Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Psikolojik rahatsızlıklar çeşitli durum ve olaylar karşısında kişinin verdiği ve veremediği tepkilerin sentezi ile meydana gelir. Uyum bozukluğu, bireyin kritik bir değişim yaşadığında, kayıp gibi baş etmesi zorlu bir stres kaynağı ile baş başa kaldığında ya da yaşanan durumu akla yatkın bir şekilde değerlendiremediğinde ortaya çıkan kısa süreli bir durumdur.
Yetişkinlik sürecinde kişi pek çok sorunu başına halledebileceği düşüncesine sahiptir. Oysa bazı durumlar yeterli destek alınmadığında kişide çeşitli sıkıntılara sebebiyet verebilir ve zihinsel buhranlar yaşanabilir. Yetişkinlik sürecinde psikolojik destek almanın önemi hakkında yetişkinler için psikolog sayfası incelenebilir. Uzman kadrosu ile online psikolojik destek sunan Mutlu Yaşam’la stres kaynaklarını daha iyi yönetebilirsiniz.
Psikolojik rahatsızlıklara zemin oluşturan bazı tetikleyiciler bulunur. Bu tetikleyicilerin birinin yaşama müdahale edecek ölçüde güçlenmesi ya da birkaç tetikleyicinin birleşmesi halinde kişi psikolojik rahatsızlıklarla baş başa kalabilir.
Uyum bozukluğu, bireyin yaşadığı büyük değişimler, karşılaştığı kayıplar ve başa çıkamadığı olaylar karşısında geliştirdiği bir durumdur. Kısa süreli gerçekleşen bu rahatsızlıkta umutsuzluk, hüzün, motivasyon kaybı, profesyonel yaşama ya da sosyal faaliyetlere karşı ilgi kaybı gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerden dolayı durumsal depresyon olarak da adlandırılır.
Major depresyonda kişinin tetikleyicileri çoğunlukla kendi içindedir. Major depresyonun aksine uyum bozukluğu yaşayan kişilerde tetikleyici çoğunlukla dış faktörler kaynaklı bir strestir. Kişi, yaşadığı farklı duruma adaptasyon sürecini geçirdikten sonra bu durum ortadan kalkar. Bu rahatsızlığın tetikleyicileri kişiden kişiye değişebilir.
Ancak bazı faktörlerin uyum bozukluğuna sebep olma sıklığı diğerlerinden fazladır. Karşılaşılma sıklığı fazla olan tetikleyiciler aşağıdaki gibidir:
Bu bozukluğu yaşayan kişi, yaşadığı kontrol edemediği olaya tepki olarak davranışsal ya da duygusal belirtiler göstererek kendini ifade eder.
Gösterilen belirtiler yaşanan olaydan 3 ay sonra başlar ve en fazla 6 aya kadar sürer. Nadiren 6 aydan uzun sürebilir. Bu bozuklukta stresöre karşı oluşturulan tepki beklenenden veya tipik olarak gözlenen tepkiden daha fazladır. Yaşanan belirtiler kişinin işlevselliğini sekteye uğratabilir, kişi çalışamayabilir ya da uyuyamayabilir.
Uyum bozukluğu sıklıkla post travmatik stres bozukluğu ile karıştırılır. Post travmatik stres bozukluğu hayati bir tehlike ile karşı karşıya kalındığında verilen tepkidir ve bu durumun getirdiği etkiler çok daha uzun sürer. Yaşadığınız hisleri anlamlandırmak ve içerisinde bulunduğunuz durumu daha iyi yönetmek için Mutlu Yaşam üzerinden online psikolog desteği alabilirsiniz.
Bu bozukluk pek çok belirti ile kendini gösterebilir. Sıklıkla karşılaşılan belirtiler şunlardır:
Çocukluk ve ergenlik sürecindeki kişilerde bu belirtiler daha çok davranış olarak gözlemlenebilir boyuttadır. Kavga etme, okuldan kaçma, akran zorbalığı yapma gibi dışavurumlar görülebilir. Yetişkinlerde durum daha çok duygusal boyutta ilerler.
Anksiyete, gerginlik ve hüzün çoğunlukla yetişkinlerin sürece dair oluşturduğu tepkilerdendir. Yakın zamanda beklenmedik değişikliklerle karşı karşıya kaldıysanız ve süreci yönetme konusunda güçlük çekiyorsanız psikolog desteği alabilirsiniz.
Bu belirtilerden birkaç tanesine sahipseniz online destek alarak kendinizi ifade edebilir, yaşanan süreç hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Pek çok sorumluluğu aynı anda idame ettiren yetişkinler için psikolojik destek almak oldukça önemlidir.
Uyum bozukluğu sıklıkla rastlanan psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlık yaş, cinsiyet, ırk, yaşam biçimi fark etmeksizin her kişiyi etkileyebilen durumlardandır.
Bu bozukluk her yaşta ortaya çıkabilir ancak hayatın bazı dönemleri daha fazla yenilik ve değişikliğe maruz kalındığından bu bozukluğu yaşama olasılığı artar. Ergenlik süreci, orta yaşa geçiş ya da orta yaş halinin belirtilerinin hissedildiği zaman dilimleri bu bozukluğun daha sık ortaya çıktığı dönemlerdendir. Düzenli olarak psikolojik destek almak yaşanan olumsuz durumlara karşı direncinizi artırabilir. Mekândan bağımsız olarak online psikolog desteği alabilirsiniz.
Psikolojik rahatsızlıkların oluşum süreci, vücuda ve ruha tezahür edişi kişinin kendi tarafından gözlemlenebilir. Rutinin dışına çıkan, olağan olmayan his, istek ve davranışlar karşısında duyarsız kalınmamalıdır.
Yakın zamanda bir farklılığa maruz kalındıysa ve buna bağlı olarak duygu ve davranışlarda değişiklikler gözlemleniyorsa bir uzmana başvurulması gerekir. Bu bozukluğu yaşadığınızdan şüphe duyuyorsanız en yakın zamanda psikolog desteği almalısınız. Ulaşım süresinden ve yol masrafından tasarruf etmenize olanak sağlayan online çözümler ile kolayca destek alabilirsiniz.
Eğer ilgili belirtiler o an mevcutsa psikolog değerlendirilmesi dahilinde terapi süreci planlanır. Psikolog fiziksel bir hastalık olma ihtimalinden şüphelenirse çeşitli test ve kontroller için doktora başvurmanızı tavsiye edebilir. Bu bozukluğun yanı sıra başka bir psikolojik rahatsızlığa sahip olup olmadığınız da bu değerlendirme süreci dahilinde incelenir.
Bu rahatsızlığın belirtileri, günlük yaşamdaki yoğunluğu ve şiddetine bağlı olarak tanı koyma işlemi gerçekleştirilir. Strese karşı verilen tepki normalin üzerindeyse ve günlük yaşantıyı sekteye uğratacak ölçüdeyse bu bozukluğa dair tedavi uygulanmaya başlanır.
Bu bozukluğun tanısı konduktan sonra en sık tercih edilen tedavi yöntemi psikoterapidir. Terapi sürecinde kişi, stresörün yaşantısını nasıl etkilediğini anlamaya başlar. Bu anlaşılma sürecine ek olarak başına gelen istenmeyen durumlarla başa çıkma becerileri geliştirir.
Psikoterapinin yanı sıra bireyin kendi stres ve endişelerini paylaştığı, kendi gibi stresle başa çıkmakta güçlük çeken insanların bir araya geldiği destek grupları da fayda sağlayabilir. Bu bozukluğu yaşayan bazı kişilerin anksiyete belirtilerini kontrol altına almak ve uykusunu düzenleyebilmek için ilaç tedavisine başvurulabilir. Belirtileri fark ettiğiniz anda psikolojik destek almanız oldukça önemlidir.
Çünkü bu bozukluk tedavi edilmediği durumlarda majör depresyona sebep olabilir. Yaşamının stres yükünü idame ettirmekte zorlanan kişi çeşitli maddelere başvurabilir. Uzun vadede daha fazla istenmeyen durumla karşılaşmamak adına psikolojik destek alınmalıdır. Bu bozukluğu yaşayan kişiler dışarı çıkmak konusunda isteksiz olabilirler.
Online psikolog desteği ile evinizin rahatında terapi sürecine başlayabilir, sürecin olumsuz etkilerini minimuma indirebilirsiniz.
Önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/evlilikte-yasanan-problemler-ve-mutlulugunuzu-etkilemesin/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler