Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
İnsan yaşamına sosyalleşerek başlar. Ailesi ile kurduğu ilk iletişimin ardından okul, sosyal çevre, profesyonel yaşam gibi çeşitli alanlarda sosyalleşmeyi sürdürür. Her iletişim kendi içinde özeldir ve farklı dinamikler barındırır. Aile ve arkadaş ilişkilerinin yanı sıra insanı yoğun duygusal süreçler yaşatan özel ilişkiler de vardır. İnsanlar duygu, düşünce ve beğenileri ile uyuşan ve rahatlıkla anlaşabildiği kişilerle özel ilişkiler kurar. Özel ilişkiler kişinin mahrem alanına da giren yakınlıklardır. Bu sebeple kişinin kendi sınırlarını koruyarak hareket edebilmesi gerekir.
Özel ilişkilerin başlangıç aşamalarında kişi yoğun ve coşkulu duygular içerisinde yaşanan iletişim problemlerini fark edemeyebilir. İletişim problemleri her ilişkide olabilir ancak çözüme kavuşturulması ve sağlıklı bir bağlamda ilerlemesi gerekir. Çözüm ile sonlanmayan her sorun psikolojik flört şiddetine kapı aralayabilir. İletişimde yaşanan şiddetli geçimsizlik hali kişinin düşüncelerini toparlayamamasına sebep olabilir. Psikolojik destek alarak yaşadığınız süreçlere dair objektif bakış açıları geliştirebilirsiniz. Mutlu Yaşam’ın uzman kadrosuyla online psikolog desteği alabilirsiniz.
Flört, özel ilişkilerin başlangıç ve oluşma evresini oluşturan süreçtir. Flört sürecinde ilişkinin temelleri ne kadar sağlıklı atılırsa ilişkinin ilerleyen sürecinde de sağlıklı iletişim kurmak o denli mümkün olur. Psikolojik flört şiddeti, ilişki içinde partnerlerden birinin diğerine karşı uyguladığı duygusal, cinsel, sosyal ve fiziksel baskının tümüne verilen isimdir. Romantik yakın ilişki şiddetinin bir alt türü olan flört şiddeti, hem ilişki sırasında hem de ilişki sonrasında gözlemlenebilir. İçinde mutlu hissetmediğiniz bir ilişkiyi hemen sonlandırmanız duygusal dengenizi koruyabilmeniz adına oldukça önemlidir.
Psikolojik flört şiddeti, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan şiddet türlerinden biridir. Eril düşüncenin egemen olduğu toplumlarda kadına yönelik şiddetle sıklıkla karşılaşılır. Flört şiddeti her yaşta görülebildiği gibi en yoğun olarak yaşandığı dönem 16- 24 yaş aralığıdır. Flört şiddeti ilişki içerisinde ufak hamlelerle başlayarak zaman içerisinde artar. Kavga anında aşağılayıcı sözler kullanmak, her anını kontrol etmek, kıyafetlere karışmak gibi davranışlar flört şiddetinin bir parçasıdır ve kabul edilmemelidir.
Psikolojik flört şiddeti 6 farklı şekilde görülür. İlki toplumsal cinsiyet temelli şiddettir.
Toplumsal rollerin cinsiyet üzerinden belirlendiği toplumlarda kadın ve erkek iki karşıt kavram olarak tanımlanır. Erkek gücü, iktidarı, kontrol etmeyi simgelerken; kadın itaati, zayıflığı, boyun eğmeyi simgeler. Bu düşüncenin baskın olduğu ülkelerde özel ilişkilerde güç savaşı oluşur. Çiftler içerisinde aşırı sahiplenme, kontrol altına alma, kıskançlık, duygusal ve fiziksel olarak zarar verme gibi durumlar görülür. Bu durumlar normalleştirilir ve hem yaşayan kişinin hem de gelecek neslin kabul etmesi beklenir.
İkinci flört şiddeti türü duygusal ya da sözel şiddet olarak ifade edilir. Fiziksel şiddet kişinin vücuduna zuhur ettiğinden çok hızlı fark edilir. Fakat aynı durum duygusal şiddet için geçerli değildir. Duygusal şiddeti anlamak ve buna tepki vermek daha güç olduğundan etkileri daha kalıcı olabilir. Kişi uzun süre yaşadığı duygusal şiddetin etkisinde kalabilir. Peki, duygusal şiddetin göstergeleri nelerdir?
Psikolojik flört şiddeti uygulayan kişi karşındaki sürekli olumsuz eleştirerek, isim takarak, aşağılayarak, hakaret ya da küfür ederek, kalabalık içerisinde küçük düşürücü söz ya da tavır sergileyerek karşısındakinin duygularını incitir.
Karşısındaki kişinin giyimine, eşyalarına, davranışlarına müdahale etmek sıklıkla yapılan duygusal şiddet tutumlarındandır. Flört şiddeti uygulayan kişi bunu çoğu kez sevgi adı altında yaptığından fark etmesi zaman alabilir. Karşısındaki kişinin sosyal çevresine karışmak, onu kısıtlamak, başka insanlarla iletişime geçmesini engellemek flört şiddetidir ve kişinin yalnızlaşmasına sebep olur. Sevgi ve kıskançlık gibi konular flört şiddetinde sıklıkla bahane olarak öne sürülür.
Flört şiddeti uygulayan biri öfkeli bir anında kendinin ya da partnerinin sevdiği eşyalara zarar verebilir. Karşısındaki kişiyi korkutabilir, hapsedebilir. Yaralama, ölme, öldürme gibi durumlarla tehdit edebilir. Duygusal flört şiddetine maruz kalan ve tehdit edilen kişi hem psikolojik destek almalı hem de kolluk kuvvetlerine başvurmalıdır.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatın her alanında internetin etkileri görülür hale geldi. Bilgiye ulaşımın hızlanması ve kolaylaşması hayatı pratik kılsa da aynı oranda kişiye ve kişinin özel yaşantısına da ulaşımın kolaylaşması insan ilişkilerinde çeşitli problemlere sebep olabilir. Örneğin; sık sık aramak ve sürekli mesaj göndermek rahatsızlık edici olabilir. Bunun sanal şiddet boyutuna ulaşması halinde kişi için bezdirici olabilir. Günlük yaşamdaki aktiviteleri aksayabilir. Kişinin sosyal mecralardaki paylaşımlarına ve fotoğraflarına karışılması sanal şiddettir. Paylaşılan içeriklerin altına tehdit içerikli yorumlar yazılması, sosyal medya hesaplarının şifrelerinin istemesi, cinsel içerikli fotoğraf ya da video paylaşmaya zorlanması sanal şiddettir.
Flört şiddeti konusunda en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi İngilizce stalking olarak ifade edilen ısrarla takip etmek, musallat olmak durumudur. Hayır cevabını kabul etmeyen ve sınırlandırmaya çalışan partner gidilen mekanlardan, görüşülen kişilere kadar her detayın peşine düşer. Sanal yollardan ya da fiziksel olarak kişisel alanı ihlal eder, haklarınızı kısıtlar, tehdit eder ve kışkırtarak şiddet uygular.
Fiziksel flört şiddeti karşı tarafın istemediği ve kabul etmediği her türlü teması kapsar. Fiziksel güç ve zorlamaya dayalı tüm davranışlar fiziksel şiddettir. Örneğin; itme, sarsma, tokat, tekme atma, ısırma, alkol ya da uyarıcı madde kullanımına zorlama fiziksel şiddetin kapsamındadır.
Özel ilişkilerde cinselliğe dair istek ve beklentiler açıkça konuşulmalı ve düşünceler ifade edilmelidir. Kişinin herhangi bir cinsel tutuma zorlanması cinsel şiddettir. Başka insanlarla kıyaslayarak ya da duygusal baskı kurarak onay almaya zorlanması cinsel şiddettir. Kişiyi utandırmak, taciz etmek, cinsel birlikteliğe zorlamak, cinsel birliktelik esnasında çeşitli fantezilere zorlamak, doğum kontrol yöntemlerini kullanmasını engellemek cinsel şiddet kapsamındadır.
Bir ilişkinin güvenli olup olmadığına ve psikolojik flört şiddeti yaşanıp yaşanmadığına dair fikir açıklığına birkaç soru ile varabilirsiniz.
Partneriniz,
Siz,
Psikolojik flört şiddetinin herhangi bir türüne bir müddet maruz kalan kişi duygu ve düşünceleri arasında sağlıklı bağlantılar kuramaz hale gelir. Kişi kendinden şüphe edebilir, hareketlerini sorgulayabilir, depresyona girebilir ve yaşadığı hislerden kurtulmakta güçlük çekebilir. Psikolojik flört şiddetine maruz kalan kişiler yalnızca duygusal ve düşünsel anlamda incindiklerini düşünüyorlarsa psikolog desteği almalı, bu şiddetin fiziksel bir boyuta, tehdide dönüştüğünü görüyorlarsa mutlaka süreci kolluk kuvvetlerine taşımalıdır. Sağlıklı ilişkiler içerisinde kişi kendini rahat, özgür ve güvende hisseder. Sağlıklı olmadığına inandığınız, kendinizi ifade edemediğiniz, mutlu hissetmediğiniz iletişimi sürdürmekte ısrarcı olmamalısınız. Uzun yıllar süren ilişkilerde psikolojik flört şiddetini fark etmek ve aksiyon almak zor olabilir. Online psikolog desteği alarak yaşadığınız sürecin yaşantınıza etkilerini minimuma indirebilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/duygu-regulasyonu-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler