Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Adres
Cumhuriyet Mah. Dekanlar Sok. No:2 D:1 Süleymanpaşa-TEKİRDAĞ
Danışan Destek Hattı
0850 307 57 22
Yetişkin olmak denildiği zaman pek çok kişinin aklına, 18 yaşını geçmek gelmektedir. Kanunlara göre de bu şekilde tanımlanan yetişkinlik kavramı, sadece yaştan mı ibarettir? 40 ya da 50 yaşına gelmiş her kişi için yetişkin demek mümkün müdür? Sigmund Freud’a göre yetişkin olmak, anne babasını anlamak ve onları affetmekten geçmektedir. Pek çok farklı psikolog ve filozofun farklı şekilde tanımladığı bu kavram, aslında sadece yaştan ibaret değildir.
18 yaşına gelmeyi bekleyen birçok kişi, bir an önce yetişkinliğe adım atmak istemektedir. Bu kişiler, doğum gününün ertesi sabahı hayatının tamamen değişeceğini düşünmektedir. Aynı zamanda daha özgür olacağını düşünen bu gençler, kendisine koyulmuş olan bütün kuralları reddedebileceğini de sanmaktadır. Ancak doğum gününün ertesi gününde hayatın değişmediği gerçeğiyle yüzleşmektedir. Değişen tek şey yasalar gereği, ehliyet alabilmek, evlenebilmek ve bankada hesap açarak bunu kontrol edebilmektir. Böylelikle özgürlüğün, karar vermenin, sorumluluk almanın ve olgunlaşmanın yaşa değil, diğer kriterlere bağlı olduğunu fark etmektedir.
Sözlükte pek çok farklı anlamı olan yetişkin olmak kavramı, detaylı olarak incelendiğinde yetersiz kalmaktadır. Çünkü insanlar yaşadıkları süre zarfı boyunca sürekli olarak değişmekte ve olgunlaşmaktadır. Yaşadığı her geçen gün yeni bilgiler öğrenmekte ve kendisinde meydana gelen değişimlere şahitlik etmektedir. Bu değişimlerle beraber ise arzu ve istekler farklılaşmaktadır. 20 yaşındaki haliyle, 50 yaşına geldiğindeki hali birbirinden tamamen farklıdır.
Aslında olgunlaşmak, içinde doğulmuş olan aileden bağımsızlaşabilmektir. Anne ve babanın çocuğu olmaktan çıkarak onlarla yetişkin olarak ilişki kurabilmektedir. Görülen eksiklikleri gidermenin bir yolunu bularak, ailenin bunu değiştirmeyeceğini kendisinin değiştireceğini kabullenmektir. Geçmişte yapılan hataları affederek hayata devam etmektir. Hem ‘ben’ diyebilecek kadar özgür hem de ‘biz’ diyebilecek kadar bir ilişkiye bağlı olabilmektir. İstek ve arzuları gerçekleştirme kararını ve bunlardan doğan sorumlulukları üstlenebilmektir. Yalnızlığın içindeyken huzur bulabilmek aynı zamanda yalnızlığın dışına çıkabilmektir.
Büyümek sadece yaş ile ilgili değildir. 80 yaşında olsa dahi olgunlaşmamış olan kişiler vardır. Bu açıdan olgunlaşmak, insanların başkalarına ve kendine nasıl davrandığı ile ilgilidir. Yetişkin olmak için ise yapılabilecek pek çok farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilki ise ilgi alanlarını geliştirmektir.
İnsanlar olgunlaşmış bir kişiliğe sahip olmak istiyorsa, yapmaktan keyif aldığı bir hobi bularak bunda uzmana dönüşebilir. Böylelikle daha tecrübeli ve olgun bir görünüme sahip olabilirler. Aynı zamanda edinilen hobiler ile daha mutlu ve pozitif hissedebilirler. Olgunlaşmak aynı zamanda güçlü özelliklerin değerlendirilip geliştirilmesi ve geleceğe yönelik hedeflerin belirlenmesidir. Bu açıdan istenilen gelecek göz önünde tutularak planlar yapılmalı ve hedefler konulmalıdır.
Yetişkin olmak her zaman ciddi olmayı gerektirmez. Özellikle olgunluk kavramını anlayan kişiler ne zaman ciddi olacaklarını ne zaman eğlenebileceklerini bilmektedir. Bu açıdan küçük düşürücü şakalardan ziyade yerine göre şakalar yapılmalıdır. Olgun olabilmenin bir diğer getirisi ise, herkese karşı saygılı olmaktır. Aynı zamanda çevrede bulunan insanlar, bireylerin davranışlarını etkileyebildiği için olgun arkadaşlar seçmek de büyük bir önem taşımaktadır.
Yapılan eleştiriler ve iltifatları aynı olgunlukta karşılamak, nazik olmak ve ‘teşekkürler’ gibi ifadeler kullanmak da yetişkinliğin bir göstergesidir. Diğer yöntemlerden biri ise sürekli ilgi odağı olmaya çalışmamaktır. İnsanlarla olan iletişimde sürekli olarak söze girilmemeli ve söz kesilmemelidir. Ayrıca yapılan hatalar karşısında özür dileyebilmek, öfkeye hakim olabilmek, kişisel sorumlulukları kabul etmek de olgunlaşmak için atılacak önemli adımlardan birkaçıdır.
Yetişin olabilmek zor bir süreçtir. Ancak yetişkin olmak için özünüzü değiştirmemelisiniz. Bunun yerine kendiniz olmaya çalışarak bu konuda iyi olmalısınız. Büyümek yaş ile ilgili olmadığından dolayı kimin yaşça daha küçük kimin daha büyük olduğu önemli değildir. Bu açıdan nasıl algılanmak istiyorsanız buna göre davranmalısınız. Olgun bir birey olabilmeniz için ise aşağıda bazı ipuçları verilmiştir.
Olgunlaşmak için biraz çaba sarf etmek gerekmektedir. Benimsenen bazı özellikler sayesinde kendinize yetişkin diyebilirsiniz. Bu özellikleri benimsemek ise uzun bir süreci beraberinde getirmektedir. Ancak yetişkin olmak için bunlar gereklidir. Sahip olmanız gereken özellikler ise aşağıdaki şekildedir:
Asla büyümek istememe arzusu olarak tanımlanan Peter Pan Sendromu, 25 ve 40 yaş arası erkeklerde görülmektedir. Bu açıdan bireyler hayatın getirdiği görevleri ve sorumlulukları yapmaktan kaçınarak yetişkin olmayı kabul etmemektedir. Aynı zamanda bu kişiler sosyal açıdan hala çocuklarmış gibi davranmaktadır. Bu sendrom, genel olarak sorumluluk almadan büyütülen kişilerde meydana gelmektedir. Çocuk sahibi olma ve evlilik gibi durumlardan kaçınarak daha rahat bir hayat sürdürmek isteyen bu kişiler, genellikle aileleri ile beraber yaşamaktadır. Peter Pan Sendromu belirtileri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Peter Pan Sendromuna sahip olan ve bu belirtileri gösteren bireylerin, psikolojik açıdan destek alması, onlar için güzel sonuçlara neden olacaktır. Yetişkin olmanın getirdiği sorumlulukları kabul etmelerinde ise uzman kişilerin büyük bir yardımı olacaktır. Bu sendrom, bir psikolog ya da psikiyatrist yardımı ile seanslar sırasında sorular sorularak teşhis edilebilmektedir. Ardından, çeşitli psikoterapiler ile sendrom en az seviyeye indirilmektedir. Yapılan terapiler ise pek çok kişide olumlu etkiler bırakmaktadır. Böylelikle kişiler, yetişkinliğe doğru adımlar atarak daha mutlu bir hayat sürebileceklerdir.
Yetişkin olmak sadece yaş almak demek değildir. Birey olamamış, kendi başına bütün olamayan, kendine yetemeyen ya da başkalarına bağımlı yaşayan kişilere yetişkin diyebilir miyiz? Gerçekten büyümek için terapi iyi yöntemlerden biridir. Eğer kendi başınıza yetişkin olmayı beceremiyorsanız bu açıdan size yardımcı olacak bir uzmandan destek alabilirsiniz. Bu açıdan Mutlu Yaşam, hayatınızı istediğiniz yöne çevirebilmeniz ve yetişkin olabilmeniz adına sizlere gerek yüzyüze gerek online terapi aracılığıyla destek olmaktadır.
Bir önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/borderline-kisilik-bozuklugu/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İçerikler