan anlamlandırma sürecinize etki eder. Bu durum üretkenliğinizi artırır ve yaşamdan aldığınız keyif artar. Zihinsel olarak sağlıklı olmak hem kendiniz hakkında barındırdığınız hisleri hem de çevrenizle kurduğunuz etkileşimi etkiler.

Fiziksel Olarak Aktif Olmanın Mutlulukla İlişkisi

Fiziksel olarak aktif bir birey olmak, sağlıklı bir zihnin ilk adımıdır. Belirli aralıklarla egzersiz yapmak tansiyon, diyabet ve kalp gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır. Fiziksel aktivitenin faydaları bununla da sınırlı kalmaz. Aktif geçen bir yaşam, mutluluk hormonlarının salgılanmasına da yardımcı olur. Dopamin, serotonin, oksitosin ve endorfin gibi sıralanabilen mutluluk hormonları kendinizi daha iyi hissetmenize olanak sağlar. Ayrıca bu hormonlar sayesinde daha iyi konsantre olabilir ve daha konforlu uyuyabilirsiniz.

Fiziksel Aktivite Edinmek

Fiziksel olarak aktif olmaya dair yanılgılar bulunur. Fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmeniz için maraton koşucusu olmak ya da spor salonlarında saatler geçirmek gerekmez. Fiziksel aktivite herkesin kendi vücuduna, gücüne, vaktine ve ilgisine göre belirlenebilir. Fiziksel olarak aktif olmak demek, vücudunuzun hareket etmesi ve kaslarınızın düzenli olarak çalışması anlamına gelir. Yürümek, koşmak, yoga yapmak, dans etmek, temizlik yapmak ve bahçe düzenlemek gibi etkinlikler de fiziksel aktiviteye dâhildir.

Fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkileri ile ilgili yapılan araştırmalar, düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin, egzersiz yapmayan kişilere oranla gün içerisinde kendilerini daha iyi hissettikleri verisini ortaya koyar. Ev işleri yapmak ve çocuk bakmak gibi temel işlerden bisiklete binmek ve yüzmek gibi spor faaliyetlerine kadar her türlü hareketin değerlendirilmeye alındığı araştırmalarda elde edilen verilere göre;

  • Düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin ruh sağlıkları sorulduğunda çoğunlukla olumlu cevaplar alındığı,
  • Bu kişiler arasında takım sporları, fitness, bisiklet, aerobik ve yoga gibi sporları tercih eden kişilerin en güçlü etkiyi elde ettikleri görüldü.

Fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkilerini birçok insan kabul etse de fiziksel aktivite edinme konusunda yeterli motivasyonu sağlayamayabiliyorlar. Online psikolog desteği alarak sorunlarınızı tespit edebilir, bu sorunlar dâhilinde gerçekleştirebileceğiniz zihinsel ve fiziksel aktivitelerden haberdar olabilirsiniz.

Fiziksel Aktivitenin Psikoloji Üzerindeki Etkileri ve Psikolojik Rahatsızlıklarla İlgisi

Belirli aralıklarla egzersiz yapan kişiler, gün içerisinde kendilerini daha enerjik hissederler. Besinlerle vücuduna topladığı enerjiyi hareket ederek atan kişi, geceleri daha rahat uyur. Konforlu bir uykunun getirdiği dinginlik sayesinde yaşamı ve hayatın kendisi hakkında daha pozitif hisler besler.

Düzenli fiziksel aktivite pek çok yaygın sağlık sorunu için destekleyici bir tedavi olarak görülür. Belirli aralıklarla egzersiz yapmak depresyon, anksiyete bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu üzerinde olumlu etki gösterir. Tüm bunlara ek olarak kişinin stres seviyesi azalır, hafızası gelişir.

Fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkilerinden bir diğeri de daha iyi uyumanıza ve daha iyi hissetmenize olanak sağlamasıdır. Az miktarda yapılan egzersiz bile günlük hayatın seyrini değiştirebilir. Yaşınız ya da zinde olup olmadığınız fark etmeksizin zihinsel sorunlarla başa çıkmak, bakış açınızı değiştirmek ve enerjinizi yükseltmek için egzersizi bir araç olarak kullanabilirsiniz. Egzersizi bir araç olarak kullanmayı öğrenmek için online psikolog desteği alabilir, yaşantınızı rutinlerinizle sağlıklı hâle getirebilirsiniz.

5 Maddede Fiziksel Aktivitenin Psikoloji Üzerindeki Etkileri

Fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkileri beş madde etrafında toplanabilir.

  • Odaklanmayı Hızlandırır ve Hafızayı Geliştirir

Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak endorfin salınımını çoğaltır. Bu da kendinizi daha zinde hissetmenizi ve daha rahat odaklanmanızı sağlar. Ayrıca egzersiz, yeni beyin hücrelerinin büyümesini uyardığından beyin hücrelerinde yaşla birlikte meydana gelen düşüşün önlenmesine destek olur.

  • Özgüven Oluşturur ve Özgüveni Artırır

Fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkilerinden biri de kişinin özgüvenini artırmasıdır. Eğer kişi yeterli özgüvene sahip değilse düzenli egzersiz yaparak özgüven kazanabilir. Aktif bir yaşam ruha, zihne ve bedene yapılan yatırımdır. Düzenli hareket etmeyi alışkanlık hâline getirmeye başladığınızda özdeğer duygunuz gelişir ve kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz.

Düzenli egzersiz, görünüşünüzün şekillenmesini de sağladığından aynaya baktığınızda fit bir görüntü ile karşılaşmak sizi memnun edebilir. Kendinize koyduğunuz egzersiz hedeflerinizi tamamladığınızda kendinizi daha başarılı hissedersiniz; bu da özgüveninizin artmasını sağlar.

  • Daha Konforlu Uyumanıza Yardımcı Olur

Gün içerisinde, özellikle sabah saatlerinde ya da öğleden sonra yapacağınız egzersizler, kısa süreli bile olsa uykunuzu düzenleyebilir. Egzersiz rutinleri beden sağlığının iyileşmesine destek olduğundan uyku kalitesini de artırır. Günün erken saatlerinde oluşturulan egzersiz rutini, güne daha erken başlamanız için sizi motive edebilir. Akşam ve gece saatlerinde egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız meditasyon ya da yoga gibi rahatlatıcı egzersizleri deneyebilirsiniz. Akşam saatlerinde yapılan yoğun ve yorucu antrenmanlar, herkes için aynı etkiyi yaratmayabilir.

  • Daha Enerjik Hissetmenizi Sağlar

Haftada birkaç kez kalp atışınızı artırırsanız daha fazla hareket etme olanağı elde edersiniz. Uzun bir rutin oluşturmak sizin için zorlayıcı geliyorsa günlük olarak birkaç dakika süren egzersizlerle hareket etme sürecinize başlayabilirsiniz. Kendinizi iyi hissettiğiniz ölçüde egzersiz sürenizi artırabilirsiniz. Kronik bir rahatsızlığa sahipseniz spor planı yapmadan önce muhakkak bir doktordan tavsiye almalısınız.

  • Stres Seviyenizi Düşürür

Fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkileri arasında en önemlilerinden biri stresin azalmasıdır. Fiziksel aktivite kalp atışını hızlandırır, norepinefrin gibi nörohormonların üretimini uyarır ve stresin vücutta sebep olduğu hasarı tersine çevirebilir. Böylece ruh ve zihin hem iyileşir hem de berraklaşır. Fiziksel aktivite, vücudun merkezini ve sempatik sinir sistemini etkileşim hâlinde olmaya iter. Bu da vücudun strese tepki verme yeteneğinin gelişmesini sağlar.

Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/sonbahar-depresyonu-belirtileri/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler