Konfor Alanı Nedir? Konfor Alanından Çıkmak

Konfor Alanı Nedir? Konfor Alanından Çıkmak

Konfor alanı, bireylerin kendini iyi hissettiği ve kendi için oluşturduğu psikolojik alan olarak tanımlanmaktadır. Her birey kendine bir konfor alanı oluşturmuştur. Bu alan sürprizler içermeyen, tanıdık, sadece kendi kontrolünde olan bir alandır.

Judith Bardwick, konfor alanını modellemiştir. Bu model, korku alanı, öğrenme ve büyüme alanı olarak ele almıştır. Rahat hissedilen bu alandan ilk çıkıldığında korku alanı bunu takip etmektedir. Ancak korku alanından çıkmayı başarabilen bireyler ilerleyebilmek için öğrenme ve büyüme alanına geçiş yapabilmektedir. Konfor alanının dışında bireyler kendini güvensiz hissederler ve her an tetikte olurlar.

Birey korku alanının, belirsizliklerle dolu olduğunu düşünür ve benimsediği alanın dışına çıkmaya korkar. Yeni olan bu deneyime kapalıdır. Gelişmek ve ilerlemek için ancak korkuların üzerine gidildiğinde olur. Bu alan sağlıklı bir alan da olabilir sağlıksız bir alan da olabilir. Tüm tavır ve davranışlarımızın rahat olduğu bu alandan çıkmak korku duygusunu tetikleyebilir. Bu duygu zamanla bir yüke dönüşebilir. Yüke dönüşmeden önce psikolojik destek alınabilir.

Konfor Alanı Psikolojisi

İnsanların tanıdığı, bildiği bir ortamda, istedikleri her şeyi kontrol edebildiklerini düşündükleri konfor alanı psikolojik açıdan incelendiğinde üç temel aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar sırasıyla; konfor alanı, optimum performans alanı ve tehlikeli alandır.

İlk alan olan konforlu olduğumuz alanda, bireyler kendi oluşturdukları tehlikesiz ortamda en düşük seviyede kaygı yaşarlar, hatta çoğunlukla yaşamazlar. Bu alanın rahatlığına ve tehlikesizliğine alışan bireyler alanın dışına çıkmazlar ve direnç gösterebilirler. Bireylerin yetenekleri veya yetkinlikleri bu alanın dışına çıkmadıkça tetiklenmediği için gelişme göstermeyebilir. Kişinin sürekli gelişme ve sürekli öğrenebilme kabiliyetinin ilerleyebilmesi için bu alandan çıkması gereklidir.

İkinci alan, optimum performans alanıdır. Bu alan adından da anlaşılacağı üzere, en iyi, en büyük, en üst düzey anlamlarına gelen optimumda yaşanılan gelişmeyi ve öğrenmeyi destekleyen alandır. Bireyler kendilerini ve yeteneklerini keşfederek ilerlemeyi destekleyebilirler. Risk almaktan kaçınmaz. Yapılan ve ilgi duyulan her şey büyük bir heyecan ile yapılır ve amaç belirlenerek ona ulaşılmaya çalışılır. Konfor alanı dışında kalan üçüncü alan ise tehlikeli alandır. Bu alanda kaygı seviyesi çok yüksektir.

Alışkanlıklar ve Güvende Hissettiğimiz Alan

Alışkanlıklar, belirli bir düzenle gerçekleştirilen tavır ve davranışlardır. Aniden meydana gelen olaylar karşısında düşünmeden ortaya çıkan davranışlar olarak da tanımlanabilir. Bu alışkanlıklardan kaynaklanan ve ortaya çıkan rutinler zamanla kişinin konfor alanını oluşturmaktadır. Bu düzenin dışına çıkmamak da bir alışkanlık haline gelebilmektedir.

Güvende hissettiğimiz alan dışında kalan üçüncü alan olan tehlikeli alanda, alışkanlıklarından vazgeçmiş bireylerin sürekli kararsızlık, endişe ve kaygı duydukları bilinmektedir. Stres günün her anına etki etmektedir ve bu nedenle bireyler için tehlikeli hale gelmektedir.

Stresi sağlıklı bir hale getirmek ve bu alandan doğru aşamalarla çıkmak önemlidir. Bu nedenle bir psikologdan destek alınabilir. Yetişkinler için psikolog veya online psikolog ile bu hizmete ulaşabilirsiniz.

Konfor alanı, mutlu bir ortam yarattığı gibi mutsuzluklar da getirebilmektedir. Daha iyiye gidememek, olduğu yerde saymak, yenilikten uzak olmak, kendini geliştirememek ve ilerleme kaydedememek gibi yan etkileri de bulunmaktadır.

Konfor Alanından Çıkmak Nedir?

Bireyler oluşturdukları huzurlu ortamlarından dışarı çıkmadıkça çevresindekilerin konfor alanlarının dışına çıkıp ilerleme kaydettiklerinde kendilerini huzursuz hissedebilir. Bu durum zamanla memnuniyetsizlik durumuna dönüşebilir. Bu alanı tamamen bırakmak yerine, her zaman hissedebileceğiniz, gerektiğinde heyecan alanına geçiş yapabileceğiniz alanlar oluşturabilirsiniz. Kendinizi keşfetmek için ve yeni hedefler belirleyebilmek için konfor alanından çıkabilmelisiniz.

Güvende hissedilen alan, kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Kimi aile ortamında, kimisi arkadaş çevresinde veya iş hayatında konfor alanı oluşturulabilir. Bu ortamlarda oluşturulan alışkanlıklara göre konfor alanından çıkmak bireyler için oldukça zor olabilir. Kişinin bu alışkanlıklarını geride bırakmaya cesareti ve kararlılılığı olmalıdır.

Güvende hissettiği alanı terk eden bireyler yoğun bir öğrenme ve keşfetme sürecine geçiş yapmaktadır. Değişen hayatı kişiye farklı ve daha önce deneyimlemediği yönlerini ortaya çıkaracaktır. Değişen düzen ile birlikte büyüme ve gelişme desteklenmektedir.

Konfor alanı dışında ilk aşamada korku alanı aşılması gereken ilk zorluktur. En nihayetinde güvende hissettiği alanı terkeden bireyler aslında uzun zaman emek verip oluşturduğu güven ve ait olma hissini de geride bırakacağını düşünmektedir. Bu geçiş süresi bireyde mutsuzluğa yol açabilir. Her değişiklik her yenilik zorlukları beraberinde getirir; fakat geçişin tamamlanmasıyla birlikte birey yeni benliğini de keşfeder.

Rahatlık, konfor ve monotonluk ilk dönemlerde oldukça keyifli bir düzen gibi gelse de zamanla bu durumun içine hapsolduğu fikrine kapılan bireyler değişimden de korkmaktadır. Değişim ve dönüşümün doğru yönde gerçekleşebilmesi ve doğru bir pusula ile hareket edebilmek amacıyla bir uzmandan destek alınabilir. Yetişkinler İçin Psikolog desteği almak size yolunuzda destek olacak ve sürecinizi kolaylaştıracaktır.

İş yerinde, aile ortamında, arkadaş ortamında oluşturulmuş olabilir. Bu alandan çıkmak dolayısıyla kişiden kişiye göre farklı zorluklarda olabilir. Kişinin içinde bulunduğu duygusal ve psikolojik durumlar bu alandan çıkış süresini etkilemektedir.

Konfor Alanından Nasıl Çıkılır?

  • Güvende hissettiğimiz alandan çıkmak için öncelikle kararlı olmak gereklidir. Bu alan fırsat bulduğu her an sizi tekrar içine çekmek isteyecektir. Her değişikliğin kalıcı olarak gerçekleşmesi için karar vermek ve sürekliliğini sağlamak önemlidir. Değişiklikten kaynaklanan dönüşüm bir anda gerçekleşemez. Bunun aşama aşama gerçekleşeceği unutulmamalıdır.
  • Çabalamaktan asla vazgeçilmemelidir. Öğrenme ve gelişme aşamasına geçmek isteniyorsa ertelememek ve istediğinizi zamanında yapmak gereklidir. Doğru anın gelmesi beklenmemeli ve hemen harekete geçilmelidir.
  • Adım atmaktan korkulmamalıdır. Yoksa korku alanından bir türlü çıkılamaz hale gelir. Bu alanın dışına çıkmak aslında sizin büyümenizi de sağlayacaktır. Sürekli kaygı, endişe, gelişime kapalı kalarak zamanla rutinlerinizi bile yapamadığınızı fark edersiniz. Rutinlerinizin dışına çıkmak, rutinleri değiştirmek, kontrolü her zaman elde tutmamak, sürprizlere açık olmak, anı yaşamak, yeniliklere ve değişime açık olmak ile konforlu olduğumuz alanın dışına çıkılabilir.
  • Korkularınızı bir kenara bırakıp geleceğe ve yeniliğe odaklanmak faydalı olabilir. Kaybedeceğiniz alışkanlıklar size yeni kapıları açacaktır. Bu alandan çıkış yapabilmek için motivasyonunuzu artıracak eylemlerde bulunmalısınız. Korkuların bu aşamada bireyleri olumsuz düşüncelere ve anksiyeteye hapsedebilir. Bu durumdan kurtulmak için ne istediğini bilmek oldukça önemlidir.
  • Kararlılık ve çabayla tamamlanan korkudan öğrenmeye geçiş alanı yeni özellikler kazandırarak farklı davranış ve tavırları da kazandırmaktadır. Bireyler panik ve stresten zamanla uzaklaşmaya başlar.

Güvende hissedilen alanın dışına çıkıldığında birçok birey kendini keşfederek farklı deneyimler elde edebilmektedir. Bu alanında dışında birçok olasılık olduğu unutulmamalıdır. Olumsuz durum ve davranışlarını bu alandan çıkarak geride bırakmak mümkündür. Online Terapi sizi bu konuda teşvik edecek önemli bir hizmettir.

Her ne kadar konfor alanından çıkarak yeni bir hayat akışına girilmiş olsa da küçük konfor alanları yaratarak mutlu olmak da mümkündür. Bu alanı vazgeçilmez kılmamak, gerektiğinde tekrar yeniliğe ve gelişmeye açık olmak gerektiği unutulmamalıdır. Konfor alanının dışına çıkabilmeyi başaran bireyler, kendi potansiyellerini farkederek farklı başarılara imza atmaktadır. Yeni deneyimler, hareketler, farklı düşünme becerileri bireyler kendilerine kazandırmaktadır.

Bir önceki yazımıza https://mutluyasam.com.tr/aidiyet-ne-demek-ve-aidiyet-duygusu/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlarımızla Akademik Başarınızı ve Seçimlerinizi Tesadüfe Bırakmayın!

Alanındaki başarılı uzmanlarımızla sizlere hızlı ve güvenli hizmetler sunuyoruz.

Sıfır Sınav Kaygısı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

Aile Danışmanlığı Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Uzman Klinik Psikolog & Çocuk Gelişim Uzmanı & Aile Danışmanı
Sude ÇAKIR

Cinsel Terapi Paketi

Uzmanımızdan online ya da yüz yüze destek alarak, geleceğinize doğru adımlar atın.

Kurucu Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Yazar
Fonksiyonel Wellness Koçu
Burcu YARAPSANLI ZAYİM

İçerikler